Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det går jättebra att förbättra matsmältningen genom att ändra maten du äter, men även hur du äter. Givetvis generellt då jag inte är insatt i din problematik och inte heller varför du har besvär.
Först och främst så beror matsmältningsbesvär och magkatarr eller liknande ytterst sällan på för hög saltsyraproduktion, utan snarare tvärtom. Det är dock lätt att tro att det är hög saltsyra som är problemet eftersom omeprazol eller annan protonpumpshämmande medicinering minskar besvären tillfälligt. Anledningen till minskade besvär är att minskad saltsyra gör att det inte svider lika mycket om slemhinnorna är känsliga och har lite småsår. Trots detta ska man inte glömma att det viktiga är att se över varför det finns matsmältningsproblem och det är sällan på grund av för hög produktion, utan istället för låg produktion. Vid låg saltsyraproduktion så blir matsmältningen försämrad, vilket ofta ger sura uppstötningar och tarmbesvär. Det är alltså viktigt att inte blanda ihop dessa saker, och det blir oftast bara mer besvär av omeprazol, även om det kan dämpa symtom tillfälligt och på kort sikt.
För att förstå hur man vänder detta så behöver man först och främst tänka på hur vår matsmältning fungerar och vad som är viktigt för att den ska vara optimal. Matsmältningen är beroende av lugn och ro (parasympatiskt påslag), vilket gynnar frisättning av magsyra och det enzym som frisätts tillsammans med magsyra, pepsin. Pepsin bryter ner proteiner och är viktigt för god matsmältning och bra tarmflora, eftersom osmälta proteiner bildar bakterier i tarmen, och dessa bakterier bildar sedan gifter, så kallade endotoxiner. Det man alltså kan säga är att det givetvis är viktigt att äta bra mat, men att det är minst lika viktigt att se över HUR man äter. Det är viktigt att sitta ner och äta, äta i lugn och ro och att tugga maten noga. Tänk på att prioritera lugn och ro under dina måltider, så kommer din magsyraproduktion att förbättras och även din matsmältning.
Utöver detta så är det bra att undvika mat som är svårsmält och stark, samt minska ner på de råvaror som irriterar slemhinnorna, så som mjölk, gluten, tomat, röd paprika och så vidare. Även drycker som kaffe, alkohol eller svart te kan vara klokt att byta till örtte eller rött te. Ett tips är också att använda matsmältningsenzymer som är otroligt bra vid matsmältningsbesvär. Du kan isåfall använda två kapslar till varje måltid, såsom frukost, lunch och middag. Jag brukar rekommendera Holistics matsmältningsenzymer (cellenzym) men även matsmältningsenzym från Alpha plus (allzym) och Innate response kan vara ett alternativ. Du kan även lägga till probiotika, vilket är bra bakterier för tarmen. Där är lacto vitalis PRO ett bra alternativ, samt Innate responses flora 20-14. Det viktiga är att se till att din matsmältning börjar fungera igen, samt att din tarmflora förbättras. Då brukar det blir bättre. Om du fortfarande upplever besvär trots dessa saker, så är det bra att undersöka det vidare hos läkare för att utesluta svårare åkommor, samt att ta hjälp av en näringsterapeut som kan hjälpa dig med en personligt anpassad rekommendation baserat på din sjukdomshistorik.
Varma hälsningar Zarah Öberg