Här är några exempel på livsmedel du kan prova att undvika för att minska på svullnad.
Mjölksocker
Mjölksocker kan reta tarmen och ge problem även om man inte är laktosintolerant. Laktos spjälkas i tunntarmen av enzymet laktas och absorberas där. Om man saknar förmåga att spjälka laktos passerar det ner till tjocktarmen och blir substrat för bakterier vilket ger gaser och uppblåsthet samt diarré.
Fruktsocker
De flesta har svårt att ta upp stora mängder fruktsocker. Särskilt känslig är man mot de frukter som innehåller mer fruktos jämfört med glukos, eftersom fruktosen behöver hjälp av glukos för att tas upp bättre i tarmen. Om fruktosen inte tas upp fortsätter den ner i tarmsystemet där den jäser.
Prebiotika
Oligosackarider kallas även prebiotika och är i vanliga fall bra för våra tarmbakterier men de kan ge problem för de som har IBS på grund av att oligosackariderna inte bryts ner i tarmen utan kommer ner i tjocktarmen i sin ursprungliga form. Nere i tarmen fungerar de som näring till tarmbakterierna, men orsakar även jäsning. Oligosackarider finns i vete, råg, korn, lök, jordärtskockor och baljväxter.
Sockeralkoholer
Sockeralkoholer är livsmedel som slutar på –ol som till exempel sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, erytritol och maltitol samt isomalt. Sötningsmedel har vid överdriven konsumtion en laxerande effekt för de allra flesta, men de kan vara svåra att tolerera även i små mängder för de som har IBS. Sötningsmedel finns ofta i tuggummi och halstabletter men man hittar de även naturligt i svamp, majs, sockerärtor och avokado.
Av Inger Palm