Provtagning av fårmjölk hjälpte forskare vid Örebro universitet att hitta områden i naturen där fästingar är bärare av TBE. En studie visade att fårmjölk som förvaras i kylskåp har mer virus i sig än fårmjölk som hettas upp eller står i rumstemperatur.
TBE är en förkortning för Tick-borne encephalitis – fästingburen hjärninflammation. Viruset smittar från fästingar till däggdjur, som får och människa. Mellan 2004 och 2019 har antalet smittade av TBE ökat från 174 till 369 fall. Ökningen tror bero på att fler vistas i naturen men också att klimatförändringar gör att antalet fästingar blir fler.
Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet, säger att bett från fästingar är det vanligaste sättet vi människor blir smittade med TBE:
– Viruset kan också smitta via mag-tarmkanalen. Därför är det viktigt att enbart dricka pastöriserad mjölk och äta ost som är gjord av pastöriserad mjölk för att minimera risken för smitta, säger Magnus Johansson.
LÄS OCKSÅ: Borrelia kan bli en utdragen historia
37 fårägare kontaktades
Att analysera fårmjölk är ett nytt och mycket effektivt sätt att kartlägga var TBE sprids. En studie gjord vid Örebro universitet visade att fårmjölk som står i kylskåp innehåller en större mängs virus än den mjölk som värms upp eller förvaras i rumstemperatur.
Tidigare har man bara kunnat lokalisera TBE-områden via patienter som smittats av viruset. Att samla in fästingar från olika områden är både komplicerat och svårt.
I studien som genomfördes av Magnus Johanssons grupp vid Örebro universitet i samarbete med Umeå universitet skapade forskarna kontakt med 37 fårägare i Örebro län mellan åren 2017 till 2019 för att samla in mjölkprover från fårbesättningar. På tre gårdar hittades antikroppar hos tackorna, det vill säga fåren hade infekterades med TBE-viruset.
LÄS OCKSÅ: Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!
Drick inte opastöriserad mjölk
– Nu kan vi ligga steget före och se vilka gårdar som har djur med antikroppar – och människor som ofta vistas i dessa områden kan uppmanas att vaccinera sig emot TBE, säger Amélie Wallenhammar en av forskarna i studien.
Studien visade också att TBE-viruset finns kvar i mjölk och råmjölk oförändrat skick i tre dygn kylskåp. Står mjölken däremot i rumstemperatur eller värms upp till 37 grader försvinner det relativt snabbt. Därför säger forskarna att mjölken måste pastöriseras för att eventuell TBE-smitta ska försvinna.
I Sverige tror forskarna inte att någon smittats via opastöriserad mjölk, men det finns sådana fall rapporterade i Europa.
Av Inger Palm
Källa: Örebro universitet