Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tips för en god och säker jul för katt och hund

Även om julen är en härlig tid, kan den innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre från julklapparna kan vara en direkt dödsfara, här kommer några råd att tänka på inför helgen.

Julpynt och godsaker hör julen till men kan också utgöra faror för våra husdjur, lämna därför inte mat, godis, ljus eller paket med snören obevakade. Det kan också vara bra att se över husapoteket och exempelvis se till att ha skonkost, vätskeersättning och probiotika hemma – och numret till närmsta helgöppna veterinär uppsatt på kylskåpet.

 

Julmat
Julmaten är ofta fet och har hög salthalt, vilket inte är lämplig för hund och katt. Det finns risk för magproblem som kräkningar och diarré. Hundar kan få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat vilket i värsta fall kan leda till döden. Lök kan ge blodbrist och ben kan orsaka skador i mage och tarm. Se därför till att ni och era gäster undviker att ge djuren mat som kan göra dem sjuka.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för både katter och hundar, och kan ge förgiftningssymptom som magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall leda till hjärtproblem, koma, kramper och död. Om man är osäker på om mängden choklad djuret fått i sig kan orsaka förgiftning bör man kontakta veterinär.

Blommor och växter
Flera av våra älskade julväxter är giftiga för katt och hund. Misstänkt giftiga växter bör alltid stå utom räckhåll, men bäst är att helt undvika giftiga växter i hemmet, välj istället plantor som inte är giftiga. Växter som kan orsaka förgiftning i varierande grad är järnek och mistel som är farliga om de sväljs, liljor och amaryllis är särskilt farliga men även hyacint, julros, julstjärna, tulpan, lilja och narcisser kan orsaka varierande grad av förgiftning.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Snören och glitter
Låt inte dina husdjur leka med paketsnören eller glitter. Snöre kan fastna under tungan, det finns också risk att snörena hamnar i magen och orsakar livsfara. Välj helst säkrare material och dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter, var annars noga med att städa undan snabbt efter julklappsutdelningen. Kontakta genast veterinär vid misstanke om att djuret svalt någon form av snöre och be att få komma in akut. Kräkmedel kan göra så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada, men veterinärer varnar för att försöka framkalla kräkning själv.

Bevaka levande ljus
Var noga med att katten eller hunden inte kommer i närheten av levande ljus, placera alltid ljus utom räckhåll. Lämna heller aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Värmen är lockande för katter som kan få brännskador. Dessutom utsätter det hemmet för brandfara.

 

Gran och pynt
Julgranen utgör en enorm frestelse för en liten katt som gärna vill klättra i granen som då lätt kan välta. Ett knep är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den håller sig upprätt om katten skulle anfalla den. Även en mycket stadig julgransfot kan fungera. Välj annars att placera granen i ett rum som det går att stänga dörren till när du inte är där. Elsladdar kan vara farliga så  ha gärna sladdlösa och batteridrivna granljus. Och använd helst inte glitter, ömtåliga julgransdekorationer som kulor och annat som lätt kan gå sönder och orsaka skador i tassar och trampdynor. Välj istället dekorationer av halm eller papper, det finns även fina i filt och andra material som inte är sköra.

LÄS OCKSÅ: Naturlig friskvård för djur

Övrigt
• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.
• Russin och vindruvor kan orsaka förgiftning och leda till njurproblem.
• Nötter kan orsaka stopp i tarmen och macadamianötter kan orsaka förgiftning.
• Talgbollar innehåller mycket fett som kan orsaka problem se julmat ovan, och nätet runt talgbollen kan fastna i tarmen och leda till livsfara.
• Undvik gödning i julgransvattnet, hundar och katter kan i värsta fall bli förgiftade av att dricka granens vatten. Det kan därför vara bra att täcka över julgranens fot för att förhindra att de kommer åt vattnet exempelvis med aluminiumfolie.
• Många katter och hundar är blyga eller nervösa kring gäster. Julfirandet kan bland annat därför orsaka stor stress, var noga med att ge ditt husdjur ett tryggt och bekvämt ställe att dra sig undan.
• Klä inte ut din katt eller hund, det kan orsaka onödig stress.

Av redaktionen

Källa: Firstvet, Agria, Moderna försäkringar, Vi i villa


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Övrigt

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.