Påsken är en av de högtider då vi konsumerar mest godis – inte sällan billigt sådant som är proppfullt av tillsatsämnen.
Ge dina barn en nyttigare påsktradition
Men ett påskägg behöver inte vara sprängfyllt av onyttigt och onaturligt godis. Det kan även fyllas med bokmärken, små figurer eller roliga pysselgrejer. Till exempel. Låt fantasin flöda och hjälp dina barn – och därmed kommande generationer – till en lite nyttigare påsktradition. Här följer några recept som kan hjälpa dig på vägen.
4 förslag på nyttigare påskgodis
1. Vegansk choklad – med tre ingredienser
Ett grundrecept på hemgjord vegansk choklad som du kan variera in i det oändliga. Bara tre ingredienser. Häll i formar eller på bakplåtspapper, toppa med vad du vill – och in i frysen. Klart! Så gott! Så lätt! Och barnen tycker att det är jätteroligt. Recept här →
2. Helt naturliga godisremmar
Dessa fruktremmar är perfekta för både barn och vuxna. De kan ätas som nyttigt godis eller mellanmål. De tar sin lilla tid att göra men de är helt klart värda det. De här godisremmarna är bara såå goda! Recept här →
3. Sockerfri marsipan
Sockerfri variant på marsipan som passar bra för att göra egna marsipanägg, kulor eller varför inte försöka forma en kyckling? Glutenfria och low carb – för den som bryr sig.
Ett tips är att hälla i en gnutta gurkmeja, vilket ger en fin gul färg naturligt. Men inte för mycket! Recept här →
4. Kanderade popcorn
Popcorn burkar vara uppskattade av såväl barn som vuxna. Det roliga med popcorn är att de går att variera i det oändliga, både med olika kryddblandningar, olika typer av smör eller så kan man hälla hemgjord kola över dem – eller karamellisera dem.
Det här är ett fantastiskt recept på kokos- och kanelkanderade popcorn. De går lätt och snabbt att göra och är fria från läbbiga tillsatser. Låt barnen vara med och poppa. Recept här →
Av Isabelle G Hedander
Fakta: Godisätande
Vi äter enormt mycket socker i Sverige, mellan 40-50 kilo per person och år. Dessutom äter vi mest lösgodis i hela världen, dryga 18 kilo per person och år – vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet för EU. En stor del av detta godisätande sker vid högtider som jul och påsk.