Annons
Annons

Frossa i nyttiga nypon

Inom folktraditionen har man länge ätit nypon för dess höga innehåll av C-vitamin. Men det är tack vare en dansk bondes envishet som nyponets inflammationshämmande effekt blivit känt och i och med det har hundratusentals människor blivit av med smärta i lederna. 

Inger Palm

23 augusti, 2023
Frossa i nyttiga nypon
Dela inlägget

Det var en gång – ja, så kan man faktiskt börja historien om hur nypon blev vida känt som en växt som faktiskt har effekt på smärtande och värkande leder. 

Historien om bonden Erik Hansen börjar i mitten av 80-talet. Han odlade strandnypon på gården i Langeland. Efter några svåra år, då han sörjde sin bortgångna fru, träffade Erik Hansen sin nya kärlek – Tove. 

Av allt hårt arbete hade bonden Hansen fått artros som gjorde att arbetet på gården blev lidande. Tove föreslog att han skulle äta nypon för att bli piggare, och det gjorde han under sommarhalvåret. Och de värkande lederna blev snabbt bättre, och till slut kunde han gå utan problem. Även stelheten blev bättre.

Men när hösten kom, då kom värken tillbaka. Sommarens nypon var slut. Det gjorde att Erik Hansen satte samman händelserna och insåg att han behövde ha tillgång till nyponen året om.

Att dricka nyponsoppa eller äta nyponmarmelad gjorde ingen skillnad på de värkande lederna. 

Vändpunkten kom med de 5 000 breven

Erik Hansen bestämde sig för att ta kontakt med överläkare Kaj Winther som forskade på medicinalväxter och begav sig till sjukhuset i Svendborg på Fyn. Erik var klädd i sin finaste kostym och körde dit i sin traktor.

På sjukhuset blev han mottagen med viss skepsis. Kaj Winther var rätt så säker på att Eriks goda hälsa och fungerande leder hade med bondens nya kärlek att göra. Besviken av mottagandet gav sig Erik hem igen. 

Men historien kom att få en ny vändning när Eriks son Torbjörn tog vid och fyra år senare kontaktade överläkare Winther.

Sonen Torbjörn hade med sig 5 000 brev som pappa Erik fått av nöjda nyponkonsumenter, som alla blivit av med ledvärk och stelhet. Och det blev vändningen. Där och då insåg överläkaren att det måste finnas ämnen i nypon med rätt så kraftig antiinflammatorisk effekt. 

Då startade forskningen i Danmark på artros och nypon och den första studien presenterades 1999. Då kunde man redovisa att man hittat ett ämne – GOPO – som hade en inflammationshämmande effekt.

Torkade nyponen för vinterbruk

Ryktet spred sig bland forskare och läkare om den stora upptäckten och den danske chefskirurgen Peter Lyndrup rekommenderade sina patienter med artros både nypon och fiskolja. I den danska tidskriften ”Nyt om Gikt” skrev han: ”Under mina 20 år som läkare har jag aldrig sett något liknande. Jag finner resultaten övertygande.”

Men hur lyckades Erik Hansen få i sig nypon året om? Jo, han torkade nyponen i sin bastu på samma temperatur som kroppen. Det han anade då, men inte var riktigt säker på, var att de antiinflammatoriska ämnena bevarades vid kroppsnära temperatur. Det kunde forskningen så småningom visa var sant.

Och via sin torkanordning kunde bonden Hansen äta sina nypon året om och slippa sin ledvärk. Han distribuerade de torkade nyponen till andra med värk i lederna – de som sedan skrev breven och tackade.

Historien om den danska bonden är unik och att den sedan resulterade i ett naturpreparat som idag hjälpt och hjälper hundratusentals människor är värt att berättas om och om igen.

Fakta

Nypon

…innehåller mycket C-vitamin
… då strandnyponen innehåller en hög halt av det antiinflammatoriska ämnet GOPO bromsar den nedbrytning av brosk.
… minskar smärta i lederna och ger därmed bättre rörlighet
… har viss effekt på reumatoid artrit.

Annons
Annons