Detta recept på friterade bröd med kikärtsröra kommer från Trinidad och Tobago. Det och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken ”Zeinas green kitchen” av matprofilen och bloggaren Zeina Mourtada.
Fakta
Recepten kommer ur boken ”Zeinas green kitchen” av bloggaren och matprofilen Zeina Mourtada. Zeina Mourtada driver en välbesökt blogg, Zeinas kitchen, och medverkar i olika tv-program.
Ingredienser
Dessa bröd kallas även doubles och kommer ursprungligen från Trinidad och Tobago.
Deg
5 dl vetemjöl
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gult currypulver
1⁄2 tsk malen gurkmeja
1⁄2 tsk salt
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
1 msk strösocker
neutral matolja till fritering
Kikärtscurry
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ev. 1 grön chili
neutral matolja till stekning
1 msk gult currypulver
1 tsk malen spiskummin
2 tsk torkad och malen chili eller paprikapulver
1⁄2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl vatten
400 g konserverade kikärtor, sköljda och avrunna
Till servering
strimlad salladslök
hackad färsk persilja srirachasås eller annan chilisås
Gör så här
Degen
Blanda mjöl, kryddor och salt i en bunke till en hushålls assistent eller i en vanlig bunke. Lös i en skål upp jästen med va en och socker. Låt blandningen stå i 5 minuter och häll sedan ner den i bunken. Bearbeta degen i 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Gör kikärtscurryn under tiden.
Kikärtscurryn
Finhacka lök, vitlök och eventuellt chili. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den har få lite färg. Rör ner vitlök och chili och stek i någon minut till. Tillsätt alla kryddor och stek i ytterligare någon minut. Blanda ner va net och låt alltsammans puttra i 5 minuter. Rör ner kikärtorna och låt koka utan lock i cirka 20 minuter. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Ställ åt sidan.
Tillaga bröden
Skrapa ut degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Täck bullarna med bakduk. och låt dem vila i 10 minuter.
Häll olja i en kastrull med hög kant, låt oljan gå upp cirka 10 cm. på kanten, och hetta upp den till 180 grader.
Kavla eller tryck ut varje degbulle till ett runt bröd, cirka 15 cm i diameter, och fritera dem gyllene i oljan, ett åt gången.
Låt bröden rinna av på hushållspapper.
Servering
Lägg uppvärmd kikärtscurry på bröden och toppa med salladslök, persilja samt chilisås.
Av redaktionen
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.
¨