Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tips för en god och säker jul för katt och hund

Även om julen är en härlig tid, kan den innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre från julklapparna kan vara en direkt dödsfara, här kommer några råd att tänka på inför helgen.

Julpynt och godsaker hör julen till men kan också utgöra faror för våra husdjur, lämna därför inte mat, godis, ljus eller paket med snören obevakade. Det kan också vara bra att se över husapoteket och exempelvis se till att ha skonkost, vätskeersättning och probiotika hemma – och numret till närmsta helgöppna veterinär uppsatt på kylskåpet.

 

Julmat
Julmaten är ofta fet och har hög salthalt, vilket inte är lämplig för hund och katt. Det finns risk för magproblem som kräkningar och diarré. Hundar kan få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat vilket i värsta fall kan leda till döden. Lök kan ge blodbrist och ben kan orsaka skador i mage och tarm. Se därför till att ni och era gäster undviker att ge djuren mat som kan göra dem sjuka.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för både katter och hundar, och kan ge förgiftningssymptom som magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall leda till hjärtproblem, koma, kramper och död. Om man är osäker på om mängden choklad djuret fått i sig kan orsaka förgiftning bör man kontakta veterinär.

Blommor och växter
Flera av våra älskade julväxter är giftiga för katt och hund. Misstänkt giftiga växter bör alltid stå utom räckhåll, men bäst är att helt undvika giftiga växter i hemmet, välj istället plantor som inte är giftiga. Växter som kan orsaka förgiftning i varierande grad är järnek och mistel som är farliga om de sväljs, liljor och amaryllis är särskilt farliga men även hyacint, julros, julstjärna, tulpan, lilja och narcisser kan orsaka varierande grad av förgiftning.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Snören och glitter
Låt inte dina husdjur leka med paketsnören eller glitter. Snöre kan fastna under tungan, det finns också risk att snörena hamnar i magen och orsakar livsfara. Välj helst säkrare material och dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter, var annars noga med att städa undan snabbt efter julklappsutdelningen. Kontakta genast veterinär vid misstanke om att djuret svalt någon form av snöre och be att få komma in akut. Kräkmedel kan göra så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada, men veterinärer varnar för att försöka framkalla kräkning själv.

Bevaka levande ljus
Var noga med att katten eller hunden inte kommer i närheten av levande ljus, placera alltid ljus utom räckhåll. Lämna heller aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Värmen är lockande för katter som kan få brännskador. Dessutom utsätter det hemmet för brandfara.

 

Gran och pynt
Julgranen utgör en enorm frestelse för en liten katt som gärna vill klättra i granen som då lätt kan välta. Ett knep är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den håller sig upprätt om katten skulle anfalla den. Även en mycket stadig julgransfot kan fungera. Välj annars att placera granen i ett rum som det går att stänga dörren till när du inte är där. Elsladdar kan vara farliga så  ha gärna sladdlösa och batteridrivna granljus. Och använd helst inte glitter, ömtåliga julgransdekorationer som kulor och annat som lätt kan gå sönder och orsaka skador i tassar och trampdynor. Välj istället dekorationer av halm eller papper, det finns även fina i filt och andra material som inte är sköra.

LÄS OCKSÅ: Naturlig friskvård för djur

Övrigt
• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.
• Russin och vindruvor kan orsaka förgiftning och leda till njurproblem.
• Nötter kan orsaka stopp i tarmen och macadamianötter kan orsaka förgiftning.
• Talgbollar innehåller mycket fett som kan orsaka problem se julmat ovan, och nätet runt talgbollen kan fastna i tarmen och leda till livsfara.
• Undvik gödning i julgransvattnet, hundar och katter kan i värsta fall bli förgiftade av att dricka granens vatten. Det kan därför vara bra att täcka över julgranens fot för att förhindra att de kommer åt vattnet exempelvis med aluminiumfolie.
• Många katter och hundar är blyga eller nervösa kring gäster. Julfirandet kan bland annat därför orsaka stor stress, var noga med att ge ditt husdjur ett tryggt och bekvämt ställe att dra sig undan.
• Klä inte ut din katt eller hund, det kan orsaka onödig stress.

Av redaktionen

Källa: Firstvet, Agria, Moderna försäkringar, Vi i villa


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.