Annons

Forskning: Hundar kan känna kärlek

Hunden kallas ju som bekant för människans bästa vän. Forskning, presenterad av filosofiprofessorn Jonna Bornemark, visar att trofastheten kan vara ren kärlek, om än i hundversion.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 mars, 2021
Forskning: Hundar kan känna kärlek

Det var när filosofiprofessorn och författaren Jonna Bornemark gästade Malou von Sievers i TV4 med sin sjuåriga hund, bichon havanaisen Matteo, som hon utvecklade sitt resonemang.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Samma känslobas

Hon menar att vi kommer från en idé om att kärlek bara är något vi människor, som högst stående varelser, kan känna. Men vi kanske håller på att gå bort ifrån den ”antropocentriska” idén idag.

– Forskningen pekar inte ut kärlek som något som verkligen särskiljer människor från djur. Även om vi kan ha mer av vissa andra saker, som verbalt språk och abstrakt tänkande, säger Jonna Bornemark.

Men de känslor vi har kan alltså även finnas hos hundar. Känslobasen är densamma hos alla däggdjur, förklarar Jonna Bornemark, men utvecklas på speciella och inte alltid positiva sätt hos olika arter, inte minst hos människan. Och kärleken ser ut på ett annat sätt mellan djur och människa än människor emellan, resonerar hon.

Annons

– Kärlek är att på något sätt peka ut vad som är riktigt viktigt här i världen. Och Matteo vet ju vad som är viktigt för honom, han vet vilken människa som är viktigast i hans värld, och vart det funnits gos, lek, trygghet, sysselsättning och mat i hela hans liv.

LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare

Relationer är avgörande

Att först bygga upp en relation är dock viktigt för att vinna kärleken från en hund, det räcker inte att bara börja servera hunden mat till exempel. Relationer är mer än mat och alla små interaktioner i vardagen är viktiga för relationen, förtydliger Jonna Bornemark.

LÄS OCKSÅ: Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

Källa: TV4

Annons

Av Carolina Eriksson

Annons