Det är inte i alla länder som barn får varm, näringsrik mat i skolan. Nu visar forskning att det svenska skollunchprogrammet har gett långsiktiga fördelar – både för elevernas hälsa, utbildning och inkomst genom livet.
Här i Sverige, liksom i Finland och Estland, blir skolbarnen sedan lång tid tillbaka serverade gratis skolmat. I Norge och Danmark, precis som i många andra delar av världen, måste eleverna ta med sig egen lunch. I vissa länder, som i USA och Storbritannien, får elever från fattiga hem gratis skolmat, medan övriga får ta med egen mat.
LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”
Skolmat gav längre barn
I en ny studie inom nationalekonomi och medicin från Stockholms- respektive Lunds universitet har forskarna undersökt effekterna av den svenska skollunchsatsningen – ett program om infördes stegvis från mitten av 1940-talet. Det innebar att alla elever i svenska grundskolan erbjöds gratis, näringsriktig skolmat. Framförallt undersöktes effekterna av skolluncherna som infördes på 1960-talet. Forskarna fann att satsningen på ett positivt sätt påverkade elevernas längd och hälsa som unga vuxna och även deras utbildningsnivå.
Såväl pojkar som flickor som tog del av skolmåltidsprogrammet under grundskolan blev längre än de som inte hade tillgång till det (nästan en centimeter). Eleverna utbildade sig också längre, och gick oftare på universitet jämfört med andra elever. Detta visar på vikten av näringsriktiga måltider, menar forskarna.
LÄS OCKSÅ: 4 maträtter som inte är så nyttiga som du tror
Skolmat ger högre lön
Och inte nog med det: de elever som fick skolluncher under hela grundskoletiden fick tre procent högre livstidsinkomst jämfört med de som blev utan. Och den högre inkomsten tillföll både barn från fattigare hem – som fick sex procent högre livstidsinkomst – och elever från andra hushåll som fick cirka två procent högre inkomst.
LÄS OCKSÅ: Så ska undernäring hos äldre förhindras
Inga effekter på sjukfrånvaro
Forskarna kunde inte hitta några långsiktiga effekter vad gäller dödlighet, sjukdom eller sjukfrånvaro. Men deras resultat visar ändå på en sammanhängande positiv effekt: de elever som åt bra, näringsrik mat i skolan blev längre och utbildade sig längre, vilket kan förklara den bättre inkomsten genom livet.
Källa: Stockholms universitet
Av Carolina Eriksson