Annons
Annons

Borrelia kan bli en utdragen historia

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

Redaktionen

8 december, 2018
Borrelia kan bli en utdragen historia
Dela inlägget

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

Det vet Cornelia Södergren som drabbades häromåret. För henne hjälpte det inte med antibiotika, problemen kom tillbaka och det var inte förrän hon hittade till närings- och fytoterapeuten Thomas Tullholm som hon fick den hjälp hon behövde. Cornelia och Thomas som var bekanta sedan tidigare beslutade att skriva en bok ihop, då det enligt dem råder stor okunskap kring borreliafenomenet.

”Borrelian är unik i sin uppbyggnad”
Borrelia burgdorferi är klassad som en bakterie och hör till spiroketerna, samma familj som syfilis. Den sprids via fästingar som i sin tur plockar upp smittan från bland annat rådjur och gnagare. Men enligt Thomas beter den sig mer som en mask än som en bakterie och den är inte helt lätt att bli fri från om den lyckats få fäste.
– Den är totalt unik i sin uppbyggnad.

Något som enligt Thomas gör den svårbehandlad. Men om rätt sorts penicillin – doxycykliner – sätts in i tid går det att hindra borrelian från att föröka sig och på så sätt stoppa infektionen.
– Har man tur kan man eliminera den direkt och kan slippa framtida men, säger Thomas.

LÄS OCKSÅ: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

Cornelia Södergren

Olika hur man reagerar vid smitta
Hur den som drabbas av borrelia reagerar är väldigt individuellt. En del är helt symtomfria medan andra kan få allt från lokal rodnad till förkylningsliknande symptom. Obehandlad kan infektionen leda till kronisk borrelia eller borrelios som kan ge sig till känna i huden, nervsystemet, lederna eller hjärtat. Thomas menar att många som går exempelvis med reumatoid artrit kan ha utvecklat sjukdomen ur en borreliainfektion och han är kritisk till hur fästingbitna och potentiella borreliapatienter bemöts och behandlas av svensk sjukvård som han menar saknar tillräcklig kunskap om sjukdomens komplexitet.

LÄS OCKSÅ: TBE – Att vaccinera eller inte?

Antibiotika hjälper inte alltid
Sjukdomen kan vara betydligt svårare än vad många tror och många gånger hjälper inte den tvåveckors antibiotikakur som ordineras. Den kan ge tillfällig lindring men i många fall kommer symtomen krypande i form av huvudvärk, problem med ögonen, led- och muskelsmärta förklarar Thomas. Han berättar också att det kan upplevas som krypningar i kroppen eller smärtor – besvär som går i skov. Allt beroende på vilken typ av borrelia det rör sig om.

Vad är det sjukvården missar?
– Man tror att penicillinet är lösningen, men det är det långtifrån.

Thomas Tullholm

Dagens testmetoder otillräckliga
Ofta ges Kåvepenin eller liknande men det är inte tillräckligt för att stoppa borrelian menar Thomas. Enligt honom är dessutom de testmetoder som används i Sverige inte tillräckliga och ger ofta missvisande resultat.
– De har en träffsäkerhet på 30-40 procent.
I Frankrike och Tyskland däremot är det vanligt med DNA-prov. Där arbetar man även på flera håll med andra behandlingsmetoder, berättar Thomas.
– Där går man till botten.

Har man en större förståelse för allvaret?
– Ja, det har man. Här behandlas det lite nonchalant. Svensk sjukvård måste skärpa till sig och sluta ta det så lättvindigt.

En fästing – flera smittor
Den fästingbitne kan även drabbas av så kallade saminfektioner om fästingen burit på andra smittor i form av virus, bakterier och parasiter som kan försvåra bilden ytterligare. Dessa kan enligt Thomas ligga bakom olika besvär som vi idag inte vet orsaken till. Ett känt exempel är den amerikanska countrysångaren Kris Kristofferson som felaktigt diagnosticerades med Alzheimer när han i själva verket var smittad med borrelia.

LÄS OCKSÅ: Naturens husapotek

C-vitamin och dofter skyddar
Hur skyddar man sig då? Enligt Thomas är det bästa man kan göra att se till att ha ett väl fungerade immunsystem genom att äta bra och hålla nere på sockret. Att mjölksyrade grönsaker som surkål fått en renässans är positivt menar Thomas då bakterierna förstärker vårt eget skydd. C-vitamin i höga doser stärker immunförsvaret och skyddar också, det finns även örter som kan vara bra menar Thomas.

På sommaren är det bra att äta extra mycket vitlök, fästingarna tycker inte om lukten. Det är även bra att smörja in sig med kokosfett, en annan doft som fästingarna inte gillar. Rökdoft avskräcker också. Men viktigast är att klä sig ordentligt menar Thomas.
– Man får tänka sig lite för.

Avlägsna omedelbart
Den som fått en fästing ska ta bort den så fort som möjligt med en bra fästingborttagare och tvätta såret med något antiseptiskt.
– Får man bort den inom ett dygn minskar risken att bli drabbad av någon smitta, säger Thomas som menar att det är bra att ha som rutin att titta igenom varandra på sommaren om man vistas i miljöer där det finns fästingar.

Thomas och Cornelias bok heter ”Borreliafenomenet – den dolda epidemin” och kom ut hösten 2018. Där står mer att läsa om hur man förebygger och råd om egenvård för den som drabbats.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Thomas Tullholm och Cornelia Södergren.
Yrke: Närings- och fytoterapeut och Samtalsterapeut.
Aktuella med: Boken ”Borreliafenomenet – den dolda epidiemin
Cornelia och Thomas är även ute och föreläser om borrelia runt om i landet. Aktuella datum och kontaktuppgifter finns på Borreliafenomenets Facebook-sida.

Annons
Annons