Annons
Annons

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Redaktionen

11 juli, 2022
Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen
Dela inlägget

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Färsk fisk luktar inte illa. Alla fleromättade fettsyror börjar härskna när de utsätts för syre och värme. För att undvika att fisk som ska omvandlas till omega-3-tillskott oxiderar och inte gör någon nytta i våra kroppar, behöver fiskoljan som utvinns beredas och lagras på ett sätt som gör att fettsyrorna blir stabila och bibehåller sin effekt på färden genom våra kroppar.

Professor Tom Saldeen, före detta rättsmedicinare och patolog, blev intresserad av fettsyrornas positiva effekt på hjärta och kärl när han i sitt arbete uppmärksammade att personer som dött i hjärt- och kärlsjukdomar hade en brist på omega-3-fettsyror i hjärtat.

Samband mellan fettsyror och hjärt-kärlhälsa

Den första studien om omega-3-fettsyrornas positiva inverkan på hjärthälsan publicerades 1971 i den medicinska tidskriften The Lancet. Bakom studien stod de danska läkarna Hans Olaf Bang och Jörn Dyberg som, hos eskimåer, sett ett samband mellan ett högt intag av fettsyror från fisk och god hjärt-kärlhälsa.

Tom Saldeen berättar mer:
– Det var en svår uppgift att börja forskningen på omega-3-fettsyror. Det första vi upptäckte var att de flytande fettsyrorna på kort tid luktade illa – de hade oxiderat, och den fiskoljan kunde vi inte använda, förklarar han.
– Därför bestämde vi oss för att framställa en fiskolja som var stabil och som skulle hålla sig stabil innan den lämnade kroppen. Då först kunde vi studera effekten av de nyttiga fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Fiskoljans kvalitet av betydelse

Fet fisk innehåller över 50 olika fettsyror. Varje enskild fettsyra har betydelse för kroppens organ. Exakt hur de fungerar vet man inte trots 70 års forskning. Tom Saldeen tog reda på varför vissa fiskoljor hade positiv effekt medan andra inte hade någon effekt alls. Skillnaderna har varit så stora att det på senare tid fått forskarna att tvivla på om omega-3 verkligen har effekt, men det har den – bara man väljer rätt fiskolja.

Tom Saldeen upptäckte att om fiskoljor härsknar och fiskens naturliga antioxidanter, som skyddar de känsliga fettsyrorna under tillverkningsprocessen, går förlorade blir resultatet en olja med sämre effekt. Skillnaderna mellan olika omega-3-oljor kan därför variera stort vilket bland annat beror på vilken fisk som använts, hur oljan framställs och hur sammansättningen av den är. Idag vet man att fiskoljans kvalitet och stabilitet har stor betydelse för den långsiktiga hälsan.

Tom Saldeen
Tom Saldeen legitimerad läkare och docent i patologi samt tidigare professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

Tom Saldeen hittade så småningom ett sätt att återskapa de förlorade antioxidanterna och han strävade efter att framställa en fiskolja som så nära som möjligt liknade den feta fiskens fettsyrainnehåll. Den skulle inte vara koncentrerad och den skulle innehålla hela den naturliga mångfalden av fettsyror samt ett skyddssystem av antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Elva myter och missförstånd om omega-3

Det tog sin tid, men efter tio års arbete lyckades Tom Saldeen och det resulterade i omega-3- produkten Eskimo-3 Pure.
– Vi har gjort flera nya djurstudier på omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt som kommer att publiceras under det här året. Jag får inte avslöja något innan studierna är publicerade. Men jag kan säga att resultaten är mycket spännande och positiva vad gäller fiskoljornas hälsobringande effekter, säger Tom Saldeen.

Omega-3 dämpar inflammationer

Omega-3 är en av cellmembranens byggstenar och ger dem rätt egenskaper för att fungera. Omega-3-fett bildar ämnen som dämpar inflammationer i kroppen och i dag tror man att många sjukdomar har sitt ursprung i inflammationer. Och kan man via kosten dämpa inflammationer så kan man också förebygga olika sjukdomstillstånd. Färre inflammationer i kroppen ger också smärtlindring.

I dag är Eskimo-3 Pure en av de mest väldokumenterade fiskoljorna, och finns med i 28 kliniska studier, sju doktorsavhandlingar och över 130 vetenskapliga arbeten. Oljan kommer från sardiner och ansjovis. De har en kort naturlig livslängd vilket gör att beståndet förnyas två gånger per år. Dessa fiskar får sitt innehåll av omega-3-familjens fettsyror, i huvudsak EPA och DHA, genom att livnära sig på alger och marina svampar. Omega-3 dämpar inflammationer i kroppen, men de konkurrerar också ut de pro-inflammatoriska omega-6-fettsyrorna.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Viktig balans

De allra flesta får i sig för mycket omega-6 i kosten via den industriproducerade maten, bröd och pasta, margariner och vissa växtoljor, men också via kött från modern djuruppfödning där djuren ges spannmål innehåller omega-6.

– Om du äter fisk, framförallt vild- fångad fisk, några gånger i veckan och drar ner på processad mat får du en bättre balans mellan omega-3 och -6. Tycker man inte om fisk eller för den delen inte vill äta fisk så kan du komplettera kosten med omega-3-tillskott, säger Tom Saldeen.

Av Inger Palm

Annons
Annons