Annons

Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

Vid jul lägger många förnuftet åt sidan och börjar bokstavligen att toksvulla. Men det går att svulla på bättre och sämre sätt - och julens största bov är lättupptäckt, menar näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún. "Sockerfällorna är i regel ganska uppenbara", säger han,

Redaktionen

23 december, 2014
Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”
Dela inlägget

Vid jul lägger många förnuftet åt sidan och börjar bokstavligen att toksvulla. Men det går att svulla på bättre och sämre sätt – och julens största bov är lättupptäckt, menar näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.
– Sockerfällorna är i regel ganska uppenbara, säger han till Kurera och erkänner att han själv älskar julen sedan han fick barn.

Fredrik Paulún har bland annat skrivit boken ”50 genvägar till ett sockerfritt liv” samt skriver bloggen Sockerfritt på Aftonbladet. Han tycker egentligen inte att man ska vara alltför fokuserad på att äta nyttigt över jul eftersom det är viktigare vad du äter resten av året…

Bättre julupplevelse med rätt kost
Men även när man ”unnar sig” kan man ju sikta mot att göra fler ”rätt” än ”fel”, tycker han.
– Man mår inte bra av för mycket socker, fett och överflödiga kalorier, så för en god kvalitet på julupplevelsen är det smart att äta hyfsat medvetet. Sockerfällorna är i regel ganska uppenbara som glögg, julmust, pepparkakor, ris ála Malta, julgodis och lussebullar. Nöj dig med till exempel en lussebulle och känn efter om du är sugen på mer. Oftast är man inte det, utan det räcker.

”Socker ökar risken för cancerformer, diabetes och autoimmuna sjukdomar”
Julbordet ser i regel likadant ut år från år, med visst utrymme för variation. Det innebär att även fällorna är desamma. Men – äter man man nyttigt och sockerfattigt övrig tid på året är julen inget stort problem, anser Fredrik.
– Är man däremot inte sockervan är det sällan någon större njutning att trycka i sig stora mängder socker. Om man äter mycket socker i vanliga fall finns det en risk att det peakar över jul och då har man naturligtvis en mindre hälsosam konsumtion. Att sockret gör oss feta råder det inget tvivel om och alltmer forskning visar att socker även ökar inflammationerna i kroppen. Det ökar risken för många cancerformer och diabetes typ 2. Troligen ökar det också de autoimmuna sjukdomarna som MS, diabetes typ1, reumatism, ulcerös kolit och Crohn´s sjukdom.

Sockret försämrar kroppens näringsstatus
Dessutom kommer omsättningen av sockret att förbruka bland annat B-vitaminer, som det sockrade i sig sällan innehåller, berättar Fredrik.
– Det gör att din näringsstatus försämras med ett högt sockerintag. Observera att detta inte gäller naturligt söta produkter som frukt och bär – inte ens de torkade – så länge de inte är sötade med socker. Juice, honung, lönnsirap och söta grönsaker som till exempel tomater, eller rotfrukter som till exempel sötpotatis är andra exempel på nyttig sötma som inte är associerad med negativa effekter på hälsan.

Annons

Hur ska man tänka kring sockret på julbordet?
– Eftersom det handlar om så begränsad tid på året tycker jag det är okej med lite socker under julen, men då använder jag hellre rårörsocker eller honung där det passar. Torkad frukt är också ofta väldigt bra för sötman. Stevia är helt okej men ofta kommer det i pulverform bundet till maltodextrin och det är tomma kalorier med extremt högt GI-värde. Sukrin är helt okej, men bidrar inte med någon näring alls och ska mer ses som en okej nödlösning än ett nyttigt livsmedel. Björksocker (xylitol) är helt okej men kan ge laxerande effekt så mycket av det är knappast att rekommendera.

Vad är bra rätter respektive efterrätter till julbordet?
– Bra rätter är de rena proteinslagen som lax, skinka, lutfisk, sej, vilt etcetera. Även grönsakerna är det bara att ladda upp med, till exempel brysselkål, rödkål och grönkål eftersom dessa innehåller vansinnigt mycket antioxidanter. Efterrätterna är aldrig ”bra” eftersom de innehåller så många kalorier och ger ett överskott efter en julmiddag. De med mest näring i är emellertid de som är baserade på frukt, nötter och choklad.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Fredrik Paulún
Ålder: 44 år
Bor: Nacka
Familj: Hustru Helena och sönerna Dorian (1 år) och Adam (4 år)
Sysselsättning: Näringsfysiolog som skriver böcker, utvecklar livsmedel under varumärket Paulúns och utbildar på Paulúns Näringscenter
Aktuell med: Boken ”Mätt och smal”, det ekologiska rödvinet ”Paulúns Eko Syrah” och den nya ”Paulúns Specialflinga” vilket är ett sockerfritt alternativ till den som äter Specialflingor.
Livsmotto: Njut av varje dag
Tre saker du inte visste om Fredrik Paulún: Har tränat mycket kampsport och har svart bälte i Shorinji Kempo. Är barnsligt intresserad av bilar och missar inte ett enda avsnitt av Top Gear. Satsar nu hårt på lansering av Paulúns utomlands, i första hand USA och Kina.

Vad äter du själv på julbordet?
– Allt, men jag lägger fokus på de rena livsmedlen som rent kött, rena grönsaker etcetera. Mycket sill, ägg och potatis blir det alltid.

Vad undviker du?
– De sammansatta livsmedlen som korv, fläskkorv, patéer etcetera. De har stora mängder insprängt fett som gör mig onödigt mätt. Desserterna tar jag bara små smakprover av eftersom jag blir så överdrivet mätt annars.

Vad tycker du om julen?
– Jag har börjat tycka om den mer och mer sedan jag själv fick barn. När jag var liten betydde den självklart mycket men mellan 18-40 års ålder var julen mest något att genomlida. Idag njuter jag på ett helt annat sätt när jag ser hur kul mina barn har det.

Vad ger du bort i julklapp?
– En klassiker är delikatesskorgar med blandade nyttiga godsaker. Det uppskattas av alla!

Vad önskar du dig själv i julklapp?
– Att alla ska ha en fin jul. Jag har inte några materiella önskemål.

Man tänker ju på dig mycket i samband med kost – men hur är det med dig och hälsotänk i allmänhet?
Vad har du till exempel för tankar kring eko?

– Jag är absolut för eko. Särskilt när det handlar om ägg, kött, mjölk, fågel, vin, torkad frukt, oljor och annat där det verkligen spelar roll väljer vi ekologiskt.

…träning?
– Jag tränar korta och prestationsbefriade pass. Jag mäter aldrig hur snabbt jag springer eller hur tungt jag lyfter utan joggar mina sex kilometer eller kör en stund i gymmet efter hur jag känner mig energimässigt. Det brukar bli löpning varannan dag och styrka varannan med en eller två totala vilodagar i veckan.

…miljö/hållbarhet?
– Det är en självklarhet att återvinna så mycket som möjligt. Vi bor i ett gammalt hus med bergvärme och sorterar matrester, papper, glas, plast, lampor, kartonger, batterier och metall. Vi låter ungarna ärva varandras kläder i möjligaste mån och köper sånt som håller. Hellre betala mer idag än att köpa nytt om ett år. Det gäller både bilar, möbler, kläder, elektronik etcetera.

Annons