Steg ett för den som vill utvecklas och stärka sitt psyke är att införskaffa kännedom om styrkor och svagheter – och sedan aktivt utmana dessa.
Med mentala styrketränaren Olof Röhlanders råd blir det mindre läskigt.
Olof Röhlander är inte utbildad psykolog eller terapeut utan licensierad mental tränare och certifierad coach. På sin blogg kallar han sig även skämtsamt för handelsresande i drömmar.
Han är bara 39 år men kan sedan rätt många år titulera sig en av Sveriges mest populära föreläsare. Han har även hunnit skriva tre böcker, varav den tredje släpps i handeln efter jul.
Här tipsar han om fem sätt att hjälpa sig själv öka sin mentala styrka.
► Läs också: 5 saker alla borde veta om utmattning
Olofs 5 knep för att öka mental styrka
1. Anta nya utmaningar
– Problem kan ses som ett sätt att växa. Utan problem, hinder och utmaningar kan vi inte växa som vi vill. Så träna på att se fram emot utmaningar eftersom det kommer att göra dig mentalt starkare. Önska inte att saker blir enklare – önska att du blir ännu bättre.
– Hoppas inte att du ska få en lätt dag – hoppas att du stöter på något som får dig att utvecklas som människa. Det här kan också kallas för störningsträning, där du medvetet utsätter dig för störningar som ett sätt att bibehålla fokus och ett inre lugn.
2. Påminn dig om allt du tidigare lyckats med
– Tänk tillbaka på alla tidigare utmaningar du haft i ditt liv och som du faktiskt har klarat av. Just när du upplevde dem kanske du kände att du aldrig skulle klara det, men två år senare hade du klarat både det och mycket mer.
– Hämta hem trevliga minnen av tidigare segrar och koppla dem till nuet.
► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar
3. Börja med det du kan och öka svårighetsgraden
– Min mellanstadielärare tipsade ofta om att börja skrivningarna med att svara på de frågor jag är säkrast på först. ”Genom att klara dem så växer du och kan sedan ge dig på de svårare frågorna”. Gör likadant när du har en tuff dag framför dig. Istället för att bli handlingsförlamat, ge dig på något enkelt så att du kommer igång. Sedan kommer självförtroendet att öka och du kan ge dig på de tuffare uppgifterna.
4. Vänta inte på inspiration
– Vi väntar ofta med att få inspiration innan vi sätter igång. Säljare sitter ibland halva morgonen och surfar och dricker kaffe innan de kommer igång. Men uttrycket ”motion creates motion” (rörelse skapar rörelse – reds. anm.) avslöjar att det är genom att börja, oavsett inre motstånd, som man kan bidra till att känslan sedan kommer.
– Har du sagt att du ska göra någonting, så för det och gör det oavsett hur det känns. Varje gång du gör det du sagt att du ska göra ökar ditt självförtroende för dig själv och ditt ord – och därmed också din mentala styrka.
► Läs också: Utmattad? Här är näringen du behöver
5. Hitta fördelar
– Det går att hitta en mening med allt som sker.
Att aktivt ställa sig frågan: ”Vad finns det för positivt med det här?”, är ett sätt att hitta de positiva aspekterna i allt som händer. Vad som än händer i dag så se det som träning i att hitta dolda fördelar även i det som andra upplever som odelat negativt.
– Detta skulle kunna kallas för ”blessing in disguise” då du går på upptäcktsfärd i att hitta bra saker med alla möten, både dem som stärkt dig och dem som tryckt ner dig.
► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Namn: Olof Röhlander.
Ålder: 39 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Frun Anna och hunden Malte.
Sysselsättning: Föreläsare, inspiratör, mental coach och författare.
Aktuell med: Föreläsningsturné och nya boken ”Konsten att njuta av livet – men ändå få saker gjorda” som kommer ut i handeln 10 januari 2016 men som redan nu kan förbeställas.
Olof på sociala medier:
Hemsida: Upphopp.se Instagram: olofrohlander , Blogg: Olof Röhlander.se , Twitter: @olofrohlander
Bakgrund och övrig kuriosa: Hans två första böcker heter: ”Det blir alltid som man tänkt sig” och ”Bli en vinnarskalle – Handbok i mental träning”.
Är mannen bakom appen ”PeppApp” och hostar två podcasts: ”Det goda samtalet” och ”Olof och Rickards Podcast” (tillsammans med programledarkompisen Rickard Olsson).
Har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. Är född i Matfors. Kallar sig ateist – och handelsresande i drömmar (begreppen används dock vid skilda tillfällen).