Hur ska jag tänka kring probiotika och histaminintolerans?

Hej,
Jag undrar hur jag ska tänka kring probiotika och histaminintolerans?
Åt tidigare ett bredspektrum-probiotika av ett annat märke.
Efter ett par månaders användning började jag märka av viss födoämnesintolerans. Först tomat, sen hallon. Även vid intag av lagade rätter med hälsosamma bra ingredienser så fick jag svid i mun, svalg, mage och tarm och hjärtklappning, som jag länge trodde hörde ihop med utmattningsyndrom.

Efter nästan tre års användning av den här probiotikan läste jag om bakteriestammar och att vissa kan vara både histaminfrämjande och inflammationshämmande och började förstå sambandet. Slutade med probiotika och det är nu cirka sex månader sedan.

Nu måste jag tänka ännu mer på hur jag äter och även hur livsmedel hanteras på grund av den bakterietillväxt som blir annars.

Har fått ta bort mycket av det nyttiga jag åt tidigare som frukt, bär, flera grönsaker, nötter, fröer och även kött och fisk i viss form, annars får jag reaktioner som klåda och magbesvär.
Jag vill hitta en ny probiotika, vet bara inte hur jag ska tänka kring vilken jag vågar prova.

Äter all mat från grunden sen länge. Havregryn, hampafrön, durra och rismjöl. Råris. Rotfrukter, romansallad, persilja, timjan, gurkmeja, olika salt av bra sort. Ägg nån gång i veckan. Lax emellanåt.
Mest svensk kycklingfilé som måste vara så färsk som möjligt. Tål ingen lagrad, fermenterad eller syrad mat alls idag. Slopat gluten och mjölkprodukter sen länge.
All mat måste vara tillagad, tål endast lite rå romansallad. Även känt av pollen men har inga allergier efter blodprov.

Äter matsmältningsenzymer sen tre år, hade inte klarat mig utan. Digest när jag äter större portion protein. Buffrad C vitamin. Gått ner mycket i vikt.
Inga fel enligt vården, lite lågt på D vitamin bara. Vad ska jag göra?

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga,

Det är mycket komplext med probiotika och histaminintolerans. En del stammar är bra vid histaminintolerans medan andra kan förvärra histaminintoleransen väldigt mycket. Det man först och främst behöver fråga sig är varför det finns intolerans mot histamin. Merparten av de som lider av histaminintolerans blir bättre av att undvika histaminrika födoämnen eller genom att komplettera med de enzymer som bryter ner histamin. Dock så är det endast symtomlindring och för att lösa problemet på lång sikt, så behöver man utreda orsaken till besvären.

Det finns flera orsaker som är bra att undersöka vid histaminintolerans. Om man vill mäta hur högt histaminet ligger så gör man det enklast genom att göra ett test på signalsubstanser. I ett signalsubstans-test återfinns värden på histamin, då det samverkar med andra signalsubstanser och kortisol.

En orsak till högt histamin är om leverns metylering inte fungerar optimalt. Man kan då även misstänka att andra liknande processer inte heller fungerar, som till exempel nedbrytning av koppar. Vid högt histamin på grund av nedsatt metylering brukar även homocystein ligga högt.

En annan orsak är om tarmen inte fungerar som den ska, både med tarmsjukdomar eller mindre besvär som orsak. DAO, diaminoxidas, som bryter ner histamin i tunntarmen, kan förekomma i lägre mängd än normalt vid tarmsjukdom eller tarmbesvär. Det kan också vara klokt att se över födoämnesintoleranser, eftersom dessa kan ge högt histamin.

En vanlig orsak till högt histamin är även stress, då stress både förbrukar de näringsämnen som behövs för optimal leveravgiftning men samt gör att leverns metylering fungerar sämre.

Det är alltså viktigt att utreda varför det finns en intolerans mot histamin, även om histaminfattig kost kan vara en tillfällig symtomlindring. Lite tips är annars att tänka också på att äta näringsrikt, och komplettera med de näringsämnen som behövs för leverns avgiftning, B-vitaminkomplex, zink och magnesium. Undvik mat som innehåller mycket gifter och undvik även kosttillskott som är kända för högt innehåll av gifter, som exempelvis omega-3. Använd hellre naturliga, ekologiska kosttillskott och algolja.

Apropå probiotika, så är det mycket svårt att hitta tillskott med probiotika som fungerar vid histaminintolerans. Detta beror på att patienter med histaminintolerans bör undvika fermenterad mat. Det finns vissa stammar som är bättre och vissa som är sämre. Generellt så brukar de stammar som är inflammationshämmande, som L. casei, öka besvären. Dock så kommer vi återigen till det faktum att man då behöver läka orsaken, snarare än jobba med symtomen. De stammar som är inflammationshämmande behövs nämligen även hos de som är histaminintoleranta, även om de har svårt att inta dem. Hur som helst, så finns det en probiotika på tyska amazon som heter probio histamed pulver och denna skulle eventuellt kunna vara ett alternativ. Den innehåller bifidobacterium infantis och bifidobacterium longum. Utöver det har jag bara funnit probiotika med både bra och mindre bra stammar.

Om du vill leta själv så ska följande stammar vara lättare för kroppen att hantera: Bifidobakterier, lactobacillus gasseri, lactobacillus rhamnosus och lactobacillus salivarius. De stammar som kan vara okej men som ger viss reaktion är följande: streptococcus thermophilus, lactobacillus helveticus, lactobacillus reuteri, lactobacillus plantarum. Du bör helst undvika l-casei, lactobacillus fermentum, enterococcus faecialis och escherischia coli. För att förklara vikten av att inte bara undvika dessa stammar utan istället läka problemet, så behövs e.coli (den sistnämnda stammen) för att konvertera tryptofan till serotonin. Om man inte har den stammen i korrekta nivåer, så uppstår problem med konverteringen och då får man för lågt serotonin. Detta är en av de mest vanliga orsakerna till lågt serotonin och depression, och beror alltså på dålig tarmflora.

Man kan inte bara säga att man ska ta bort probiotika för att det uppstår en reaktion, utan man behöver gå djupare in i problembilden för att det ska bli bra. Vill också påpeka att det finns väldigt lite kunskap om probiotika och histaminintolerans, så det är mycket möjligt att ovan nämnda information kan förändras över tid eller att det tillkommer andra stammar som man bör undvika.

Som avslut på mitt svar så skulle jag verkligen vilka råda dig att gå till en näringsterapeut som kan hjälpa dig se över dina tarmbesvär, så att du får ordning på mage och tarm en gång för alla. Det är bättre att läka tarmen, så att du kan äta fler födoämnen och slippa histaminintolerans.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Ställ din egen fråga till Zarah Öberg

Hur kan jag öka mina chanser att bli gravid igen?

Fråga till Näringsexpert

Jag har nyss fyllt 45 år och slutade amma min snart 2-årige pojke i januari i år. Jag har haft mens sedan två månader efter förlossningen men den har varit oregelbunden, allt mellan 24-34 dagarscykler. Jag har också fått PMS i form av mensvärk, trötthet och irritation som kommer cirka en vecka innan mens. Jag […]

Läs mer →

Vilka kosttillskott kan blandas?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag undrar om du kan ge råd kring mitt bruk av kosttillskott. Finns det något uppenbart olämpligt i den kombination som jag använder mig av? Ungefär 9-10 månader om året tar jag dagligen hudvårdande kapslar på grund av känslighet mot solljus, innehållande gammalinolensyra GLA 20 mg, E-vitamin 7 mg, karotenoider 6 mg. Nyligen […]

Läs mer →

Vad gäller egentligen kring jodbrist vid sköldkörtelsjukdom?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag läste ditt svar på en fråga om man kan ta Tyrosin om man har underfunktion på sköldkörteln och därför måsta ta Levaxin dagligen i utprövad dos. Jag reagerade på att du inte nämnde att den absolut vanligaste orsaken till underfunktion i västvärlden i dag är autoimmunitet. Inte jodbrist! Jodbrist var ett problem […]

Läs mer →

Fungerar min medicin om jag samtidigt tar vitamin B5?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag är 15 år och har akne. Jag har sett att det finns ett kosttillskott, B5, som kan hjälpa vid akne. Men jag undrar om jag kan kombinera vitaminen med mina andra mediciner? Jag tar atarax vid behov och en insomningstablett dagligen. Skulle min medicin fungera som vanligt om jag tar vitaminen B5?

Läs mer →

Varför får jag så mycket slem i halsen?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Det är så att när jag blev gravid med andra barnet så har jag haft mycket problem med slem i halsen. Jag spottar minst 20 gånger om dagen. När jag anstränger mig så blir det ännu mer slem i halsen och det blir svårare att andas. Inte alltid lätt att få ut slemmet heller. […]

Läs mer →

Kan jag kombinera levaxin med ashwagandha?

Fråga till Näringsexpert

Jag äter levaxin, atorvastatin och enalapril och undrar om det går att kombinera med kosttillskott som Q10, ashwagandha och D3-vitamin? Har många funderingar runt statiner då det finns mycket negativt att läsa på nätet om det läkemedlet. Jag skulle vilja sluta med statinerna och ta prover för att kontrollera mina värden. Men då läkarna tycker […]

Läs mer →

Har jag hormonell obalans?

Fråga till Näringsexpert

Jag vill fråga dig om hormoner och obalans. Jag är 31 år gammal och har försökt att bli med barn med min man sedan augusti ifjol, men vi har inte lyckats. Jag har ingen sexlust, utan den enda tid jag har sex med min man är bara när jag tror att jag har ägglossning. Min […]

Läs mer →

Hjälp – min mens har inte kommit tillbaka sen jag slutade med p-piller!

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Sett att du har kunskap inom många områden som också berör mina problem. Jag slutade med p-piller för 2,5 år sedan och har sedan dess inte fått tillbaka min mens, och inte heller ägglossning vad jag vet. Jag har tidigare tränat ganska hårt men har under ett år gått ner i träningsmängd och […]

Läs mer →

Vågar jag ge min bebis spirulina?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah!! Jag har en fråga angående min dotter som är tio månader om en vecka. Hon är för tidigt född, ungefär vecka 35. Jag vill ge henne bra mat för att hon ska växa bättre, då hon är lite kort i växten. Hon får ersättning och jag gör banan- och avokadosmoothie med kokosvatten till […]

Läs mer →

Vad beror tröttheten på?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah. Jag gör ett försök att skriva här utifrån artiklarna jag läst där din kunskap gav mig ett liiitet hopp om att få råd. Kort historia. Har varit trött så länge jag kan minnas och detta har till slut lett till en ohållbar livssituation. Jag ska inte heller sticka under stolen med att jag […]

Läs mer →

Hur ska jag kombinera kosttillskotten?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar kosttillskott sedan en tid tillbaka och tycker jag får bra effekt, men tycker samtidigt det är svårt att veta hur man ska kombinera dem och ifall de “slår ut” varandra, skulle därför vilja be om lite råd. Jag har lactiplus på morgon och kväll, alltså probiotika som också innehåller c-vitamin, selen och […]

Läs mer →

Kan jag ta jättenattljusolja ihop med antidepressiva?

Fråga till Näringsexpert

Hej Jag har hört talas om att jättenattljusolja kan skapa interaktioner om den tas ihop med antidepressiva men hittar väldigt lite information på svenska om detta. När jag söker på engelska hittar jag lite motsägelsefulla fakta, vissa säger att de interagerar med vissa antidepressiva men inte hur och vilka, medan andra säger nej. Vad gäller? […]

Läs mer →

Varför blir inte magkatarren bättre?

Fråga till Näringsexpert

Hej, har tagit omeprazol morgon och kväll i tre veckor, men suget försvinner inte. Vaknar till och med på nätterna vilket gör livet i allmänhet lite sämre. Inga sura uppstötningar eller dylikt. Vad ska jag göra? Vad är matsmältningsenzym? Bor inte i Sverige och i dessa coronatider drar jag mig för att uppsöka sjukhuset. Vore […]

Läs mer →

Krockar alvedon med magnesium?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag tar Alvedon och gör det även på kvällen innan jag ska lägga mig. Tar även magnesium på kvällen och nu undrar jag om dessa krockar med varandra?

Läs mer →

Hjälp – är i i klimakteriet och får återkommande urinvägsinfektioner!

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har haft återkommande urinvägsinfektioner sen jag kom i klimakteriet och har ätit penicillinkur efter penicillinkur. Nu har jag sett en lingonjuice som ska vara bra mot urinvägsinfektioner, frågan är om jag får ta den för den innehåller taniner och björkbladsextrakt? Jag får inte ta tranbär enligt apotekspersonalen, för att jag äter blodförtunnande. Har […]

Läs mer →

Hur blir jag av med en Hp-infektion?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah! Jag har låga järndepåer. Kan biopsi från magsäcken/tolvfingertarmen och avföringstest ge olika svar på Helicobacter pylori, det som i vanligt tal kallas för magsårsbakterier? Kan Hp-bakterier gömma sig i slemhinnan och kan de hindra järnupptag, näring och sänka saltsyran? Kan man bli av med Hp-infektion med Holistic Ultra balans och Ultra detox eller […]

Läs mer →

Vad beror mina obalanser på?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Har sedan länge obalans i kroppen. Fick veta att jag har sten och polyper i gallblåsan, har även klåda i armhålan och på ryggen. Har väldigt torr hud, har pollenallergi och även allergi mot gluten och laktos. Lider dessutom av fibromyalgi, artros och sömnproblem. Äter glutenfritt, lite yoghurt ibland, grönsaker och frukt. Tar […]

Läs mer →

Jag är vegan – vilka vitaminer kan jag ta ihop?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag är vegan sedan årsskiftet och har nu inhandlat en del vitaminer och mineraler. Magnesium, zink, selen, järn, omega-3 och B12. Vilka av dessa bör jag ta ihop? Tänker om jag bör ta vissa på morgonen och vissa på kvällen? Mitt järnvärde har varit bra tidigare så vill inte ta järn varje dag, inte […]

Läs mer →

Hur får jag tillbaka min sexlust?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag försöker bli gravid men sexlusten är tyvärr inte på topp. Har läst att L-Argiplex kan hjälpa till så vill gärna prova detta. Undrar bara om det går ihop med min antidepressiva medicin Brintelix?

Läs mer →

Hur använder jag oreganoolja?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag hörde att oreganoolja är bra att ha i sitt husapotek vid virusinfektioner av olika slag. Köpte en flaska ren vild oreganoolja och det står på flaska att det är typ livsfarligt att inta oljan. Överallt på nätet står dock att man ska inta oreganoolja utspädd med till exemepl olivolja, och jag undrar om […]

Läs mer →

Hur testar jag min hormonbalans?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag skulle vilja undersöka min hormonbalans, var kan jag vända mig för att göra ett sådant test?

Läs mer →

Höjer KSM 66 blodtrycket?

Fråga till Näringsexpert

Hej. Har tagit KSM 66 i en vecka. En tablett på morgonen. Nu är det så att sen jag började så är jag uppe i varv på nätterna. Mer oro i kroppen än innan. Höjer de blodtrycket? Medicinerar nämligen mot högt blodtryck. Ska jag ta en tablett var annan dag? Med vänlig hälsning E  

Läs mer →

Hur påverkar glutamin blodsockret?

Fråga till Näringsexpert

Hej Är det  någon skillnad på kosttillskott L-glutamin och glutamin? Är pulver bästa sätt att ta det? Hur påverkar glutamin blodsockret. Kan det användas tillsammans med tabletter  för diabetes – Metformin. Hur påverkar glutamin blodets koagulationsförmåga. Äter blodförtunnande medicin Pradexa.    

Läs mer →

Kan jag få låga hormonhalter trots p-piller?

Fråga till Näringsexpert

Hej Jag läste ditt svar angående svettningar på natten att det beror på låga halter av hormoner. Jag har provat olika preventivmedel och det fungerar ett tag sedan får jag tillbaka mina svettningar på natten och andra problem. Nu äter jag Zoley som fungerade super 2 kartor men sedan jag började på tredje kartan så […]

Läs mer →

Hur blir jag fri upprepade förkylningar?

Fråga till Näringsexpert

Hej!  Under snart tre månader har jag varit sjuk. Blev förkyld precis efter nyår och blev sängliggandes med halsont, feber och ont i näsan. Fick vara frisk några dagar sen kom det tillbaka igen, samma som innan. Denna gång hann det inte gå över innan det tog omtag. Även haft vit beläggning i halsen alla […]

Läs mer →

Var hittar jag algolja?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Hur ser algolja ut, var kan man hitta det? Kollade på nätet men så många det finns, vilken är bäst av dom funderar man ju på.  

Läs mer →

Har IBS och gallsten – vad bör jag äta?

Fråga till Näringsexpert

Hej Zarah, Jag har sedan jag var yngre, är 45 år i dag, haft problem med förstoppningar. Nu i vuxen ålder fick jag diagnosen IBS men också konstaterat att jag har gallstenar. Jag får ibland mindre gallbesvär och vet att vissa saker triggar mer än andra som till exempel lax och avokado. Kan du råda […]

Läs mer →

Hur mycket magnesium kan det vara i en spirulinatablett?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag undrar hur mycket magnesium kan det vara i en spirulinatablett? Jag tar tre stycken magnesium två gånger om dagen och undrar om det är tillräckligt?! ( Jag är 72 år)

Läs mer →

Riskerar jag obalans mellan aminosyror eller signalsubstanser?

Fråga till Näringsexpert

Hej, har efter förslag av en naturläkare ätit L-Teanin i cirka en månad, och gått över till GABA 500mg. Undrar om jag riskerar obalans mellan aminosyror eller signalsubstanser? Ska jag vara uppmärksam på något särskilt eller komplettera med en antagonist? Tycker GABA fungerar lugnande och förbättrar mitt mående då det dämpar ångest och kronisk stress.

Läs mer →

Ska jag testa en korttidsbehandling med omeprazol?

Fråga till Näringsexpert

Hej! Jag har ganska svåra magkatarrsliknande symptom med främst illamående vid tom mage och sur mat, svårighet att få i mig mat, ibland svidande känsla i magen och lite halsbränna. Har även trög mage. Jag har försökt egenbehandla med mild mat (potatis, ris, isbergssallad, gurka, morot, banan, lite kyckling och lax, glutenfritt bröd mest på […]

Läs mer →

Kan jag kombinera saffransextrakt med magnesium?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Jag har sen cirka sex år tillbaka haft starka spänningar och sammandragningar i kroppen, och när jag sover så vaknar jag cirka tio gånger per natt, varje gång jag vänder på mig. Oftast är jag vaken mellan 1-5 minuter innan jag enkelt somnar om igen. Så för att försöka skapa mer avslappning och ostörd […]

Läs mer →

Varför svettas jag på natten?

Fråga till Näringsexpert

Jag är 35 år och har två barn. Jag har de senaste 2-3 åren haft mycket svettningar under natten när jag sover. Jag vaknar av att hela jag är jättesvettig (sover oftast i linne) och att hela sängen är sjöblöt. Jag kontaktade vårdcentralen i våras för att kolla upp detta och de tog då ett […]

Läs mer →

Går det att kombinera d-vitamin med annan medicin?

Fråga till Näringsexpert

Hej, Det skrivs mycket om d-vitamin, hur går det att kombinera med pradaxa som minskar risken för blodpropp, metoprolol som behandlar högt blodtryck och sanddoz som är mot allergi?

Läs mer →

Finns det något naturligt jag kan ta för ökad sexlust?

Fråga till Näringsexpert

Hej, jag är över klimakteriet, 62 år. Hade bröstcanser 2006 och tar därför inte östrogen. Har nyligen börjat med ovesterinkräm mot torrhet i slidan. Min fråga är om det finns något bioidentiskt eller naturligt att ta för ökad sexlust?

Läs mer →