Enligt världmeteorologiorganisationen har koldioxidhalterna i atmosfären nått nya rekordnivåer 2017. Enligt FN:s klimatpanel måste koldioxidutsläppen börja minska inom tio år för att vara nere på noll 2050.
Som Kurera tidigare rapporterat är koldioxidhalterna i atmosfären de högsta på flera miljoner år. 2017 uppmättes de till 405,5 miljondelar, en ökning från 403,3 miljondelar 2016. Ett mått som kanske inte säger så mycket men enligt WMO:s rapport är det 3-5 miljoner år sedan koldioxidhalten var lika höga.
Leder till extremväder
Koldioxid ökar på den globala uppvärmningen, vilket kan leda till högre havsvattenstånd, minskande havsis i Arktis, krympande glaciärer, förändringar i nederbörden och värmeböljor. Enligt FN har 17 av de 18 varmaste åren inträffat sedan 2001.
LÄS OCKSÅ: Tyskland tar stadsodling till en ny nivå
Ökande kostnader
Kostnaden för klimatrelaterade katastrofer uppgick under 2017 till mer än 500 miljarder dollar – 4 500 miljarder kronor. Markku Rummukainen professor i klimatologi vid Lunds universitet säger till SVT Nyheter att klimatförändringarna inte går inte att stoppa eftersom de redan pågår och utsläppen fortsätter, men att de fortfarande går att bromsa.
LÄS OCKSÅ: Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande
Koldioxid måste bort
Som utvecklingen ser ut nu går jordens temperatur sannolikt mot en tregradig uppvärmning år 2100, enligt rapporten Emissions Gap Report 2018. En uppvärmning som sedan anses fortsätta öka, något som påverkar människans möjligheter att överleva på jorden, skriver Svt Nyheter.
Tredubblad ansträngning krävs
I Parisavtalet från 2015 enades världens länder om att bromsa uppvärmningen till två grader och sträva efter 1,5 grader jämfört med temperaturen på jorden i slutet av 1800-talet. Forskarna har nu utvärderat hur väl länderna klarat uppgiften och hittills är bara 57 länder på rätt väg för att klara målen till 2030.
Analys av de ökade utsläppen och de uteblivna åtgärderna visar att länderna behöver tredubbla sina ansträngningar för att nå tvågradersmålet och femdubbla sina ansträngningar om 1,5-graders målet ska nås.
LÄS OCKSÅ: Föroreningar orsakar nio miljoner dödsfall årligen
Halvering av utsläpp krävs
Utsläppen måste nästan halveras redan till år 2030 jämfört med 2010 års nivå, för att sedan vara nere på noll till 2050. Det kan låta omöjligt, men det finns hopp. Klimatpanelen konstaterar att det är framtida utsläpp som spelar roll, skriver SVT Nyheter.
Av redaktionen
Källa: Svt Nyheter
Källa: Happy FoodVill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!