Annons

Goda bakterier för en glad mage

Visste du att upp till 30 procent av alla vuxna i Sverige lider av ”stressmage”? Att mag- och tarmbesvär är den vanligaste orsaken till att vi söker hjälp från sjukvården? Och att läkemedelsnotan enbart för mag- och tarmåkommor ligger på drygt 2,5 miljarder kronor per år? Kanske är det därför som intresset för probiotiska bakterier ökat lavinartat?

Redaktionen

16 november, 2012
Goda bakterier för en glad mage
Dela inlägget

Visste du att upp till 30 procent av alla vuxna i Sverige lider av ”stressmage”? Att mag- och tarmbesvär är den vanligaste orsaken till att vi söker hjälp från sjukvården? Och att läkemedelsnotan enbart för mag- och tarmåkommor ligger på drygt 2,5 miljarder kronor per år? En siffra som under de senaste tio åren fördubblats. Kanske är det därför som intresset för probiotiska bakterier har ökat lavinartat?

Mag- och tarmkanalens primära uppgift är att transportera, bryta ned och ta upp livsnödvändiga näringsämnen från den mat vi äter. I den processen ingår mekaniska funktioner som tuggning, utsöndring av enzymer, enzymernas nedbrytning och till sist absorption av näringsämnen i tarmslemhinnan.

Kosten är viktig
Tarmslemhinnan är ett fantastiskt men försummat organ. Med en yta på 250-400 kvadratmeter och fler bakterier och mikroorganismer än celler i din kropp tar den under en livstid upp näring från 60 ton passerande mat. Tarmslemhinnan är av stor vikt när det kommer till mag- och tarmhälsa, det är bland annat i dennes ludd som alla de goda probiotiska bakterierna bor. Ett av kriterierna för att en bakterie ska få kallas probiotisk är just att den ska kunna fästa vid tarmslemhinnan.
Omsättningen av tarmslemhinnans celler är mycket hög. Dagligen förloras 0,22 kilo slemhinneceller som måste ersättas. Tarmslemhinnan är helt utbytt inom 3-4 dagar. Då tarmslemhinnan omsätts så snabbt är även omsättningen av probiotiska bakterier väldigt hög, just därför är det väldigt viktigt att dessa tillförs kontinuerligt via kosten eller kosttillskott för att magen ska vara i balans.
Även prebiotika, de probiotiska bakteriernas ”mat”, behöver tillföras. I kostillskott som till exempel Lacti-plus har man balanserat flera olika sorters bakteriestammar tillsammans med prebiotika just för att skapa en så god miljö i mage och tarm som möjligt.

Probiotika minskar biverkningar efter antibiotikabehandling
Behandling med antibiotika, särskilt bredspektrumantibiotika, ger ofta biverkningar i mage och tarm i form av diarré men kan också orsaka allvarligare tillstånd. Biverkningarna uppstår då de neutrala och probiotiska bakterierna också dör av antibiotikabehandlingen samtidigt som man får en överväxt av bakterien Clostridium difficile.
En antibiotikabehandling kan påverka bakteriefloran i flera år efter att behandlingen avslutats, det är därför otroligt viktigt att fylla på med probiotiska bakterier om man behandlat med antibiotika.
Studier visar att risken att drabbas av diarréer minskar med 66 procent vid intag av probiotika. Bäst resultat har setts vid intag före, under och efter antibiotikabehandlingen.

Förebygger och behandlar turistdiarré
Turistdiarré är något som förstör många svenskars semester, man har beräknat att 40 procent av alla som besöker U-länder drabbas.
Utöver diarré är också magkramper och illamående vanligt förekommande. Utan behandling varar besvären i två till sex dagar vilket gör att en veckas semester lätt kan kännas förstörd. Behandling med en bredspektrum probiotika som Lactiplus dagarna innan och under resan minskar risken för att drabbas, samt minskar sjukdomstiden om du drabbas, markant.

Annons

Minskar förstoppning
Tillskott av probiotika minskar inte bara besvär med diarré utan kan även ha en positiv inverkan på förstoppning. Positiva studieresultat har setts vid kombinerat intag av pro- och prebiotika.

Probiotika hjälper äldre med mag- och tarmproblem
När man tittar på kurvor över hur olika bakteriestammar ökar och minskar under en livstid ser man att de goda bifidobakterierna som dominerar under stora delar av ens liv avtar efter 65-70 års ålder. I samband med det ser man också ökade växlingar mellan diarré och hård avföring samt försämrad aptit hos äldre personer.
Varför bifidobakterierna minskar vet man ännu inte, men att tillståndet kan förbättras med tillskott av probiotika samt prebiotika vet man.

Faktorer som påverkar magen negativt

  • Dåliga matvanor
  • Fysisk och psykisk stress
  • Låg fysisk aktivitet
  • Antibiotikabehandling
  • Alkohol och tobak
  • Mag- och tarmsjukdomar
  • Läkemedel

Flera positiva effekter med probiotika

  • Färre hål i tänderna
  • Probiotiska bakterier kan motverka tandlossning och hål i tänderna. Bakterierna påverkar de förstörande bakterierna i munhålan.
  • Bättre andedräkt
  • I en färsk undersökning gjord av professor Svante Twetman och Mette Kirstine Keller vid Köpenhamns universitet visade det sig att Lactobacillus reuteri Prodentis minskade dålig andedräkt.
  • IBS, matsmältning och gaser
  • Probiotika har visats hjälpa vid IBS, tarmsjukdomar och gaser samt ger ett förbättrat näringsupptag.
  • Hjälp vid diarré och förstoppning
  • Probiotika kan hjälpa mot så kallad turistdiarré genom att normalisera tarmfloran. Forskning visar att probiotika även hjälper mot förstoppning och ont i magen.
  • Balans i underlivet
  • Hjälper vid problem med svamp och urinvägsinfektion genom att stärka den naturliga bakteriefloran i underlivet. Ett måste att tillföra efter en antibiotikakur mot urinvägsinfektion för att inte drabbas igen.
  • Mindre stressymptom
  • En studie publicerad i British Journal of Nutrition, visar ett samband mellan tarmflora, hjärnan och stress genom att en specifik probiotisk sammansättning kan påverka vårt beteende och lindra psykiska stressymtom som nedstämdhet och oro.

Immunförsvaret
75 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Forskning visar att probiotiska mjölksyrabakterier har förmåga att kolonisera mag-tarmkanalen. Det ger bättre immunförsvar vilket kan minska risken för infektioner, allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Annons

Fetma
Bra tarmflora kan förebygga fetma senare i livet, tror forskare på Lunds tekniska högskola. Råttor som fått bakterien Lactobacillus plantarum HEAL19 från fostertiden till vuxen ålder gick upp mindre i vikt än övriga råttor. Forskarna tror att samma förutsättningar gäller människor.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

Probiotika eller mjölksyrapreparat fyller på med goda bakterier i tarmen så att matsmältning och näringsupptag fungerar som de ska. Se till att det preparat du väljer även innehåller föda för de här bakterierna (prebiotika) – det är en viktigt för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig och tränga undan de elaka bakterierna samt hindra dem från att bli fler.
Välj ett mjölksyrapreparat som ger full effekt, en dagsdos bör innehålla mjölksyrabakterier från flera olika bakteriestammar. Varje stam trivs och verkar som bäst i olika ph-värde (surhetsgrad), tillgång till olika typer av näring i tarmen och inte minst mer eller mindre frånvaro av syre. Dessa saker varierar i olika delar av tarmen.

Visste du att…
det finns cirka 500 identifierade bakteriestammar. Av dessa är det ett 40-tal som finns i större mängd i mage och tarm. Olika bakterie-stammar koloniserar sig på olika platser i tarmen beroende på
pH-värde, temperatur samt
närings- och syretillgång.

Annons