endometrios_riktlinjer

Nationella riktlinjer för endometrios fokuserar på smärta

Kurera skrev nyligen att elakartade bakterier hittats i menstruationsblodet hos endometriospatienter, en upptäckt som kan öppna upp för säkrare och mer effektiv behandling. Socialstyrelsens förslag på nationella riktlinjer fokuserar istället på smärthantering – något som fått flera att reagera.

Modern forskning kan ge nya insikter om vad som orsakar endometrios. Men i Socialstyrelsens förslag på nationella riktlinjer för behandling av patienter med endometrios ser man inga tecken på det, istället väljer man att behandla endometrios – utöver gynekologisk behandling som idag främst består av p-piller och smärtstillande – som ett smärtsyndrom som ska behandlas ur ett biopsykosocialt perspektiv, skriver Läkartidningen. Behandling som även används vid ländryggssmärta, reumatoid artrit och fibromyalgi.

Orsakar stort lidande
Endometrios är namnet på ett tillstånd där livmoderslemhinnan även växer utanför själva livmodern och i samband med menstruation kan det leda till svåra smärtor, det kan även ge symtom från andra organ, som tarm och urinblåsa. Var tionde kvinna i fertil ålder tros vara drabbad, med stort personligt lidande, kirurgiska ingrepp och återkommande sjukskrivningar som följd.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Fokus på psykiskt lidande
Många tivingas ta till starka smärtstillande mediciner som ofta är beroendeframkallande. Behandlingen ska därför erbjuda strategier för att lindra den psykiska påfrestningen i samband med akuta skov, skriver Läkartidningen.

LÄS OCKSÅ: Kan antiinflammatoriska tillskott lindra endometrios?

Upprörda röster
Näringsterapeuten Madeleine Marcus skriver på sin officiella Facebook-sida med anledning av de nya riktlinjerna att sjukvården måste ta in ett funktionsmedicinskt perspektiv, det räcker inte med att dämpa symtom. Enligt Madeleine behöver man titta noggrant på bakomliggande orsaker som livsstil, kost, genetik, näringsbalans och hormonbalans. Det finns många alternativ som är bättre än att lära sig leva med smärtan eller hitta rätt smärtlindring menar hon.

LÄS OCKSÅ: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas

"Vansinnigt provocerande"
Jenny Koos, sexualrådgivare med funktionsmedicinsk inriktning skriver på Vulverines Facebook-sida: ”Med andra ord så planerar man INTE att ha något LÄKANDE perspektiv på #endometrios.” Och avslutar med att kalla det hela vansinnigt provocerande.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.