Jag har lääängtat efter kroppkakor en längre tid nu. Det är ju så lätt att göra att det är synd och skam att man inte gör det oftare. Jag tycker mycket om gammal hederlig svensk husmanskost, och tycker att man ska bevara den, men försöker göra den nyttigare än grundreceptet.
Här gör jag en glutenfri variant och använder rökt kalkon istället för fläsk. För vegetarisk variant kan man byta ut kalkon mot kantareller. Jättegott det också.
Ingredienser
1 kg mjölig potatis, ekologisk
1 1/2 dl glutenfri brödmix
3 äggulor
50 g smör
1 tsk havssalt
Fyllning
400g rökt kalkon eller kantareller
1 gul lök
2 tsk grovstött kryddpeppar
Gör så här
Koka potatisen mjuk och pressa den i potatispress. Bryn kalkon och lök försiktigt. Blanda med kryddpeppar.
Lägg i smör och äggulor. Häll i glutenfri brödmix och salt. Rör om ordentligt. Potatismoset ska vara formbart och inte vara kladdig. Häll i mer glutenfri brödmix om det skulle vara så. Blöt gärna händerna i lite vatten och ta upp en boll potatismos. Forma den till en rund boll, platta till den och fyll mitten med fyllningen. Vik över potatis och forma till en boll. Lägg ner kakan i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 5 minuter eller tills kroppkakan flyter upp till ytan. Servera med färska lingon och en sallad.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.