Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Omega-6 är inflammatoriskt medan omega-3 är antiinflammatoriskt. Man behöver båda dessa fettsyror, då de har olika funktioner, men ration mellan dessa är oftast i obalans. Balansen mellan omega-6 och omega-3 bör ligga på 2:1 – 4:1 medan många snarare ligger på 15:1-20:1. Detta ställer till det rejält.
Orsaken till dagens höga intag av omega-6 är flera men en av de viktigaste orsakerna är att dagens djur och fisk inte får gräs respektive alger och småfisk, utan omega 3-fattigt kraftfoder. Samma gäller ägg, som kommer från hönor som äter kraftfoder istället för frön och daggmask. Det vi äter innehåller inte således inte samma mängd omega-3 som tidigare vilket skapar problem i kroppen hos oss människor.
Ofta ser man mycket högre omega 6-värden än önskvärt hos människor, vilket skapar förutsättningar för inflammatoriska processer.
Det man kan göra för att korrigera detta är att minska intaget av omega-6-källor och samtidigt tillföra omega-3 från fiskolja eller algolja. Jag vet att detta test fanns att köpa hos Bättre Hälsa (www.vitaminer.nu) tidigare och flertalet näringsterapeuter kan också hjälpa dig med det. Mätningen sker i ett enkelt kapillärt blodprov och du får sedan dina provsvar via mejl. Du kan söka på nätet på Fatty acid test eller mäta fettsyrabalans. Testet är mycket enkelt och tillförlitligt.
Varma hälsningar Zarah Öberg