I Sverige lider många av doftöverkänslighet, det vill säga en slags allergi mot något som finns överallt i vårt samhälle: Parfym.
Detta tillstånd är kraftigt livskvalitetsnedsättande och begränsande.
Tro mig, jag vet allt för väl – för jag är en av dem.
Jag heter Ingvor Näsmyr och bor i Vålberg utanför Karlstad. För fem år sedan började jag att bli dålig, med ständig hosta och ständiga förkylningar. Jag arbetade med städning och eftersom jag så ofta var sjuk blev det till slut så att jag fick kontakt med företagshälsovården.
Där misstänkte man till en början att det kunde röra sig om astma. Jag fick därför under en period medicinera med astmamediciner, som visade sig inte ha någon effekt på min ständiga hosta och andningsbesvär.
► Läs också: D-vitamintillskott kan halvera risken för svåra astmaattacker
Överkänslighet mot dofter, rök och kemikalier
Efter remiss till lungmedicin i Karlstad, med lungröntgen och en massa olika provtagningar fick jag så småningom göra ett så kallat ”Capsaicintest”, som är ett inandningstest för att diagnostisera doftöverkänslighet. Detta gick ut på att jag fick andas in ånga med Capsaicin (som är det ämne som gör chilipeppar starkt). I och med detta kunde de, genom att mäta mina hostreaktioner, konstatera att jag led av något som de kallade sensorisk hyperreaktivitet (SHR), eller på vardagligt språk: överkänslighet mot dofter, rök och kemikalier.
Kunde inte fortsätta arbeta
Vid det här laget var jag så påverkad att jag hade svårt att vistas som vanligt ute i samhället. Försök hade gjorts på jobbet att placera mig med andra arbetsuppgifter, men ingenting fungerade. Jag kunde till slut inte fortsätta arbeta, utan efter en lång sjukskrivningsperiod, beslutade Försäkringskassan om varaktig sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension.
► Läs också: Parfymämnen ger allergi visar ny analys
Fick byta ut alla städprodukter och slänga av plast
För att hålla mig någorlunda på benen även i hemmamiljö fick vi göra många förändringar. Till exempel ut med alla former av plastprodukter. Vi fick även byta ut alla städ-, tvätt- och hygienprodukter som det var parfym i. Om grannarna hängde ut tvätt, eldade eller grillade fick vi hålla dörrar och fönster stängda.
Varje gång jag går ut blir jag sjuk
Varje gång jag går ut blir jag sjuk och får ligga till sängs ett par dagar innan jag återhämtat mig. Jag har i Danmark hittat ett munskydd med kolfilter som jag använder när jag går ut. Det hjälper till viss del men inte fullt ut. Jag blir dålig när jag måste besöka vårdcentralen, åka buss, eller gå i en affär.
► Läs också: Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner
Finns inget botemedel
Det finns ingen bot för denna sjukdom, det enda som fungerar är att undvika exponering och därmed bli isolerad hemma. Tyvärr för det också med sig att det blir mentalt jobbigt, blir ofta nedstämd över att jag alltid går ensam hemma. Glädjeämnet blir att ha barnbarnen på besök så ofta som möjligt.
Varför just jag drabbats vet jag inte – men jag ber er alla att trappa ner mängden parfym i er vardag. Inte bara för min och andra doftkänsligas skull utan även för er egen. Parfym innehåller kemikalier och det finns antagligen en anledning till att några av oss reagerar. Kanske är det i själva verket något som skyddar vår hälsa?
► Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar
Av Ingvor Näsmyr, doftöverkänslig
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Parfymfria veckan pågår den 7-13:e november och är ett årligt event, initierat av Astma- och Allergiförbundet. Veckan är till för att uppmärksamma och sprida kunskap om doftkänslighet och livet för de drabbade samt ett sätt att samla in pengar till forskning och bedriva påverkansarbete.
Ett huvudsyfte är också att uppmärksamma vad samhället kan göra för att underlätta för personer som är överkänsliga mot parfymdoft.
Läs mer här: Parfymfria veckan – för att uppmärksamma doftöverkänslighet