Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det är mycket komplext med probiotika och histaminintolerans. En del stammar är bra vid histaminintolerans medan andra kan förvärra histaminintoleransen väldigt mycket. Det man först och främst behöver fråga sig är varför det finns intolerans mot histamin. Merparten av de som lider av histaminintolerans blir bättre av att undvika histaminrika födoämnen eller genom att komplettera med de enzymer som bryter ner histamin. Dock så är det endast symtomlindring och för att lösa problemet på lång sikt, så behöver man utreda orsaken till besvären.
Det finns flera orsaker som är bra att undersöka vid histaminintolerans. Om man vill mäta hur högt histaminet ligger så gör man det enklast genom att göra ett test på signalsubstanser. I ett signalsubstans-test återfinns värden på histamin, då det samverkar med andra signalsubstanser och kortisol.
En orsak till högt histamin är om leverns metylering inte fungerar optimalt. Man kan då även misstänka att andra liknande processer inte heller fungerar, som till exempel nedbrytning av koppar. Vid högt histamin på grund av nedsatt metylering brukar även homocystein ligga högt.
En annan orsak är om tarmen inte fungerar som den ska, både med tarmsjukdomar eller mindre besvär som orsak. DAO, diaminoxidas, som bryter ner histamin i tunntarmen, kan förekomma i lägre mängd än normalt vid tarmsjukdom eller tarmbesvär. Det kan också vara klokt att se över födoämnesintoleranser, eftersom dessa kan ge högt histamin.
En vanlig orsak till högt histamin är även stress, då stress både förbrukar de näringsämnen som behövs för optimal leveravgiftning men samt gör att leverns metylering fungerar sämre.
Det är alltså viktigt att utreda varför det finns en intolerans mot histamin, även om histaminfattig kost kan vara en tillfällig symtomlindring. Lite tips är annars att tänka också på att äta näringsrikt, och komplettera med de näringsämnen som behövs för leverns avgiftning, B-vitaminkomplex, zink och magnesium. Undvik mat som innehåller mycket gifter och undvik även kosttillskott som är kända för högt innehåll av gifter, som exempelvis omega-3. Använd hellre naturliga, ekologiska kosttillskott och algolja.
Apropå probiotika, så är det mycket svårt att hitta tillskott med probiotika som fungerar vid histaminintolerans. Detta beror på att patienter med histaminintolerans bör undvika fermenterad mat. Det finns vissa stammar som är bättre och vissa som är sämre. Generellt så brukar de stammar som är inflammationshämmande, som L. casei, öka besvären. Dock så kommer vi återigen till det faktum att man då behöver läka orsaken, snarare än jobba med symtomen. De stammar som är inflammationshämmande behövs nämligen även hos de som är histaminintoleranta, även om de har svårt att inta dem. Hur som helst, så finns det en probiotika på tyska amazon som heter probio histamed pulver och denna skulle eventuellt kunna vara ett alternativ. Den innehåller bifidobacterium infantis och bifidobacterium longum. Utöver det har jag bara funnit probiotika med både bra och mindre bra stammar.
Om du vill leta själv så ska följande stammar vara lättare för kroppen att hantera: Bifidobakterier, lactobacillus gasseri, lactobacillus rhamnosus och lactobacillus salivarius. De stammar som kan vara okej men som ger viss reaktion är följande: streptococcus thermophilus, lactobacillus helveticus, lactobacillus reuteri, lactobacillus plantarum. Du bör helst undvika l-casei, lactobacillus fermentum, enterococcus faecialis och escherischia coli. För att förklara vikten av att inte bara undvika dessa stammar utan istället läka problemet, så behövs e.coli (den sistnämnda stammen) för att konvertera tryptofan till serotonin. Om man inte har den stammen i korrekta nivåer, så uppstår problem med konverteringen och då får man för lågt serotonin. Detta är en av de mest vanliga orsakerna till lågt serotonin och depression, och beror alltså på dålig tarmflora.
Man kan inte bara säga att man ska ta bort probiotika för att det uppstår en reaktion, utan man behöver gå djupare in i problembilden för att det ska bli bra. Vill också påpeka att det finns väldigt lite kunskap om probiotika och histaminintolerans, så det är mycket möjligt att ovan nämnda information kan förändras över tid eller att det tillkommer andra stammar som man bör undvika.
Som avslut på mitt svar så skulle jag verkligen vilka råda dig att gå till en näringsterapeut som kan hjälpa dig se över dina tarmbesvär, så att du får ordning på mage och tarm en gång för alla. Det är bättre att läka tarmen, så att du kan äta fler födoämnen och slippa histaminintolerans.
Varma hälsningar Zarah Öberg