Annons

Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter

Förpackningar för mikropopcorn och pommes frites innehåller utfasade och förbjudna miljögifter. Det visar ett test som testföretaget Testfakta gjort. Den troliga källan uppges vara återvunnet papper.

Redaktionen

18 januari, 2016
Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter
Dela inlägget

Förpackningar för mikropopcorn och pommes frites innehåller utfasade och förbjudna miljögifter.
Det visar ett test som testföretaget Testfakta gjort.
Den troliga källan uppges vara återvunnet papper.

Perfluorerade ämnen i matförpackningar har uppmärksammats i media det senaste året. Bland annat har Coop i Danmark dragit tillbaka sina mikropopcorn som visat sig innehålla dessa ämnen. För att ta reda på hur det ser ut i Sverige skickade det oberoende test- och researchföretaget Testfakta in förpackningar för både mikropopcorn och pommes frites till Stockholms universitet för analys.

Läs också: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

Forskarna förvånade över fyndet av konstaterat cancerogena – och förbjudna – ämnen
Resultaten förvånar forskarna. Halterna är å ena sidan lägre än väntat, men å andra sidan hittades ämnen som är förbjudna eller på väg att förbjudas då de är konstaterat cancerogena och hormonstörande. Det gäller förpackningarna från McDonalds, Burger King, OLW, Lidl och Ica.

Återvunnet papper en trolig förklaring
– Det är märkligt att vi hittar PFOS och PFOA i förpackningarna. Kemikalier som kan ge upphov till de här ämnena ska ha fasats ut enligt tillverkarna. Och med tanke på de låga halterna har de antagligen inte stoppats i där medvetet. En trolig förklaring är att de kommer från gammalt återvunnet papper, säger forskaren Jonathan Benskin, som ansvarat för analyserna till konsumenttidningen Testfakta.

Annons

Läs också: Hormonstörare kostar EU 157 miljarder euro om året – orsakar ADHD och lägre IQ

Innebär fortsatt spridning
De halter som hittats utgör ingen direkt risk varken för pommes frites- eller popcornätare. Men Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för Swetox, blir ändå beklämd av resultaten.
– Via förpackningarna får de här icke nedbrytbara kemikalierna ytterligare spridning. Ju mer av dessa ämnen som hamnar i miljön, desto mer kan vi få i oss på sikt, säger han.

Gamla kemikalier har bytts ut mot nya
Visar då Testfaktas test att förpackningsindustrin slutat använda fluorerade ämnen? Nej, menar Jonathan Benskin, som anser att studien snarare tyder på att man övergett de gamla omstridda kemikalierna och gått över till andra – samtidigt som de gamla värstingarna alltså finns kvar i returpappret.
– Vi vet att fluorerade ämnen fortfarande används som beläggning i den här typen av förpackningar. Vi vet bara inte vilken sort eller vilken effekt de har.
Detta bekräftar också en första analys av totalhalten fluor som Testfakta lät göra på några av förpackningarna. Nivåerna är så pass höga att det måste vara medvetet tillsatt, enligt Jonathan Benskin.

Läs också: Alternativa kemikalier behöver inte vara bättre

Särskild lagstiftning – och gränsvärden – saknas idag
Idag finns det ingen särskild lagstiftning för fluorerade ämnen i matförpackningar. Danska livsmedelsverket har ett rekommenderat gränsvärde för fluor i förpackningar, men några sådana gränser finns varken i Sverige eller på EU-nivå. Det innebär att Livsmedelsverket inte gör några egna kontroller.
– Utan gränsvärden finns inga resurser till att undersöka vad den här typen av förpackningar innehåller för ämnen. Det skulle vi gärna göra annars, säger Anders Glynn, riskvärderare på Livsmedelsverket till Testfakta.

Annons

Läs ockås: Liten guide till hormonstörande ämnen

Professor vill se tydligare lagstiftning kring tillsatta kemikalier
Professor Åke Bergman vill se en tydligare lagstiftning kring tillsatta kemikalier i livsmedelsförpackningar.
– Jag tycker det är självklart att tillverkarna ska tvingas deklarera vad förpackningarna innehåller, säger han.

Så svarar två av företagen

Testfakta: ”Hur ser ni på de här resultaten och vad använder ni för fettavvisande ämnen i era förpackningar?”

Alexandra Svenonius, presschef på McDonalds:
– Alla ytor i våra förpackningar som kommer i kontakt med maten ska vara livsmedelssäkra och fria från hälsofarliga ämnen. De fettavvisande ämnen vi använder idag, PEFE, innehåller inte, och bryts heller inte ned till PFOA eller PFOS. Även om Testfaktas analys visar på låga värden så tar vi det här på allvar och kommer att undersöka resultatet vidare tillsammans med vår leverantör.

Martin Jarstål, pressansvarig på Lidl i Sverige:
– Våra produkter ska alltid vara säkra att konsumera. Även om resultatet ligger inom de lagstadgade gränsvärdena så arbetar vi just nu med att ta fram en popcornförpackning som inte innehåller perflourerade ämnen.

Av Redaktionen

Källa: Testfakta

Annons
Fakta

Fakta

Department of Environmental Science and Analytical Chemistry (ACES), Stockholms universitet har på uppdrag av Testfakta analyserat förekomsten av perfluorerade ämnen i pappersförpackningar. Totalt analyserades tre pommes frites-förpackningar och sex mikropopcornpåsar för förekomst av 36 vanligt förekommande perfluorerade ämnen, däribland PFOS och PFOA. Analysen utfördes med vätskekromatografi kopplat till tandem-masspektrometri, LC-MS/MS.

Fyra av förpackningarna har också screenats i en förstudie av UMP Analytical i USA för att mäta totalhalten fluor.

3 000 högfluorerade (perfluorerade) ämnen i omlopp

Ämnena används bland annat för sina fett- och vattenavstötande funktioner.
Gemensamt för högfluorerade ämnen (PFAS) är att de inte kan brytas ner och att de lagras i människors och djurs kroppar under lång tid.
I dagsläget finns fler än 3 000 typer av högfluorerade ämnen i omlopp globalt.
Av dessa är PFOS och PFOA bevisligen fortplantningsstörande. PFOA är dessutom cancerframkallande och påverkar både ämnesomsättning och hormonsystem.
PFOS är förbjudet och PFOA kommer att begränsas inom EU. Ett antal närbesläktade ämnen är också på gång att förbjudas.
Källa: Kemikalieinspektionen

Specialregler saknas

Idag finns inga specialregler för matförpackningar av papp och kartong, det vill säga:
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne de får innehålla.
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne som får migrera till livsmedel.
• Inte några regler för användning av returpapper i livsmedelsförpackningar.
• Generellt inom EU gäller att material i kontakt med livsmedel inte får vara en fara för konsumenten eller får påverka livsmedlet på ett oacceptabelt sätt. Materialet får inte heller försämra lukt och smak.
• Just nu utreder regeringen hur kontrollen för material i kontakt med livsmedel ska se ut.
Källa: Livsmedelsverket

Annons