Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa kryp sprider. När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”.
Min egen resa tillbaka har varit lång. Det första året med svår ledvärk och en ständig yrsel. Med hjälp av örter som bland andra Artimesia annua, Andrographis och Cat clow, men också att hålla kroppen så basisk som möjligt, har jag blivit friskare och friskare tills det numera bara dyker upp migränliknande huvudvärksattacker ibland, vilket är en följd av den fästingburna sjukdomen bartonella, som är en saminfektion till borrelia. Min önskan är att andra ska slippa uppleva det jag har gått igenom och vill därför hjälpa så många som möjligt genom att dela med mig av mina lärdomaar.
Varför kalla det för en dold epidemi?
Jo, det blir fler och fler för varje år, som drabbas av borrelia och dess saminfektioner och många får diffusa symptom som varken de själva eller vården kopplar samman med fästingbettet innan det har gått lång tid och de är ganska illa däran. Många är de som fått andra diagnoser som sedan visat sig vara borrelia. Ett känt fall är countryartisten och skådespelaren Kris Kristofferson, som fick diagnosen alzheimer. Han blev sämre och sämre, tills det visade sig att det egentligen var borrelia han hade och när han då kunde behandlas för det återhämtade han sig igen. Så det gäller att skydda sig. Sjukdomen är svårare än vad många tror och ofta hjälper inte den tvåveckors antibiotikakur som ordineras.
LÄS OCKSÅ: TBE – Att vaccinera eller inte?
Vad kan du då göra för att skydda dig?
Förutom de råd som de flesta redan känner till, och förhoppningsvis också följer, så kan du använda örten astragalus och dricka den i förebyggande syfte vare sig du redan har blivit biten av en fästing eller ej. Det finns många myter och vanföreställningar när det gäller fästingar och borrelia men oljor med starka dofter kan användas i förebyggande syfte för att hålla fästingar borta, till exempel citronmeliss, rosmarin, pepparmyntsolja och tea tree, dock ska de aldrig användas efter man blivit biten.
LÄS OCKSÅ: Slipp mygg- och fästingplågan!
Om du fått en fästing
Om olyckan ändå skulle vara framme och fästingen väl sitter där, så ska du dra den rakt ut med en fästingplockare och inte vrida runt så som många tror. Du ska inte heller ta på olja eller smör, då fästingar känner dofter starkt och då istället kräks ut sitt maginnehåll med eventuella bakterier för att försvara sig.
När du har dragit ut fästingen baddar du med kollodialt silver eller något annat bakteriedödande. Visar det sig att du har blivit smittad börjar en ofta lång väg tillbaka till tillfrisknande.
LÄS OCKSÅ: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier
Viktigt med kunskap
Det finns många behandlingsmetoder och protokoll att följa och ofta behöver dessa alterneras då den bakterie som anses ligga bakom borrelia, spiroketen, ändrar form och anpassar sig efter miljön för att kunna överleva. Det är viktigt att känna till att det finns olika arter av fästingar, vad de sprider för sjukdomar och var de kommer från. Det är också viktigt att känna till vad som händer när de biter och hur infektionen sprids, vilka organ som berörs, tecken och symptom.
Av Cornelia Södergren, författare och relationsterapeut med egen erfarenhet av att drabbas av borrelia
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Cornelia Södergren
Yrke: Författare och relationscoach
Aktuell med: Boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin” som hon skrivit tillsammans med Thomas Tullholm, som forskat länge på fästingburna sjukdomar. Där kan man läsa mer om hur man skyddar sig och hur man kan bli frisk igen.