Sockerbitar staplade på varandra

Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

I åratal har allmänheten uppmanats att drastiskt minska sitt saltintag. Man har bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Men socker kan vara betydligt värre för ditt blodtryck än salt, visar ny forskning. 

Socker – inte salt – är boven bakom högt blodtryck, hävdar nu amerikanska forskare.
Tidigare har man bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Man har även skylt tre miljoner dödsfall årligen på högt saltintag. Men socker är mer kopplat till högt blodtryck än vad natrium är, visar en ny studie.

 

Påverkar hjärnan
Det är forskare från New York och Kansas som nu hävdar att höga sockernivåer påverkar en viktig del av hjärnan som orsakar snabbare hjärtfrekvens samt ökat blodtryck. Forskarna belyser samtidigt en nyligen genomförd studie av 8 670 franska vuxna som inte funnit något samband alls mellan salt och högt blodtryck, skriver Daily Mail.

Högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar
– Det är socker och inte salt som kan vara den verkliga orsaken till högt blodtryck, säger doktor  James DiNicolantonio, som forskar hjärtsjukdomar vid St Lukes Mid America Heart Institute i KansasCity och som även är ansvarig för forskargruppen, till tidningen American Journal of Cardiology.
Uppfattningen stöds av metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier (storskaliga studier), vilka tyder på att socker är starkare relaterat till blodtrycket hos människor än natrium.
Omkring en fjärdedel av vuxna i Storbritannien har högt blodtryck, något som kraftigt ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar.
– Att uppmuntra konsumenter att hålla nere sockret, inte saltet, kan vara en bättre strategi om man vill få kontroll över sitt blodtryck, fortsätter han.

► Läs också: Studie: Sänk ditt blodtryck – och förhindra alzheimers

Anses bevis för ytterligare hälsorisker
Denna nya forskning anses vara ytterligare ett bevis för hälsoriskerna med att äta för mycket socker.
Doktor DiNicolantonio säger därmed emot de experter som hittills hävdat att minskad saltförbrukning bidrar till att sänka antalet feta och hjärtsjuka.
 Vi hävdar motsatsen, en minskning av saltet kan leda till ett ökat intag i processade livsmedel (med tillsatt socker) och därigenom istället öka risken för diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom, säger han.
Orsakerna är komplicerade att förklara men går ut på att låga saltnivåer ökar mängden av vissa fetter i blodet.

Socker – en kraftigt underskattad hälsorisk
Dr Aseem Malhotra, kardiolog och vetenskapschef för kampanjgruppen "Action on sugar" menar att socker är en kraftigt underskattad hälsorisk.
– Vi vet att socker inte ger någon näring och det finns allt fler bevis på att det är en oberoende riskfaktor för många sjukdomar.
I juni utfärdade Storbritannien nya riktlinjer vilka uppmanade allmänheten att begränsa sig till mellan fem och sju teskedar om dagen eftersom socker anses orsaka fetma och typ 2-diabetes. En genomsnittlig vuxen förbrukar dock ungefär 15 teskedar - och detta på grund av de  höga nivåer dolt socker som finns i till exempel juice, müsli, yoghurt, smörgåsar och färdigmat.

 

Kan påverka barns förmåga att lära
Vissa experter vill att regeringen att införa en sockerskatt på läsk men ministrarna har hittills avvisat dessa samtal.
Regeringens chefsrådgivare när det gäller övervikt, professor Susan Jebb, har också uppmanat föräldrar att förbjuda juice och läsk från middagsbordet och hålla sig till vatten.
Experter är också oroliga för att socker ligger bakom en ökning av karies hos barn vilket kan påverka deras förmåga att lära.

Läs också: Ny forskning: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.