Vem älskar inte scones? Enkla att baka och ljuvligt goda med lite smält smör eller färskost. Dessa godingar med valnötter blir saftiga och nyttiga för mage och immunförsvar då de fermenteras med hjälp av filmjölk.
”Även om jag älskar sega vetesurdegsbröd och maffiga långjästa rågbröd hyser jag också en stark kärlek till scones. Kanske sitter det i sedan barndomens söndagsfrukostar, när någon i familjen gick upp lite tidigare för att överraska oss andra med nybakta scones”, skriver Jenny Neikell som skrivit boken ”Allt om fermentering” (Norstedts) som detta recept är taget från.
Alltid en scones-deg på gärning
Det här receptet kräver visserligen lite planering men i gengäld får man en helt annan smak och luftighet än i den vanliga varianten, menar Jenny – som för säkerhets skull brukar ha en deg på gång mest hela tiden. För man vet aldrig när sconessuget slår till!
Ingredienser
6–8 SCONES
180 g + 30 g dinkelmjöl, fullkorn
200 g filmjölk (2 dl)
50 g smör, rumsvarmt
5 g bikarbonat (1 tsk)
3 g havssalt (½ tsk)
60 g dadlar, grovhackade
50 g valnötter, grovhackade
LÄS OCKSÅ: Brödpasta med ragu och keso
Gör så här
Blanda 180 g mjöl med filmjölken i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn.
Sätt ugnen på 250 °C. Arbeta in smöret i smeten med händerna så att det blir finfördelat.
Rör ihop resterande 30 g mjöl med bikarbonat och salt och blanda ner i smeten tillsammans med dadlar och nötter.
Lockas inte att ta i mer mjöl, degen ska vara ganska lös och kletig för att sconesen ska bli saftiga.
Klicka ut 6–8 scones på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 8–10 minuter i mitten av ugnen tills sconesen är gyllenbruna. Servera ljumma.
Tips! Dadlarna och valnötterna gör att det räcker med smör som pålägg. Sconesen går bra att frysa. Och dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser om man vill.
LÄS OCKSÅ: Lingonbröd med anis
Av Carolina Eriksson