Gamla odlingsmarker är de mest artrika miljöer som finns i Sverige. Idag återstår bara en bråkdel, jämfört med hur landskapet såg ut för hundra år sedan. I helgen firas ängens dag och här följer några tips om vad du själv kan göra för att bidra till ängars mångfald och större artrikedom.
I helgen firas ängens dag runt om i landet. För att artrikedomen ska finnas kvar måste ängarna skötas. Om det inte längre finns djur som betar marken, måste den slås och räfsas. Om inte gräs och örter räfsas och tas bort fungerar de som gödsel och gynnar andra växter – och djur – än de gamla ängsblommorna.
”Världens största slåttergille”
”Ängens dag” är ett initiativ av Naturskyddsföreningen som alltid infaller första helgen i augusti. På ett hundratal platser runtom i landet samlas lokala ideella krafter. Ängarna slås på gammaldags sätt. Ofta ordnar man fest och olika kulturaktiviteter under det miljöorganisationen kallar ”världens största slåttergille” och alla är välkomna att hjälpa till.
LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte
Sju saker du kan göra för ängarnas mångfald
1. Kom på ”Ängens dag”. Kom och titta hur det går till att sköta en äng, Naturskyddsföreningen bjuder in till flera olika platser i landet.
2. Bli medborgarforskare
Hjälp forskarna genom att rapportera om hotade och sårbara växter och djur till ArtDatabanken.
3. Spara det vilda. Var lat, släpp in det vilda. Spara vilda blommor på tomten, lämna delar av gräsmattan till det vilda. Spara en ruta, kant, ett hörn eller en dikesren. Sätt ängsblommor i en låda på balkongen eller gården. Det ger mat åt är humlor och bin som ser till att vi får frukter och bär. Låt blommorna vissna och fröa av sig, slå sedan och räfsa bort gräs och blommor. Lägg resterna i komposten eller använd det som gröngödsel i annan odling där näringen behövs.
LÄS OCKSÅ: “Jag ser ogräs som vilda delikatesser”
4. Gödsla inte De flesta vilda ängsblommor vill ha mager mark. Gödsla inte där ängsblommor finns! Gödsel hjälper gräs och växter som brännässlor och älgört. De sprider sig snabbt och tar över om inte ängarna slås och räfsas.
5. Bedriv blomstergerilla. Samla blomfrön och sprid i omgivningen. Det finns också fröpåsar med vanliga ängsblommor att köpa.
LÄS OCKSÅ: “Unika Biologiska museet är en bra fond för natur- och klimatfrågor”
6. Så kunskapsfrön. Lär dig några vanliga ängsblommor och dela med dig av kunskapen. Att samla så många ängsblommor som möjligt eller gissa namn på blommorna, är en enkel sommarutmaning för alla åldrar. För den som inte vill plocka blommor, kan mobiltelefonens kamera samla så många olika arter som möjligt.
7. Använd din digitalhåv. Mobilen kan fungera som ”digitalhåv” på ängarna. Ta bilder på bastardsvärmare, andra fjärilar och insekter. Med ett foto är det lättare att hitta rätt i floror och andra böcker med arter, eller på webben.
Av redaktionen
Källa: Pressmeddelande från Naturskyddsföreningen