Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ska jag ta levaxin för hypotyreos?

1 mars, 2017
Opererades för giftstruma 1982, det blev akut eftersom jag var i en mycket stressad situation (adoption av ett 5-årigt barn med alla bokstavskombinationer). Sköldkörteln togs bort, men en liten "snutt" lämnades kvar. Fick Levaxin som jag ätit i 28 år, men sedan blev jag jättesjuk av varje tablett, 30 minuter efter att jag stoppat den i munnen. Jag ville prova naturligt hormon, Thyroid, men det gick inte endokrinologen med på - han trodde inte alls på detta. Jag fick då prova Liothyronin tillsammans med Levaxin och blev ännu sjukare och fick sluta med Liothyronin (läkaren bestämde det) men skulle fortsätta med Levaxin. Endokrinologen ville inte ta hand om mig - det blev läkaren på Hälsocentralen. Han visste inte så mycket så jag tvärslutade själv med Levaxin (helt vansinnigt men jag var så frustrerad) och var utan medicin i fyra månader och åt diverse från homeopatiska apoteket medan jag väntade och väntade på godkännande för att få Thyroid. Det blev godkänt - men det blev ju svårt med doseringen. Jag har nu ätit Thyroid-Erfa i nästan sex år, men har fått nya besvär som tyder på hypotyreos. Jag har tagit prover för fem dagar sedan. TSH = 0.96 S-T4 = 13 S-T3 = 3,5 Min HC-läkare (samma som tidigare) tycker att jag ska ta tillskott av S-T3, men han vet inte om det går ihop med Thyroid-Erfa, så nu är det jag som ska avgöra om jag törs prova eller inte. Jag har ju dåliga erfarenheter sedan tidigare. Finns det homeopatisk T3 - Liothyronin eller något annat? Vad ska jag göra?
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.

Jag förstår att detta är besvärligt för dig och det är svårt att veta vad som är bäst.

Det test som tas vid misstanke om sköldkörtelrubbningar är framförallt S-TSH, och dessa referensvärden bör ligga på  0,3-4,2 mE/l (millienheter per liter) för vuxna. Referensintervallet för TSH har gjorts snävare och låg tidigare på 0,4-4,7 mE/l, men sannolikt är ett övre värde på högst 2,5 att föredra. Du ligger alltså inom referensvärdet men väldigt lågt. Sen är det givetvis svårt att komma upp i bra värden när du har stor del bortopererad sköldkörtel. Om dessa värden är när du medicinerar, så låter det väldigt lågt. Sen har alla olika optimala värden, vilket försvårar detta ytterligare. Det som är ett bra värde för dig, kan vara ett helt annat för en annan person.

Problemet idag är att referensvärdet inom svensk sjukvård är väldigt brett, då ett referensintervall bygger på genomsnitt av resultat från prover på en stor grupp friska personer. Och vad anses som friskt? Idag har de flesta människor mer eller mindre problem med sin hälsa, så ett intervall skulle snarare baseras på optimala värden istället för ett värde baserad på andra människors hälsa.

Fritt T4 bör ligga mellan 12-22 pmol/L (tidigare referens 12-23 pmol/L) och fritt T3 bör ligga mellan 3,1.-6,8 pmol/L (tidigare referens 3,0-6,5 pmol/L). Du ligger alltså lågt även på dessa.

När det handlar om hormoner så är det svårt för mig att besvara din fråga, både av respekt till dina läkare men också för att detta är mycket komplext. Hormoner påverkas av allt som sker i kroppen, så det handlar inte bara om läkemedel eller kosttillskott, utan hur kroppen mår överlag.

Thyroid ERFA är ett receptbelagt läkemedel som består av torkad svinsköldkörtel och T3 består av hormoner med just T3. Fördelen med T3 är att kroppen annars behöver omvandla T4 till T3 och i detta fallet går du förbi hela den processen och tillför T3 som är redo att användas direkt i kroppen. Dock så har dessa liknande effekt i kroppen, så det kan nog vara svårt att få en bra dosering och kombination av dem. Isåfall rekommenderar jag att du uppsöker en läkare som är specialist på just detta och som kan hjälpa dig vidare. Du behöver isåfall uppsöka en privatläkare.

Det som gör det svårt för min del är att jag inte vet hur mycket du producerar på egen hand, iom att stora delar av din sköldkörtel är bortopererad. Det är en viktig del i detta. Såsom det är just nu, så har man inte en aning om hur mycket som produceras av dig själv och vad som tillförs via läkemedel.  Det är nog både det, och okunskap kring thyroid ERFA som gör att dina läkare backar. Och det är förståeligt, då detta är väldigt svåra frågor.

Jag vill också säga att det är vanligt att människor med hyothyreos och även andra sjukdomar, mår bra i början av sin medicinering och sedan behöver öka upp doserna successivt. Detta beror, såsom jag ser det, på att man endast medicinerar bort ett symtom, istället för att lösa orsaken till sjukdomsbesvären. De problem som gjort dig sjuk finns ju kvar, även om du medicinerar. Och samtidigt som du medicinerar, så blir grundproblemet bara värre och värre, och kräver högre doser för att hållas i schack. Egentligen skulle man ha kollat redan 1982 och sett över din livsstil och varför du fick giftstruma från första början. Det fanns en anledning till att du blev sjuk och om du inte har ändrat det som var tokigt då så finns anledningen sannolikt fortfarande kvar.

När symtom uppstår så försöker kroppen tala om för dig att något är fel. Om du tar läkemedel, så försvinner symtomet men inte orsaken. Det är ungefär som om oljelampan på bilen börjar blinka men vi ignorerar den och sätter ett plåster över. Till slut indikerar bilen att något är fel på andra sätt, till exempel genom att motorn skär. Kroppen fungerar likadant, och när man har problem så behöver man göra tvärtemot vad sjukvården gör, det vill säga se genom livsstilen och söka redan på orsaken, istället för att kortsiktigt trycka ner viktiga symtom som kroppen visar oss. Sen kan man givetvis medicinera under en övergångsfas för att må bättre, och för din del så är ju delar av din sköldkörtel bortopererad, men det långsiktiga arbetet bör inte handla om läkemedel utan om livsstilsförändringar.

Det viktigaste är nog på så vis inte att söka efter nya medicineringar utan att du tar reda på varför du blev sjuk från början och korrigerar detta. Min rekommendation är att du tar kontakt med en privatläkare inom området och en näringsterapeut och att dessa två, i samarbete, ser över dina värden, din livsstil, hur du äter, om du till exempel haft långvarig stress innan dina besvär började och så vidare.

Sen är det viktigt att du är noga varje gång du mäter dina TSH-värden, då dessa analyser är väldigt känsliga för förändringar. Du behöver till exempel undvika kaffe innan testet eftersom det påverkar THS-värdet och man bör inte ta dessa tester vid pågående infektion. Du bör ta dina läkemedel på exakt samma sätt och tidpunkt varje gång, samt ta testet vid exakt samma tid. Ett förslag brukar vara att alltid ta testet 10.00, då TSH-värdet verkar vara som mest stabilt och jämförbart vid just den tidpunkten. Det är också viktigt att ta hänsyn till kostförändringar, hormonförändringar (till exempel om du kommit i klimakteriet och tar östrogentillskott), samt andra stora förändringar i livsstilen.

En annan viktig aspekt är att många som lider av hypothyreos har brist på jod, och detta försvåras ytterligare på grund av att Levaxin ökar behovet av jod vilket bidrar till jodbrist i kroppens vävnader. Man bör alltid kontrollera sina jodvärden, särskilt om man intagit Levaxin under lång tid. Om man har jodbrist så är det stor risk att behandling med levaxin inte fungerar, utan att tillståndet till och med kan försämras.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons