Glutenfri bakning ansågs länge som både tråkigt och svårt. En som bidragit till att ändra på det är Susanne Hovenäs en av författarna till den nya boken ”Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter”.
Susanne Hovenäs är journalist och näringsrådgivare och har tidigare skrivit böcker om glutenfri bakning ihop med matkreatören Nilla Gunnarsson. Den här gången samarbetar hon med Malin Randeniye, utbildad dietist och grundare av tidningen ”Glutenfri matlust”.
– Denna gång har jag haft förmånen att få göra en bok tillsammans med Malin, ett samarbete som funkat jättebra trots att hon bor i Nyköping och jag i Stockholm.
Hur skiljer sig recepten i den här boken mot de i de tidigare böckerna?
– Den här boken innehåller recept som är lite mer tillåtande.
Som exempel nämner Susanne att hon och Malin använder mejeriprodukter och socker i fler recept än i Susannes tidigare böcker. De har valt att behålla ingredienser som fler är vana vid att använda när de bakar för att sänka tröskeln att börja baka med annat än vetemjöl.
– Självklart går dessa ingredienser fortfarande att byta ut mot andra alternativ.
Finns det behov av fler böcker om glutenfri bakning?
– Absolut, att visa ett alternativt sätt att baka tror jag bara kompletterar traditionell bakning.
LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet
Vem hoppas ni nå?
– De som är nyfikna på glutenfritt och som vill börja baka själva. De som vill kunna bjuda på klassiska fikabraöd och färska morgonfrallor som alla kan äta oavsett kosthållning.
Hur ställer du dig till kritiken mot trenden med glutenfria livsmedel och att så många väljer bort gluten?
– Mår man bättre av att välja bort vissa råvaror och ingredienser så är min uppfattning att man ska lyssna på sin kropp istället för att snegla på vart kostvindarna just för tillfället blåser.
LÄS OCKSÅ: Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande
Har inte valt bort socker
Susanne och Malin har alltså inte valt bort socker i kak- och tårtrecepten, något som många som utesluter gluten annars även väljer att avstå ifrån. Susanne tror mer på att använda sunt förnuft.
– De bakverk som har socker i receptet, bakar man kanske inte varje dag utan unnar sig när det är lite festligare.
Har sockerskräcken gått för långt?
– Nja, jag gillar inte sockerbranschens lobbyism och att det tillsätts socker i allting, framförallt i halvfabrikat.
Själv lagar, och bakar Susanne i princip all mat från grunden med riktiga råvaror.
– Gör man det får man också koll på hur mycket socker man får i sig.
LÄS OCKSÅ: Clean reset – ta en återställare
Magen mår bättre utan
Susanne är själv inte glutenintolerant men menar att hennes mage mår bättre när hon håller nere sitt intag.
– När jag kan väljer jag bort gluten, men finns det bara en vetebulle hemma hos svärmor till elvakaffet njuter jag av den.
Bakar du mycket till vardags?
– Absolut, det är så roligt att kunna baka riktigt goda glutenfria bröd.
Susanne berättar att hon när hon arrangerade ett yogaretreat i Italien gick upp varje morgon och bakade olika bröd till flera som var glutenintoleranta.
– De var mycket imponerade av hur goda bröden var.
Slutligen vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Måste jag välja bara ett favoritrecept får det bli Bountybitar – superenkla att göra, raw och oemotståndligt goda munsbitar!
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter