5 enkla steg för att äta nyttigare | Kurera.se

Foto: Privat

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kosttillskott vi tar dagligen

Gurkmeja Phytosome
– Gurkmeja innehåller det gula verksamma ämnet kurkumin. Kurkuminet fungerar som en antioxidant och stödjer immunsystemet. Det är även bra för våra leder och skyddar kroppen mot oxidativ stress.

D-vitamin
– Ett kosttillskott som vi verkligen inte klarar oss utan under de mörka månaderna. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktioner och till att bibehålla normal benstomme och muskelfunktion.

Ultra Duo Dophilus
– Goda bakterier är viktiga för en bra miljö i mage-tarm och för vårt immunförsvar, över 70 procent av immunförsvaret sitter i magen. Mjölksyrabakterierna innehåller ett brett spektrum av mjölksyrabakterier från nio olika bakteriestammar och kan ätas av laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker.

Chlorella
– Alger är riktiga näringsbomber som innehåller alla vitaminer förutom D, en mängd olika mineraler och spårämnen samt alla essentiella aminosyror.

Krillolja
– Omega-3 har behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler.

Super Magnesium
– Magnesium är bland annat bra vid muskelkramp, förhöjd stress och sömnproblem. Kroppens förbrukning av magnesium är extra hög vid stress och/eller hård träning.

Hemsida: www.superfoodsweden.se
Blogg: supermat.mabra.com
Instagram: @superfoodsweden

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies.
De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar.
Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Vill du veta mer om Jenny och Linnea, deras succéblogg och populära Instagramkonto – där de publicerar recept på supermat utan gluten, raffinerat socker och onödiga tillsatser och inspirerar till ett hälsosamt liv genom god och näringsriktig mat?
Då hittar du Kureras mer djupgående intervju med dem här: ”Fokus är allt som gör oss friska!”

Fem enkla steg till att äta nyttigare!

För kostdagbok
– Skriv ner hur du äter för att få överblick. Vad behöver du förändra? Behöver du ens förändra någonting? För kostdagboken under minst två vardagar och en helgdag.

Sockerminska
– Börja med att plocka bort en fjärdedel av sockret från din kost. Efter två veckor, dra ner på sockerintaget till en tredjedel. Efter ytterligare två veckor minskar du ner det till hälften. För en ny kostdagbok och känn efter – hur känns det här? Antingen fortsätter du att dra ner eller så försöker du hålla dig där du är nu.

 

Addera mer grönt
– Testa nya grönsaker och gör det i ny form! Byt ut pastaplattorna mot aubergine i lasagnen, använd linser istället för köttfärs, eller varför inte bara ösa ner mer morötter i köttfärssåsen?

Upptäck chia
– Ät ordentligt med fibrer – chiafrön är en perfekt fiberkälla som dessutom innehåller omega-3 och protein.

Lägg av i tid
– Ät tills du känner dig nöjd. Du ska inte vara proppmätt och tung efter en måltid. Tugga maten väl och känn efter när du äter. Att äta medvetet och lugnt är också viktigt.

LÄS OCKSÅ: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Av Jennie Jägeblad


Kosttillskott vi tar dagligen

Gurkmeja Phytosome
– Gurkmeja innehåller det gula verksamma ämnet kurkumin. Kurkuminet fungerar som en antioxidant och stödjer immunsystemet. Det är även bra för våra leder och skyddar kroppen mot oxidativ stress.

D-vitamin
– Ett kosttillskott som vi verkligen inte klarar oss utan under de mörka månaderna. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktioner och till att bibehålla normal benstomme och muskelfunktion.

Ultra Duo Dophilus
– Goda bakterier är viktiga för en bra miljö i mage-tarm och för vårt immunförsvar, över 70 procent av immunförsvaret sitter i magen. Mjölksyrabakterierna innehåller ett brett spektrum av mjölksyrabakterier från nio olika bakteriestammar och kan ätas av laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker.

Chlorella
– Alger är riktiga näringsbomber som innehåller alla vitaminer förutom D, en mängd olika mineraler och spårämnen samt alla essentiella aminosyror.

Krillolja
– Omega-3 har behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler.

Super Magnesium
– Magnesium är bland annat bra vid muskelkramp, förhöjd stress och sömnproblem. Kroppens förbrukning av magnesium är extra hög vid stress och/eller hård träning.

Hemsida: www.superfoodsweden.se
Blogg: supermat.mabra.com
Instagram: @superfoodsweden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.