Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Helicobacter pylori är en bakterie och en av världens vanligaste infektioner. Bakterien är lokaliserad till ventrikelslemhinnan och kan skapa stora besvär hos vissa medan andra kan bära på bakterien utan symtom. Infektion med helicobacter pylori kan ge magsår och inflammation i magsäcken (gastrit).
Det stämmer att man tidigare trodde att den primära orsaken var stress, men numera så vet man att det inte stämmer. Robin Warren och Barry Marshall tilldelades Nobelpriset i medicin 2005, för att de upptäckte att H. pylori är den vanligaste orsaken till magsår och gastrit.
Dock så kan vissa andra saker påverka denna problematik. Stress kan exempelvis sänka immunförsvaret och göra det lättare för bakterier att orsaka infektioner, samt att låga hormoner kan ge känsliga slemhinnor som är torra och lättrriterande. Det är alltså inte så enkelt att man kan tillskriva alla magtarmproblem till helicobakter pylori, men det är en vanlig orsak till just magsår.
Sura uppstötningar beror oftast på LÅG magsyraproduktion kopplat till stress. Vid stress så tror kroppen att du är i fara, och prioriterar att blodet är ute i ben och armar för att till exempel kunna springa fort. Om du är stressad samtidigt som du äter, så kommer kroppen att vara inställd på att inte bryta ner maten utan den är istället i ett flyktläge där den prioriterar överlevnad. När du är stressad så minskar magsyraproduktionen som följd av att kroppen bortprioriterar matsmältningen, vilket även innebär minskad frisättning av det enzym som bryter ner protein (pepsin). Pepsin frisätts tillsammans med magsyran från magsäckens celler. Även B12 kan bli lågt vid denna problematik, då det enzym som binder upp B12 längre ner i tarmen, intrinsic faktor, frisätts tillsammans med pepsin och magsyra. När man har låg magsyraproduktion, så får man lätt uppstötningar och problem med magen. Detta brukar fungera bättre om man prioriterar god matsmältning, äter i lugn och ro, minskar på stress, tuggar maten noga samt att man kan prova matsmältningsenzymer och bitterörter innan maten (alternativt att man tuggar på lite ruccola vid måltidens start).
Magkatarr och andra besvär med mage och tarm kan även bero på torra slemhinnor. Torra slemhinnor beror generellt på låga nivåer på det sista steget i östrogenomvandlingen (östriol / E3) och då behöver man undersöka hormonnivåerna i ett labrixtest (salivtest) där man mäter alla 3 östrogener och ser över dess konvertering. Slemhinnorna påverkas även av låga kortisolnivåer, då kortisol har som uppgift att hålla nere irritationer och inflammationer på slemhinnorna. Om man misstänker magkatarr, så är det bra att börja med att se över matsmältningen, samt även se över slemhinnorna genom att mäta hormoner.
Som jag ser det, så är det viktigt att ha bra magsyrafrisättning för att undvika helikobacter pylori. Magsyran har som uppgift att eliminera bakterier, parasiter m.m. som inte skall komma ner i matsmältningssystemet. Det vore på så vis intressant att se om de som har besvär med helikobacter pylori, även har besvär med matsmältningen och låg magsyraproduktion. Oavsett, så är det viktigt att se till att ha god matsmältning och om man inte vill använda sig av antibiotika, så brukar det fungera med naturligt antibiotikum såsom oreganoolja, olivbladsextrakt eller grapefruktkärnextrakt. Det beror lite på hur alarmerande det är. Om det är ett väldigt akut problem, så kan antibiotika vara nödvändigt men om så inte är fallet så kan man prova till exempel oreganoolja som ett första steg. Många bär på helikobater pylori utan att ha symtom, vilket innebär att man även behöver se över varför infektion uppstår. Där kan det exempelvis vara bra att se över stress och andra livsstilsfaktorer.
Jag kan inte yttra mig om hurivida helikobacter pylori ger cancer eller ej. Personligen så ser jag svåra sjukdomar på ett helt annat sätt, och att en svår diagnos beror på många saker och framförallt på att man inte lyssnar på kroppens signaler i tid.
Varma hälsningar Zarah Öberg