Tips för en god och säker jul för katt och hund

Även om julen är en härlig tid, kan den innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre från julklapparna kan vara en direkt dödsfara, här kommer några råd att tänka på inför helgen.

Julpynt och godsaker hör julen till men kan också utgöra faror för våra husdjur, lämna därför inte mat, godis, ljus eller paket med snören obevakade. Det kan också vara bra att se över husapoteket och exempelvis se till att ha skonkost, vätskeersättning och probiotika hemma – och numret till närmsta helgöppna veterinär uppsatt på kylskåpet.

 

Julmat
Julmaten är ofta fet och har hög salthalt, vilket inte är lämplig för hund och katt. Det finns risk för magproblem som kräkningar och diarré. Hundar kan få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat vilket i värsta fall kan leda till döden. Lök kan ge blodbrist och ben kan orsaka skador i mage och tarm. Se därför till att ni och era gäster undviker att ge djuren mat som kan göra dem sjuka.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för både katter och hundar, och kan ge förgiftningssymptom som magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall leda till hjärtproblem, koma, kramper och död. Om man är osäker på om mängden choklad djuret fått i sig kan orsaka förgiftning bör man kontakta veterinär.

Blommor och växter
Flera av våra älskade julväxter är giftiga för katt och hund. Misstänkt giftiga växter bör alltid stå utom räckhåll, men bäst är att helt undvika giftiga växter i hemmet, välj istället plantor som inte är giftiga. Växter som kan orsaka förgiftning i varierande grad är järnek och mistel som är farliga om de sväljs, liljor och amaryllis är särskilt farliga men även hyacint, julros, julstjärna, tulpan, lilja och narcisser kan orsaka varierande grad av förgiftning.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Snören och glitter
Låt inte dina husdjur leka med paketsnören eller glitter. Snöre kan fastna under tungan, det finns också risk att snörena hamnar i magen och orsakar livsfara. Välj helst säkrare material och dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter, var annars noga med att städa undan snabbt efter julklappsutdelningen. Kontakta genast veterinär vid misstanke om att djuret svalt någon form av snöre och be att få komma in akut. Kräkmedel kan göra så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada, men veterinärer varnar för att försöka framkalla kräkning själv.

Bevaka levande ljus
Var noga med att katten eller hunden inte kommer i närheten av levande ljus, placera alltid ljus utom räckhåll. Lämna heller aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Värmen är lockande för katter som kan få brännskador. Dessutom utsätter det hemmet för brandfara.

 

Gran och pynt
Julgranen utgör en enorm frestelse för en liten katt som gärna vill klättra i granen som då lätt kan välta. Ett knep är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den håller sig upprätt om katten skulle anfalla den. Även en mycket stadig julgransfot kan fungera. Välj annars att placera granen i ett rum som det går att stänga dörren till när du inte är där. Elsladdar kan vara farliga så  ha gärna sladdlösa och batteridrivna granljus. Och använd helst inte glitter, ömtåliga julgransdekorationer som kulor och annat som lätt kan gå sönder och orsaka skador i tassar och trampdynor. Välj istället dekorationer av halm eller papper, det finns även fina i filt och andra material som inte är sköra.

LÄS OCKSÅ: Naturlig friskvård för djur

Övrigt
• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.
• Russin och vindruvor kan orsaka förgiftning och leda till njurproblem.
• Nötter kan orsaka stopp i tarmen och macadamianötter kan orsaka förgiftning.
• Talgbollar innehåller mycket fett som kan orsaka problem se julmat ovan, och nätet runt talgbollen kan fastna i tarmen och leda till livsfara.
• Undvik gödning i julgransvattnet, hundar och katter kan i värsta fall bli förgiftade av att dricka granens vatten. Det kan därför vara bra att täcka över julgranens fot för att förhindra att de kommer åt vattnet exempelvis med aluminiumfolie.
• Många katter och hundar är blyga eller nervösa kring gäster. Julfirandet kan bland annat därför orsaka stor stress, var noga med att ge ditt husdjur ett tryggt och bekvämt ställe att dra sig undan.
• Klä inte ut din katt eller hund, det kan orsaka onödig stress.

Av redaktionen

Källa: Firstvet, Agria, Moderna försäkringar, Vi i villa


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

 

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

 

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.