Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
HCL (saltsyra) är väldigt starkt och kan irritera om man till exempel har små sår i mage/tarm eller om man som kvinna har känsliga slemhinnor på grund av hormonell obalans. Det är sannolikt det som sker när hon tar HCL, att hon har irritation eller små sår på slemhinnorna och då irriterar det väldigt mycket med HCL. Ett tips är att istället prova matsmältningsenzymer, som hjälper till att bryta ner maten på ett bra sätt men är mer skonsamt. När man bryter ner maten bättre, så brukar man även få bättre produktion av saltsyra med tiden, eftersom du behöver näringsämnen för att bilda saltsyra. Matsmältningsenzymer kan även underlätta för mage och tarm att bryta ner maten, vilket har god effekt på slemhinnorna. En del patienter kan därför använda HCL efter en tid med matsmältningsenzymer för att slemhinnorna är mindre påverkade.
Med hänsyn till ovan nämnda, så rekommenderar jag sällan HCL utan brukar rekommendera matsmältningsenzymer som start. Det kan också vara en god idé att se över om det förekommer hormonell obalans, eftersom hennes slemhinnor verkar känsliga. Det behöver såklart inte vara så, men är man en kvinna kring menopaus eller har hormonella besvär, så kan slemhinnorna påverkas och vara mer känsliga.
Det är också viktigt att tugga maten noga, och minska på stress i allra möjligaste mån. Saltsyraproduktionen försämras vid stress, eftersom kroppen tror att den är i fara och bortprioriterar matsmältningen för att prioritera andra funktioner. Detta innebär att magsyraproduktionen minskar vid stress, vilket även innebär att det frisätts lägre produktion av det enzym som bryter ner protein (pepsin). Detta blir lätt en ond cirkel, då man behöver bryta ner protein ordentligt för att få dess minsta byggstenar, aminosyror. Aminosyror behövs i sin tur för att bilda enzymer för exempelvis matsmältningen. Utöver detta, så påverkas även B12-upptaget av magsyrabrist, eftersom intrinsic factor frisätts tillsammans med magsyra och har som uppgift att binda upp B12 för upptag längre ner i tarmen.
Prova som sagt med matsmältningsenzymer, och se om det fungerar bättre. Ett förslag på bra matsmältningsenzymer är Allzym från Alpha Plus. Sen kan hon eventuellt prova med HCL igen efter några veckor och se om det blir samma respons. Om det inte blir det, så kan hon fortsätta som tänkt. Annars är det klokt att helt avstå HCL tills vidare och arbeta med matsmältningen på mer skonsamma sätt.
Varma hälsningar Zarah Öberg