Annons
Annons

Förbjudet att sälja chiapudding

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om - och många kaféägare bryter således mot lagen. "Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra", berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.

Redaktionen

9 september, 2016
Förbjudet att sälja chiapudding
Dela inlägget

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om – och många kaféägare bryter således mot lagen.
– Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.

Det är tidningen Göteborgsposten som lyfter ämnet och det är nog många som lyfter på ögonbrynen. Chiapudding har nämligen blivit de hälsomedvetnas nya måste och äts ofta som frukost eller mellanmål. I hemmet – men även på kafé.

Läs också: Har du testat chiafrön än?

Tillåtet som torrvara
Chiafrön får säljas i flera varianter, till exempel som torrvara eller som ingrediens i sådant som bröd, müsli och juice. I de livsmedel där det är tillåtet är dock mängden chiafrön begränsad. Och vad gäller chiapudding – som tillreds genom att blötläggas tillsammans med till exempel kokosmjölk och bär över natten – är det fritt fram att tillverka hemma. Däremot är det förbjudet att sälja färdiggjorda puddingar över disk.
– Ja, så är det. Det har med klassificeringen att göra. Chiapudding är nämligen inte klassat som livsmedel.Vad gäller nya livsmedel måste de godkännas innan de får nå marknaden. Detta regleras i en EU-förordning och där har reglementet inte riktigt hunnit med, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.
– Undrar hur de ställt sig till havregrynsgröt en gång i tiden? lägger hon skämtsamt till.

Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Eget ansvar
Intresserade företag måste själva ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige. Det är dock något som få känner till.
När GP var ute och kontrollerade var det fyra av elva besökta kaféer som sålde den populära, omega 3-rika puddingen. Till exempel är Espresso House en av de stora kedjorna som, trots förbudet, säljer puddingen.
Zofia Kurowska är statsinspektör på Livsmedelsverket:
– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger hon till Göteborgsposten.

Hårda regler för livsmedel
Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det är datumet som reglerna trädde i kraft och bakgrunden till förordningen var krisen kring galna ko-sjukan. Chiafrön räknas inte som hälsofarliga men skulle kunna orsaka allergi om de konsumeras i för stora mängder, skriver GP.

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Går att jämföra med fortkörning…
Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos kommunerna. Sedan är det upp till Miljöförvaltningarnas inspektörer att kontrollera verksamheterna. I Göteborg är verksamheterna 4 700 och de får en kontroll ungefär vartannat år till sju-åtta gånger om året, skriver GP.
Daniel Eek är avdelningschef för livsmedelskontrollen och säger att det är företagens egna skyldighet att ta reda på vilken lagstiftning som gäller.
– Om du åker fast för fortkörning i trafiken kan du inte skylla på att du inte kände till reglerna. Det är samma sak här, säger han till GP.

Sugen på chiapudding och vill göra själv?
Nedan hittar du några recept med chiafrön:
Chiapudding med hallon
Chiagröt
Morgonsmoothie med chia
Chiapudding – den perfekta frukosten
Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia
Naturell chiapudding
Chiapudding med sommarkänsla

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Annons