Smärtsjukdomen vestibulit drabbar var ungefär var tionde ung kvinna. Trots det är kunskapen inom sjukvården låg, ofta ges rekommendationer som istället för att lindra förvärrar symptomen.
Vestibulit är en sjukdom innebär att den drabbade får smärtor i vulvan som ofta drabbar unga kvinnor mellan 18 och 25 år men besvären kan uppstå hos kvinnor i alla åldrar. Det är fortfarande okänt varför sjukdomen uppstår och trots att sjukdomen är vanlig råder stor brist på kunskap inom vården, det saknas även forskning på området.
Beror på överkänslig slemhinna
Smärtan framkallas ofta av samlag men den kan också vara mer eller mindre konstant. Smärtan beror på att slemhinnan i slidöppningen är överkänslig vilket leder till att vanlig beröring kan ge en skarp, svidande och brännande smärta.
LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”
En majoritet felbehandlas
SVT har gjort en stor granskning, bland annat har de gjort intervjuer med 72 unga kvinnor som lider av vestibulit. Av dem hade hela 50 blivit rekommenderade receptfri medicin mot svamp när de sökt vård för besven, detta trots att den typen av läkemedel kan göra slemhinnorna skörare och istället förvärra symptomen och bidra till att sjukdomen blir svårare att bota, skriver Svt Nyheter.
LÄS OCKSÅ: “Vi måste våga prata torra slemhinnor”
Lätt för oerfarna läkare att ta miste
Symptomen på vestibulit kan lätt misstas för en svampinfektion av den som saknar erfarenhet av vestibulit.
Nina Bohm Starke, överläkare och docent på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och en av Sveriges främsta vestibulitexperter reagerar på att så många kvinnor i SVT:s undersökning fått svampmedicin istället för adekvat vård.
Hon menar att man inte har undersökt patienterna riktigt. ”För mig är det ett tecken på att man är okunnig inom området”, säger Nina Bohm Starke till SVT Nyheter.
LÄS OCKSÅ: ”Nya rön kan leda till en holistisk syn på endometrios”
”Det är en vårdskandal”
Granskningen som SVT gjort visar att det finns stora brister inom vården när det kommer till vestibulit. Bland annat får många vänta i flera år innan de får en diagnos. Och när de väl lyckats få det, är det trots det många som inte får vård som hjälper. Något Nina Bohm Starke anser vara en vårdskandal.
Test pågår med botox-injektioner
På senare åren har kännedomen om vestibulit ökat men det saknas fortfarande forskning och okunskapen är stor. Den fysiska behandlingen går ofta ut på smärtlindring av vävnaden och olika övningar för bäckenbottenmusklerna. Operation kan ge resultat men tas oftast till som sista utväg. Just nu pågår fösök där Botox injeceras i bäckenbottenmusklerna.
Av redaktionen