Annons

Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF

Vården måste bli bättre på att upptäcka och stötta ofrivilligt barnlösa kvinnor att ändra livsstil innan de genomgår IVF-behandling. Att gå ned i vikt, ändra sina alkoholvanor och sluta röka påverkar fruktsamheten och resultaten av assisterad befruktning. Det framhåller Lana Salih Joelsson, läkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset och expert på infertilitet.

Redaktionen

25 juni, 2016
Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF
Dela inlägget

Vården måste bli bättre på att upptäcka och stötta ofrivilligt barnlösa kvinnor att ändra livsstil innan de genomgår IVF-behandling.
Att gå ned i vikt, ändra sina alkoholvanor och sluta röka påverkar fruktsamheten och resultaten av assisterad befruktning.
Det framhåller Lana Salih Joelsson, läkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset och expert på infertilitet.

Flertalet kvinnor och par som drabbas av ofrivillig barnlöshet upplever stor stress med försämrad livskvalitet och ibland nedsatt psykisk hälsa som följd. Samtidigt är det vanligare att kvinnor som söker hjälp på IVF-kliniker har högt BMI, röker och använder alkohol.

Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Ändrad livsstil ökar ofta chanserna
Tidigare forskning har visat att både livsstils- och miljöfaktorer kan påverka fruktsamheten och att stöd och hjälp att ändra livsstil sannolikt förbättrar resultatet av assisterad befruktning.

Läs också: Vitaminer kan minska risken för missfall med 55 procent

Annons

Studie på kvinnors hälsotänk inför graviditet
Lana Salih Joelsson är läkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset och expert på infertilitet. I ett forskningsprojekt har hon undersökt huruvida och i vilken grad kvinnor, som söker hjälp att bli gravida på IVF-kliniker i länet, försöker optimera sin hälsa inför graviditet.
Hon har även studerat ångest och depression hos infertila kvinnor.

Många har en livsstil som påverkar fertiliteten negativt
Hon uttalar sig i ett pressmeddelande:
– Resultaten visar att majoriteten av de ofrivilligt barnlösa kvinnorna hade gjort en eller flera hälsofrämjande livsstilsförändringar innan utredningen startade, men att många ändå hade en livsstil och beteende som påverkar fertiliteten negativt.
– Därför bör screening för sådana livsstilsfaktorer och ett aktivt stöd vara första steget i en infertilitetsbehandling, poängterar hon.

Läs också: Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt studie

Ångest och depression är vanligare hos ofrivilligt barnlösa kvinnor
En annan slutsats är att ångest och depression är vanligare hos ofrivilligt barnlösa kvinnor, men att sådana symtom minskar betydligt när IVF-behandlingen ger ett framgångsrikt resulterat i graviditet.
– Ångest och depression är en utmaning inte bara för kvinnorna, men också för vårdpersonalen. Tidig psykologisk rådgivning och aktiva insatser är nödvändiga för att minska den psykiska ohälsan under fertilitetsbehandlingen, och skulle förmodligen leda till ökade möjligheter till graviditet och bättre livskvalitet, avrundar Lana Salih Joelsson.

Läs också: Fertil igen med bidrottninggelé

Annons

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons