Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur ska jag tänka kring probiotika och histaminintolerans?

19 februari, 2020
Hej, Jag undrar hur jag ska tänka kring probiotika och histaminintolerans? Åt tidigare ett bredspektrum-probiotika av ett annat märke. Efter ett par månaders användning började jag märka av viss födoämnesintolerans. Först tomat, sen hallon. Även vid intag av lagade rätter med hälsosamma bra ingredienser så fick jag svid i mun, svalg, mage och tarm och hjärtklappning, som jag länge trodde hörde ihop med utmattningsyndrom. Efter nästan tre års användning av den här probiotikan läste jag om bakteriestammar och att vissa kan vara både histaminfrämjande och inflammationshämmande och började förstå sambandet. Slutade med probiotika och det är nu cirka sex månader sedan. Nu måste jag tänka ännu mer på hur jag äter och även hur livsmedel hanteras på grund av den bakterietillväxt som blir annars. Har fått ta bort mycket av det nyttiga jag åt tidigare som frukt, bär, flera grönsaker, nötter, fröer och även kött och fisk i viss form, annars får jag reaktioner som klåda och magbesvär. Jag vill hitta en ny probiotika, vet bara inte hur jag ska tänka kring vilken jag vågar prova. Äter all mat från grunden sen länge. Havregryn, hampafrön, durra och rismjöl. Råris. Rotfrukter, romansallad, persilja, timjan, gurkmeja, olika salt av bra sort. Ägg nån gång i veckan. Lax emellanåt. Mest svensk kycklingfilé som måste vara så färsk som möjligt. Tål ingen lagrad, fermenterad eller syrad mat alls idag. Slopat gluten och mjölkprodukter sen länge. All mat måste vara tillagad, tål endast lite rå romansallad. Även känt av pollen men har inga allergier efter blodprov. Äter matsmältningsenzymer sen tre år, hade inte klarat mig utan. Digest när jag äter större portion protein. Buffrad C vitamin. Gått ner mycket i vikt. Inga fel enligt vården, lite lågt på D vitamin bara. Vad ska jag göra?
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Det är mycket komplext med probiotika och histaminintolerans. En del stammar är bra vid histaminintolerans medan andra kan förvärra histaminintoleransen väldigt mycket. Det man först och främst behöver fråga sig är varför det finns intolerans mot histamin. Merparten av de som lider av histaminintolerans blir bättre av att undvika histaminrika födoämnen eller genom att komplettera med de enzymer som bryter ner histamin. Dock så är det endast symtomlindring och för att lösa problemet på lång sikt, så behöver man utreda orsaken till besvären.

Det finns flera orsaker som är bra att undersöka vid histaminintolerans. Om man vill mäta hur högt histaminet ligger så gör man det enklast genom att göra ett test på signalsubstanser. I ett signalsubstans-test återfinns värden på histamin, då det samverkar med andra signalsubstanser och kortisol.

En orsak till högt histamin är om leverns metylering inte fungerar optimalt. Man kan då även misstänka att andra liknande processer inte heller fungerar, som till exempel nedbrytning av koppar. Vid högt histamin på grund av nedsatt metylering brukar även homocystein ligga högt.

En annan orsak är om tarmen inte fungerar som den ska, både med tarmsjukdomar eller mindre besvär som orsak. DAO, diaminoxidas, som bryter ner histamin i tunntarmen, kan förekomma i lägre mängd än normalt vid tarmsjukdom eller tarmbesvär. Det kan också vara klokt att se över födoämnesintoleranser, eftersom dessa kan ge högt histamin.

En vanlig orsak till högt histamin är även stress, då stress både förbrukar de näringsämnen som behövs för optimal leveravgiftning men samt gör att leverns metylering fungerar sämre.

Det är alltså viktigt att utreda varför det finns en intolerans mot histamin, även om histaminfattig kost kan vara en tillfällig symtomlindring. Lite tips är annars att tänka också på att äta näringsrikt, och komplettera med de näringsämnen som behövs för leverns avgiftning, B-vitaminkomplex, zink och magnesium. Undvik mat som innehåller mycket gifter och undvik även kosttillskott som är kända för högt innehåll av gifter, som exempelvis omega-3. Använd hellre naturliga, ekologiska kosttillskott och algolja.

Apropå probiotika, så är det mycket svårt att hitta tillskott med probiotika som fungerar vid histaminintolerans. Detta beror på att patienter med histaminintolerans bör undvika fermenterad mat. Det finns vissa stammar som är bättre och vissa som är sämre. Generellt så brukar de stammar som är inflammationshämmande, som L. casei, öka besvären. Dock så kommer vi återigen till det faktum att man då behöver läka orsaken, snarare än jobba med symtomen. De stammar som är inflammationshämmande behövs nämligen även hos de som är histaminintoleranta, även om de har svårt att inta dem. Hur som helst, så finns det en probiotika på tyska amazon som heter probio histamed pulver och denna skulle eventuellt kunna vara ett alternativ. Den innehåller bifidobacterium infantis och bifidobacterium longum. Utöver det har jag bara funnit probiotika med både bra och mindre bra stammar.

Om du vill leta själv så ska följande stammar vara lättare för kroppen att hantera: Bifidobakterier, lactobacillus gasseri, lactobacillus rhamnosus och lactobacillus salivarius. De stammar som kan vara okej men som ger viss reaktion är följande: streptococcus thermophilus, lactobacillus helveticus, lactobacillus reuteri, lactobacillus plantarum. Du bör helst undvika l-casei, lactobacillus fermentum, enterococcus faecialis och escherischia coli. För att förklara vikten av att inte bara undvika dessa stammar utan istället läka problemet, så behövs e.coli (den sistnämnda stammen) för att konvertera tryptofan till serotonin. Om man inte har den stammen i korrekta nivåer, så uppstår problem med konverteringen och då får man för lågt serotonin. Detta är en av de mest vanliga orsakerna till lågt serotonin och depression, och beror alltså på dålig tarmflora.

Man kan inte bara säga att man ska ta bort probiotika för att det uppstår en reaktion, utan man behöver gå djupare in i problembilden för att det ska bli bra. Vill också påpeka att det finns väldigt lite kunskap om probiotika och histaminintolerans, så det är mycket möjligt att ovan nämnda information kan förändras över tid eller att det tillkommer andra stammar som man bör undvika.

Som avslut på mitt svar så skulle jag verkligen vilka råda dig att gå till en näringsterapeut som kan hjälpa dig se över dina tarmbesvär, så att du får ordning på mage och tarm en gång för alla. Det är bättre att läka tarmen, så att du kan äta fler födoämnen och slippa histaminintolerans.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons