Zarah Öberg svarar
Hej Johanna och tack för ditt mail.
Sojaprodukter innehåller, precis som du skriver, oftast sockerkälla, samt att soja är omdebatterat överlag.
Att välja ekologisk quinoamjölk eller ekologisk havremjölk kan vara lämpliga alternativ, eller att du gör egen sesammjölk, eller nötmjölk på ekologiska frön och nötter. Det är enkelt att göra egen havremjölk också. Du tar bara en dl frön eller nötter och mixar tillsammans med en dl vatten och en nypa salt. Mixa fint och späd sedan ut och mixa tills mjölken fått den konsistens som du önskar. Sila i bärsil eller liknande.
Så länge du äter mycket av grönsaker, nötter och frön så får du i dig gott om kalcium och andra mineraler, som vi vanligtvis anses få via mjölk. De flesta gröna grönsaker innehåller mer kalcium än mjölk, så det är ingen fara att man skulle få brister, bara man äter ekologisk och bra mat med mycket grönt överlag.
Varma hälsningar Zarah Öberg