I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan. Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.
Kombucha är en frisk och syrlig fermenterad dryck som är baserad på en svampliknande bakteriekultur, den som kallas scoby, och som tillsammans med vatten, te och socker blir till en god och svalkande dryck som tycks ha hälsobringande egenskaper. Scoby står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.
När drycker fermenteras skapas en mjölksyrabakteriekulturen, som gör gott för magen. Kombucha kan du brygga på svart, grönt eller vitt te. Jäsningen sägs också framkalla förutom de probiotiska bakterierna, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter.
I Asien har man druckit kombucha i mer än tusen år och där kallar man drycken för Livets elixir.
Köpt en scoby, det finns på nätet eller i vissa butiker. Införskaffa te och socker samt en burk på 2-3 liter, några glasflaskor och en tratt.
Efter din första bryggd får du en ny scoby, det vill säga en bebis till din scoby-mamma. Den kan du använda vid nästa kombucha-bryggning. Så spara därför alltid lite av den färdiga icke smaksatta drycken som startvätska till nästa gång.
Så här gör du:
1. Koka upp 2 liter vatten.
2. Tillsätt 1 dl socker och 2 tepåsar och låt svalna.
3. Lägg scobyn i en burk och häll över startvätskan den levereras med.
4. Häll över det kalla teet.
5. Lägg en tunn duk över burken och stängd den ordentligt med en gummisnodd.
6. Låt burken stå i rumstemperatur.
7. Vänta i 2 veckor, smaksätt sedan din kombucha.
Så smaksätter din kombucha
1. Ta upp mamman och den nya scobyn som nu bildats.
2. Lägg dessa med 4 dl av kombuchan i en skål och förvara den sedan i kylen till du vill göra en ny omgång kombucha.
3. Häll resten i dina flaskor, och tänk på att ha plats för smaksättningen.
4. Mixa din egen smak, vilket kan vara allt från frukt och bär till exempelvis ingefära.
5. Sila bort eventuella kärnor och fibrer.
6. Ställ flaskorna i kylen. Smaken blir starkare med tiden.
Kombucha är en trevlig måltidsdryck och ett bra alkoholfritt alternativ.
Av Inger Palm