Hälsocoachen Filippa Salomonsson ser välmående ur ett brett perspektiv där såväl kost, träning och mindfulness, som relationer och karriär spelar stora roller. I sin nya bok Sockerdetox hjälper hon oss inte bara att bli sockerfria, utan delar också med sig av sin egen hälsoresa som var både lång och snårig. Det fanns en tid då Filippa var konstant stressad och vände sig till mat och socker för att koppla av. Idag ser hon att meningen var att hon skulle hjälpa sig själv, för att sedan kunna vägleda andra.
Det är svårt att tänka sig att coachen Filippa Salomonsson har varit beroende av socker och inte utstrålat den hälsa och glädje som hon gör idag. Men livet har inte alltid sett ut så här. Det som nu framstår som en slags tillförsikt och rofylldhet i Filippa, var en gång stress och mat-ångest. En livsstilsförändring genomför man inte över en natt, det vet hon mycket väl. Därför är Filippa emot quick fixes. Hennes egen hälsoresa var lång. Den började när Filippa bodde i Miami och plötsligt insåg att hon i flera år hade använt sig av socker för att dämpa känslor.
– Jag åt sötsaker om jag kände mig lite ensam eller stressad. Det som gjorde att jag fortsatte var en kombination av känslor och den kemiska reaktionen som skapade ett beroende, berättar hon.
Kände sig obekväm i sin egen kropp
Filippa började gå upp i vikt och kände sig obekväm i sin egen kropp.
– Jag levde inte fullt ut för jag kände mig så begränsad i mig själv. Då fick jag nog och kom till en punkt där jag inte kunde stanna kvar. Eftersom socker är en sådan stark drog rensade jag bort allt på en gång.
I samma veva upptäckte Filippa rawfood och blev som besatt av att hitta mer information. Hon började blogga om sitt nya intresse och de första fem läsarna blev så småningom tusentals när hon flyttade bloggen Raw Clarity till Aftonbladet. När Filippa drev en egen PR-byrå i New York började hon känna att hon ville ha något annat. Hon längtade efter en ny vardag, som hon skulle forma själv. Därför tog hon sitt pick och pack och flyttade till Stockholm för att skapa sig sitt drömliv.
► Läs också: Detoxa bort ditt sötsug! Så gör du
”Vi har alla ett syfte och detta är mitt”
Idag är Filippa fri från sockrets grepp och kan äta sötsaker utan att det uppstår en ångestladdad inre konversation i huvudet. Hon bor i Stockholm och arbetar som holistisk hälsocoach för kvinnor i alla åldrar. I höstas kom hon ut med boken ”Sockerdetox” på Bonnier Fakta. Hon säger att resan var nödvändig och att hon aldrig trott att hon skulle kunna leva det liv som hon lever idag.
– Jag var tvungen att hjälpa mig själv, för att sedan kunna vägleda andra. Jag tror att det är meningen att det ska vara så. Att vi alla har ett syfte och att detta är mitt, förklarar hon.
Att arbeta holistiskt innebär att Filippa ser till helheten och coachar inom kost, träning, mindfulness, karriär och relationer.
– Jag ser hälsa från ett bredare perspektiv. Jag vill förstå och ta hänsyn till alla delar i livet och hur de påverkar oss. Karriär och relationer är lika viktiga för välmående, som mat och träning. Många kommer till mig med ett kostproblem, men det slutar ofta med att vi reder ut något annat som ligger till grund som ett bråk eller en jobbig upplevelse.
► Läs också: Ann Fernholm: ”Så farligt kan sockret vara”
Att älska sin vardag
Vid sidan om coachingen driver Filippa det egna juicemärket Raw Clarity Kitchen med butik i Stockholm. Hennes dagar ser sällan likadana ut och hon skrattar muntert när jag ber henne beskriva en typisk dag. Hon berättar att hon just nu arbetar mycket i sin butik och snart lanserar flera gröna produkter. Utöver coachingen jobbar hon med boken och håller i föreläsningar. Det är en kreativ tillvaro som hon älskar.
– Alla borde älska sitt liv och sin vardag, det är viktigt. Om vi inte gör det lyssnar vi inte på oss själva. Jag tror att alla har ett jobb som de kommit hit för att göra, det är kopplat till det du älskar och det du är bra på. Om du vill hitta din mening ska du fokusera på just de två sakerna. Många väljer rädsla före kärlek. Det kan vara rädsla för ekonomin eller rädsla för vad andra ska tycka. Då kommer man väldigt långt från sanningen. Svaren kommer inte över en natt, det är en process och man får ta ett steg i taget. Jag tror fullt ut att vi är designade att älska våra liv.
Filippa förklarar att det inte spelar någon roll om det är lördag eller måndag, hon trivs med alla dagar och menar att alla kan ha det så, inte bara några få utvalda.
– För att hitta det som är viktigt för en själv kan man behöva ta tag i svåra frågor. Jag har själv en coach idag, för att inte tappa fokus på det som är viktigt. Man blir aldrig fullärd.
► Läs också: Flytande näring mot stress
Många hälsoeffekter av sockerdetox
Filippas bok ”Sockerdetox” innehåller en mängd glutenfria recept med rätt pH-värde och mycket grönt. Eftersom det tar 21 dagar att bryta en vana finns det i boken ett treveckors-program, för att man ska bli fri från sockerberoendet.
– Du kommer att njuta av näringsrik mat som rensar och stärker din kropp samt lära dig känna igen kroppens egna signaler. Jag vill hjälpa läsaren att hitta en balanserad relation till mat. Socker ska inte kontrollera dina val, ditt välbefinnande eller ditt humör.
Hon märkte själv av stora förändringar när hon rensade ut sockret ur sitt liv.
– Jag fick mer glow och lyster i ansiktet och mer energi. Man är ju det man äter. Dött, processat vitt socker gör inte kroppen levande. Dipparna på eftermiddagarna försvann och jag började sova bättre. Socker irriterar tarmarna och det märkte jag verkligen av, eftersom mina magsmärtor försvann. 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen, så det är ett oerhört viktigt system. Även pH-balansen dras ned av socker och då försuras kroppen, vilket tar mineraler från skelettet. Jag gick också ned i vikt. Kroppen är bra på att hitta sin egen trivselvikt när man ger den näring och bra föda.
Ett steg i taget
Filippa vet att all hälsoinformation kan bli för mycket, att den stundande livsstilsförändringen kan kännas överväldigande. Men man måste inte göra allt på en gång, tycker hon.
– Jag rekommenderar en måltid i taget, det kan ta tre månader innan man får nya rutiner. Börja med frukost. Byt ut den till en grön smoothie, med mycket grönsaker och bra fett. Sedan fortsätter du med lunchen när frukostrutinen sitter.
► Läs också: Erica Palmcrantz, drottningen av Raw Food
Clean eating
Själv började Filippa med rawfood, men idag äter hon vad hon kallar för clean eating. Rawfood kan vara en del av det, men långt ifrån allt. Hon satsar på råa grönsaker, säsongsbaserat, ekologiskt och rent. Hennes man är däremot inte riktigt inne på samma spår som Filippa.
– Han äter lite vad som helst så vi är väldigt olika. Men jag tycker inte att det är besvärligt på något vis. Alla måste lyssna på sin egen kropp. Det viktiga är att vi äter tillsammans och får tid ihop. Om han äter korv och jag äter avokado så kan vi dela på en sallad.
Rörelse är en viktig del av välmåendet som Filippa coachar inom, men hon är inte särskilt sträng.
– Förr var det nog snarare så att jag straffade mig själv med motion, nu vill jag inte ställa lika höga krav. Jag yogar, promenerar och tränar barre, en kombination av pilates och balett. Jag är gammal roddare så min kropp gillar styrketräning, men i vardagen mår jag bäst av mjuka aktiviteter. Jag vill inte tvinga den till något den inte har lust till, den måste få röra sig på sitt vis.
Precis som med maten så har kroppen även svaren när det gäller träning. Det svåra är helt enkelt att lyssna ibland.
– Ditt hjärta har alla svar och du behöver inte leta utåt. Därför måste det finnas tid för reflektion. Alla bitar hänger ihop, sömn och kost, som träning och yrkesval. Fundera på vad du är bra på och vad du tycker om. Då kommer man närmare sitt syfte. Vi måste lita på livet och att allt går bra, inte kontrollera varje liten detalj. Det handlar mycket om att våga lyssna på sig själv och göra de förändringar som kroppen och hjärtat behöver.
Av Emma V Larsson
Om Filippa
Namn: Filippa Salomonsson.
Bor: Stockholm.
Ålder: 33 år.
Gör: Holistisk hälsocoach, grundare av bloggen Raw Clarity Kitchen (idag på Metro), författare.
Familj: Gift med Stefan.
Tre favoritråvaror: Avokado, kokosolja och spenat.