Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Omega-3 är naturligt blodförtunnande och kan på så vis inte kombineras med blodförtunnande läkemedel. Jag kan aldrig avråda från att ta ett ordinerat läkemedel, men det är viktigt i sammanhanget att nämna att eftersom omega-3 är blodförtunnande så kan man använda det istället för blodförtunnande läkemedel.
Detta bör man dock alltid rådgöra med läkare om, och det är viktigt att få rätt dosering, vilket du kan samråda om med en näringsterapeut.
Det stämmer att merparten av befolkningen inte får i sig den mängd omega-3 som vi behöver. En stor anledning till detta är att våra råvaror inte längre innehåller den mängd omega-3 som den gjorde tidigare. Ett exempel är fisk, som i sin tur får sin omega-3 från de alger de äter (som omvandlas från vegetabiliska till animaliska fetter i fisken) och kor som får omega-3 från gräs. Om djuren istället äter kraftfoder, så kommer de inte att få omega-3 via sin kost, och därmed finns inte omega-3 i samma utsträckning i köttet. Detta innebär inte bara att fisk och köttdjur innehåller lägre halt av omega-3, det innebär också att djuren får mer inflammationer och att det foder de får, som inte är avsedda för dem, också ger sjukdomar.
Omega-3 är oerhört viktigt för att minska inflammation och för många andra funktioner i kroppen som exempelvis för hjärnan. Som du skriver så ska man gärna undvika odlad fisk, eftersom den fisken inte får den föda som den bör äta och således inte innehåller god näring, plus att den inte heller innehåller vitamin D om fisken är odlad under tak (vitamin D omvandlas vid exponering av solstrålar).
Det är också svårt att finna viltfångad fisk, och även det kan diskuteras eftersom fet fisk drar till sig tungmetaller och gifter, och på så vis så kan viltfångad fisk vara väldigt rik på dessa ämnen.
Ett förslag är att istället få i sig omega-3 via vegetabiliska källor och se till att du har god omvandling i kroppen. Detta gör du enklast genom att använda linfrön eller chiafrön som du mixar eller blötlägger och sedan äter. Chiafrön kan du äta som chiapudding eller använda i en smoothie eller i morgongröten, genom att du mixar dem strax innan du använder dem eller lägger dem i maten.
Använd däremot aldrig färdigmixade chiafrön, eftersom denna typ av frön är väldigt känsliga för solljus och värme – de oxiderar lätt och risken är att man då får i sig härskna fetter.
Det bästa är alltså att mixa dem precis innan du ska äta dem, så att du kan tillgodogöra dig fetterna medan de fortfarande är fräscha.
För att fettsyrorna i dessa frön ska omvandlas till animaliska fetter i kroppen, behövs vissa näringsämnen (som är nödvändiga för konvertering av fettsyror) såsom magnesium, zink och B-vitaminer. Dessa kan man således också komplettera med, plus att dessa näringsämnen är viktiga för att motverka stress och för fullgod avgiftning i levern.
Men som sagt, stäm gärna av med din läkare om du vill byta ditt läkemedel mot omega-3, så att ni är överens.
Varma hälsningar Zarah Öberg