Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
När man mäter ett födoämnestest så mäter man med andra antikroppar än vid provtagning för allergi. Födoämnesintoleranser skiljer sig också från en allergisk reaktion, då den är kronisk, jämfört med allergiska reaktioner som är snabba reaktioner från immunförsvaret. Vid mätning av födoämnesintoleranser så visar det stegring av IgG och IgA-antikroppar och i vissa mätningar även IgG4.
Jag kan inte uttala mig om artikeln i fråga, mer än att sjukvården generellt är väldigt ointressade inför det som de själva inte utför. De motsätter sig ofta många typer av mätningar som inte utförs inom vården, och det gäller även hormontester eller liknande.
Min erfarenhet är att många tester inom vården inte visar problemet och att man då får otroligt god hjälp genom att gå via andra provtagningsmetoder. Det finns inget som stödjer att det skulle vara humbug, och ett tips är att kontakta det labb ni använt och diskutera detta med dem om du känner dig osäker. Jag använder generellt EU Biotek när vi utför födoämnestester, men IMU-pro är också bra.
Jag har väldigt fina resultat hos de patienter som tar födoämnestest och sedan baserar sin diet på de provsvar de erhåller. Jag tycker absolut att det är värt att ni provar detta men var noga med att ta hjälp av en näringsterapeut som är kunnig inom området, så att ni får veta vilka födoämnen som helst bör elimineras och vilka som kan roteras (ätas av, men inte lika ofta). Det är helt klart värt att testa kan jag tycka.
Varma hälsningar Zarah Öberg