Skälen till att äta bönor och linser är många – här följer en lista på fem sådana skäl!
1. Att leva länge
Studier har visat att det finns ett samband mellan ökat intag av bönor och ökad livslängd. Baljväxter är vanlig mat i de blå zonerna, de platser i världen där människor lever längst.
2. Viktigt för hjärta och kärl
De som äter baljväxter fyra gånger i veckan eller mer minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 22 procent jämfört med de som bara äter dem en gång i veckan. Linser och bönor kan även bidra till att sänka både högt blodtryck och kolesterol.
3. Motverkar diabetes
Att äta baljväxter minskar risken att drabbas av diabetes typ 2 och stabiliserar blodsockret hos de som redan drabbats.
4. Bra för vikten
Måltider baserade på baljväxter är mättande. De som ofta äter bönor och linser är oftare normalviktiga och att inkludera baljväxter i kosten verkar kunna bidra till viktminskning.
LÄS OCKSÅ: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
5. Näringsrik mat
Baljväxter är näringrika, och innehåller bland annat järn, protein, fibrer och antioxidanter. Det kan vara klokt att tillaga dem på rätt sätt, det vill säga blötlägga länge, koka tills de är mjuka och gärna skumma, byta blötläggningsvatten och kokvatten under tillagningen. En del menar att bönor ger gaser medan andra säger att det har med ovanan att äta bönor. Väljer du konserver, så skölj bönorna ordentligt.
Av Inger Palm
Källa: Forks over knives