Tips för en god och säker jul för katt och hund

Även om julen är en härlig tid, kan den innebära en hel del risker för våra husdjur. Visste du att choklad är giftigt för hundar och katter? Och att presentsnöre från julklapparna kan vara en direkt dödsfara, här kommer några råd att tänka på inför helgen.

Julpynt och godsaker hör julen till men kan också utgöra faror för våra husdjur, lämna därför inte mat, godis, ljus eller paket med snören obevakade. Det kan också vara bra att se över husapoteket och exempelvis se till att ha skonkost, vätskeersättning och probiotika hemma – och numret till närmsta helgöppna veterinär uppsatt på kylskåpet.

 

Julmat
Julmaten är ofta fet och har hög salthalt, vilket inte är lämplig för hund och katt. Det finns risk för magproblem som kräkningar och diarré. Hundar kan få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat vilket i värsta fall kan leda till döden. Lök kan ge blodbrist och ben kan orsaka skador i mage och tarm. Se därför till att ni och era gäster undviker att ge djuren mat som kan göra dem sjuka.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för både katter och hundar, och kan ge förgiftningssymptom som magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall leda till hjärtproblem, koma, kramper och död. Om man är osäker på om mängden choklad djuret fått i sig kan orsaka förgiftning bör man kontakta veterinär.

Blommor och växter
Flera av våra älskade julväxter är giftiga för katt och hund. Misstänkt giftiga växter bör alltid stå utom räckhåll, men bäst är att helt undvika giftiga växter i hemmet, välj istället plantor som inte är giftiga. Växter som kan orsaka förgiftning i varierande grad är järnek och mistel som är farliga om de sväljs, liljor och amaryllis är särskilt farliga men även hyacint, julros, julstjärna, tulpan, lilja och narcisser kan orsaka varierande grad av förgiftning.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Snören och glitter
Låt inte dina husdjur leka med paketsnören eller glitter. Snöre kan fastna under tungan, det finns också risk att snörena hamnar i magen och orsakar livsfara. Välj helst säkrare material och dekorera presenter med rosetter av papper eller tjockare tygrosetter, var annars noga med att städa undan snabbt efter julklappsutdelningen. Kontakta genast veterinär vid misstanke om att djuret svalt någon form av snöre och be att få komma in akut. Kräkmedel kan göra så att snöret kommer upp innan det hunnit orsaka någon skada, men veterinärer varnar för att försöka framkalla kräkning själv.

Bevaka levande ljus
Var noga med att katten eller hunden inte kommer i närheten av levande ljus, placera alltid ljus utom räckhåll. Lämna heller aldrig ljus eller brasor brinnande utan uppsikt. Värmen är lockande för katter som kan få brännskador. Dessutom utsätter det hemmet för brandfara.

 

Gran och pynt
Julgranen utgör en enorm frestelse för en liten katt som gärna vill klättra i granen som då lätt kan välta. Ett knep är att fästa granen i en takkrok med ett snöre så att den håller sig upprätt om katten skulle anfalla den. Även en mycket stadig julgransfot kan fungera. Välj annars att placera granen i ett rum som det går att stänga dörren till när du inte är där. Elsladdar kan vara farliga så  ha gärna sladdlösa och batteridrivna granljus. Och använd helst inte glitter, ömtåliga julgransdekorationer som kulor och annat som lätt kan gå sönder och orsaka skador i tassar och trampdynor. Välj istället dekorationer av halm eller papper, det finns även fina i filt och andra material som inte är sköra.

LÄS OCKSÅ: Naturlig friskvård för djur

Övrigt
• Jäsande degar kan orsaka alkoholförgiftning.
• Russin och vindruvor kan orsaka förgiftning och leda till njurproblem.
• Nötter kan orsaka stopp i tarmen och macadamianötter kan orsaka förgiftning.
• Talgbollar innehåller mycket fett som kan orsaka problem se julmat ovan, och nätet runt talgbollen kan fastna i tarmen och leda till livsfara.
• Undvik gödning i julgransvattnet, hundar och katter kan i värsta fall bli förgiftade av att dricka granens vatten. Det kan därför vara bra att täcka över julgranens fot för att förhindra att de kommer åt vattnet exempelvis med aluminiumfolie.
• Många katter och hundar är blyga eller nervösa kring gäster. Julfirandet kan bland annat därför orsaka stor stress, var noga med att ge ditt husdjur ett tryggt och bekvämt ställe att dra sig undan.
• Klä inte ut din katt eller hund, det kan orsaka onödig stress.

Av redaktionen

Källa: Firstvet, Agria, Moderna försäkringar, Vi i villa


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.