Nationella riktlinjer för endometrios fokuserar på smärta | Kurera.se
endometrios_riktlinjer

Nationella riktlinjer för endometrios fokuserar på smärta

Kurera skrev nyligen att elakartade bakterier hittats i menstruationsblodet hos endometriospatienter, en upptäckt som kan öppna upp för säkrare och mer effektiv behandling. Socialstyrelsens förslag på nationella riktlinjer fokuserar istället på smärthantering – något som fått flera att reagera.

Modern forskning kan ge nya insikter om vad som orsakar endometrios. Men i Socialstyrelsens förslag på nationella riktlinjer för behandling av patienter med endometrios ser man inga tecken på det, istället väljer man att behandla endometrios – utöver gynekologisk behandling som idag främst består av p-piller och smärtstillande – som ett smärtsyndrom som ska behandlas ur ett biopsykosocialt perspektiv, skriver Läkartidningen. Behandling som även används vid ländryggssmärta, reumatoid artrit och fibromyalgi.

Orsakar stort lidande
Endometrios är namnet på ett tillstånd där livmoderslemhinnan även växer utanför själva livmodern och i samband med menstruation kan det leda till svåra smärtor, det kan även ge symtom från andra organ, som tarm och urinblåsa. Var tionde kvinna i fertil ålder tros vara drabbad, med stort personligt lidande, kirurgiska ingrepp och återkommande sjukskrivningar som följd.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Fokus på psykiskt lidande
Många tivingas ta till starka smärtstillande mediciner som ofta är beroendeframkallande. Behandlingen ska därför erbjuda strategier för att lindra den psykiska påfrestningen i samband med akuta skov, skriver Läkartidningen.

LÄS OCKSÅ: Kan antiinflammatoriska tillskott lindra endometrios?

Upprörda röster
Näringsterapeuten Madeleine Marcus skriver på sin officiella Facebook-sida med anledning av de nya riktlinjerna att sjukvården måste ta in ett funktionsmedicinskt perspektiv, det räcker inte med att dämpa symtom. Enligt Madeleine behöver man titta noggrant på bakomliggande orsaker som livsstil, kost, genetik, näringsbalans och hormonbalans. Det finns många alternativ som är bättre än att lära sig leva med smärtan eller hitta rätt smärtlindring menar hon.

LÄS OCKSÅ: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas

"Vansinnigt provocerande"
Jenny Koos, sexualrådgivare med funktionsmedicinsk inriktning skriver på Vulverines Facebook-sida: ”Med andra ord så planerar man INTE att ha något LÄKANDE perspektiv på #endometrios.” Och avslutar med att kalla det hela vansinnigt provocerande.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.