I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från ”syskonet” crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.
Receptet är taget ur boken ”Happy food green” (Bookmark) av Niklas Ekstedt och Henrik Enbart, en bok med fokus på den hälsobringande ”verkliga medelhavsmaten” som ger ett långt och friskt liv.
”Galette är Frankrikes, eller i alla fall Bretagnes, föregångare till pizza och kan fyllas med allt från ost till i det här fallet granatäpple och cashewsmör. Galettens anor kan spåras tillbaka till 1300-talet då bovete började odlas i Bretagne och tidvis lär den ha varit vanligare än bröd. Till skillnad från crêpes som är gjorda på vetemjöl, är galette mindre söt och mer aromatisk. Tillagningen är enkel. Det är bara att blanda bovete, ägg och vatten. Ingen mjölk alltså. Resultatet blir sprödare och frasigare i strukturen än crêpes. Cashewsmöret, som görs ett dygn innan, upplevs som lite sött i smaken och ger en fin brytning, utan att behöva ta till socker”, skriver Niklas Ekstedt och Henrik Ennart som introduktion till detta smarriga recept.
Ingredienser
4 portioner
2 1⁄2 dl bovetemjöl
1 ägg
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
Smör, att steka i
200 gram cashewsmör
20–30 myntablad
1 dl granatäppelkärnor
1 dl rostade cashewnötter, grovt hackade
4 tsk honung
2 msk olivolja
Cashewsmör:
200 gram cashewnötter
5 dl vatten
1 krm salt
LÄS OCKSÅ: Glutenfri kladdkaka med dadlar
Gör så här
Vispa ihop bovetemjöl, ägg, vatten och salt till en galettesmet.
Stek fyra galette på medelhög värme i smör i stekpanna, ca 2 minuter per sida.
Bred på cashewsmöret och toppa med mynta, granatäpple och rostade cashewnötter.
Ringla över honung och olivolja.
Cashewsmör:
Lägg cashewnötterna i skål och täck med kallt vatten. Låt stå 24 timmar.
Sila av nötterna, men spara vattnet.
Mixa nötter, salt och lite vatten för att få det att gå runt i mixern.
Mixa till en slät kräm, till galetten passar det bra med en något lösare konsistens.
Smaka eventuellt av med mer salt.
LÄS OCKSÅ: Morots- och linssoppa med ingefära och chili
Av Carolina Eriksson