Chaffles är ett annat namn för ”LCHF-våfflor”: kolhydratsnåla och fria från vitt mjöl och socker. Istället är våfflorna gjorda på ost och ägg. Njut med grädde och mycket blåbär på våffeldagen (eller när du vill)!
Visst är det kul att testa nya varianter på den klassiska våfflan ibland? Dessa ”blåbärschaffles”passar perfekt till såväl helgfrukosten som en festlig dessert. Men: om du vill göra dina chaffles sötare kan du utöver vaniljextraktet tillsätta kanel i smeten.
Receptet kommer från Diet Doctor och receptskaparen Naomi Sherman.
Ingredienser
4 portioner
4 ägg
225 g mozzarella, riven
1 msk kokosmjöl
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl färska blåbär
Till servering:
1,5 dl vispgrädde
2 dl färska blåbär
LÄS OCKSÅ: Skönt gröna kikärtspannkakor
Gör så här
Sätt på våffeljärnet och blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
Sätt åt sidan i fem minuter så att kokosmjölet drar åt sig vätskan.
Smörj våffeljärnet med smör och häll lagom mycket smet i våffeljärnet. Stäng locket och grädda i ungefär sex minuter tills våfflan är klar. Lyft sedan försiktigt locket.
Servera med vispad grädde och färska blåbär.
LÄS OCKSÅ: Spenat- och kesovåfflor med topping
Tips!
- När våfflorna är klara lossnar de vanligtvis lätt från våffeljärnet. Blåbären i smeten kan dock ge ifrån sig lite vätska, som gör att våfflorna fastnar. Använd då en stekspade för att försiktigt lossa på våfflorna.
- Om du värmer blåbären i 30–40 sekunder i mikron så får du en god och sockerfri sylt.
Av Carolina Eriksson