Sockerbitar staplade på varandra

Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

I åratal har allmänheten uppmanats att drastiskt minska sitt saltintag. Man har bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Men socker kan vara betydligt värre för ditt blodtryck än salt, visar ny forskning. 

Socker – inte salt – är boven bakom högt blodtryck, hävdar nu amerikanska forskare.
Tidigare har man bland annat trott att salt kan öka risken för stroke med en fjärdedel. Man har även skylt tre miljoner dödsfall årligen på högt saltintag. Men socker är mer kopplat till högt blodtryck än vad natrium är, visar en ny studie.

Påverkar hjärnan
Det är forskare från New York och Kansas som nu hävdar att höga sockernivåer påverkar en viktig del av hjärnan som orsakar snabbare hjärtfrekvens samt ökat blodtryck. Forskarna belyser samtidigt en nyligen genomförd studie av 8 670 franska vuxna som inte funnit något samband alls mellan salt och högt blodtryck, skriver Daily Mail.

 

Högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar
– Det är socker och inte salt som kan vara den verkliga orsaken till högt blodtryck, säger doktor  James DiNicolantonio, som forskar hjärtsjukdomar vid St Lukes Mid America Heart Institute i KansasCity och som även är ansvarig för forskargruppen, till tidningen American Journal of Cardiology.
Uppfattningen stöds av metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier (storskaliga studier), vilka tyder på att socker är starkare relaterat till blodtrycket hos människor än natrium.
Omkring en fjärdedel av vuxna i Storbritannien har högt blodtryck, något som kraftigt ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar.
– Att uppmuntra konsumenter att hålla nere sockret, inte saltet, kan vara en bättre strategi om man vill få kontroll över sitt blodtryck, fortsätter han.

► Läs också: Studie: Sänk ditt blodtryck – och förhindra alzheimers

Anses bevis för ytterligare hälsorisker
Denna nya forskning anses vara ytterligare ett bevis för hälsoriskerna med att äta för mycket socker.
Doktor DiNicolantonio säger därmed emot de experter som hittills hävdat att minskad saltförbrukning bidrar till att sänka antalet feta och hjärtsjuka.
 Vi hävdar motsatsen, en minskning av saltet kan leda till ett ökat intag i processade livsmedel (med tillsatt socker) och därigenom istället öka risken för diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom, säger han.
Orsakerna är komplicerade att förklara men går ut på att låga saltnivåer ökar mängden av vissa fetter i blodet.

Socker – en kraftigt underskattad hälsorisk
Dr Aseem Malhotra, kardiolog och vetenskapschef för kampanjgruppen “Action on sugar” menar att socker är en kraftigt underskattad hälsorisk.
– Vi vet att socker inte ger någon näring och det finns allt fler bevis på att det är en oberoende riskfaktor för många sjukdomar.
I juni utfärdade Storbritannien nya riktlinjer vilka uppmanade allmänheten att begränsa sig till mellan fem och sju teskedar om dagen eftersom socker anses orsaka fetma och typ 2-diabetes. En genomsnittlig vuxen förbrukar dock ungefär 15 teskedar – och detta på grund av de  höga nivåer dolt socker som finns i till exempel juice, müsli, yoghurt, smörgåsar och färdigmat.

Kan påverka barns förmåga att lära
Vissa experter vill att regeringen att införa en sockerskatt på läsk men ministrarna har hittills avvisat dessa samtal.
Regeringens chefsrådgivare när det gäller övervikt, professor Susan Jebb, har också uppmanat föräldrar att förbjuda juice och läsk från middagsbordet och hålla sig till vatten.
Experter är också oroliga för att socker ligger bakom en ökning av karies hos barn vilket kan påverka deras förmåga att lära.

Läs också: Ny forskning: Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.

kvinna tittar på gråa hår

Ny studie: Därför får vissa grått hår för tidigt

Forskning

Forskare tror sig ha hittat en förklaring till varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra, de har nämligen upptäckt att en gen som reglerar hårfärgen även styr immunförsvaret något som lett dem att tro att infektioner kan bidra att skynda på processen hos de med anlag för att bli gråhåriga tid