Annons
Annons

Grilla vegetariskt i sommar

Sommaren är här och doften av nygrillat sprider sig över landet. För finns det något som ger mer sommarkänslor än härliga grillkvällar i sommarsolen? Men vad ska man då lägga på grillen? Här kommer tips och inspiration för en grön grillkväll med vegomat.

Redaktionen

29 juni, 2018
Grilla vegetariskt i sommar
Dela inlägget

Sommaren är här och doften av nygrillat sprider sig över landet. För finns det något som ger mer sommarkänslor än härliga grillkvällar i sommarsolen? Men vad ska man då lägga på grillen? Här kommer tips och inspiration för en grön grillkväll med vegomat.

Portioner: 4

Ingredienser

Spetskål med rostad mandel
4 små spetskålshuvuden
Olja
Salt och peppar
1 dl rostade mandelflan eller finhackad mandel

Gremolata
2 vitlöksklyftor
Skal och saft från 1 citron
1 stor knippe bladpersilja
(blir cirka 3 dl grovt hackad)
1 dl olivolja
Salt och peppar

Tofugrillspett
2 förpackningar fast neutral tofu (540 g)
2,5 msk soja
1,5 msk limejuice
2 msk ingefärsjuice
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 krm gurkmeja
½ röd chili
Salt och peppar
Röd paprika

Chutney
1 liten gul lök
1 äpple
1 stor färsk mango
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 msk saft från en färsk ingefära
1 msk rårörsocker
1,5 msk äppelcidervinäger
Örtsalt
1 nypa färsk koriander

Portabelloburgare med
4 stora portabellosvampar
0,5 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk soja
Salt och peppar

Snabbpicklad rödlök
1 stor rödlök
3 msk äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap
1 nypa salt

Vegansk tryffelmajonnäs
3 msk aquafaba (kikärtsspad)
1,5 tsk dijonsenap
1 nypa salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tryffelolja
2,5 dl neutral olja

Gör så här

Spetskål med rostad mandel
Skär kålen i kvartar. Gnugga in med olja och krydda med salt och peppar. Grilla en kort stund på hög temperatur, kålen ska få en yta samt bli lite mjukare i konsistensen. Rosta mandel i en torr stekpanna. När kålen är färdiggrillad lägg upp på ett fat och häll på gremolata samt rostad mandel.

Gremolata
Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ett perfekt och fräscht tillbehör till grillat.

Tofugrillspett

Blötlägg grillspett. Skär tofun i stora kuber. Pressa vitlök och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser i en skål och häll marinaden över tofun. Låt det marinera ett tag. Rör ibland så att alla tofubitar blir täckta. Sätt fast tofubitarna på ett grillspett, gärna med bitar av färsk röd paprika. Grilla spetten tills tofun fått en fin yta. Servera med chutneyn och en sallad serveras med chutney, se beskrivning nedan. Tofun kan stå i marinaden över natten för kraftigare smak.

Chutney
Skala mango och äpple. Finhacka frukten, löken och chili. Riv ingefäran och pressa ut juicen. Tillsätt alla ingredienser utom koriandern i en kastrull och låt koka upp. Rör om och låt sjuda i cirka 20 min. Frukten ska koka sönder och löken bli mjuk så chutneyn får en krämig härlig konsistens. Låt svalna helt. Smaka av med salt. Tillsätt finhackad koriander innan servering.

Portabelloburgare
Häll över olja och kryddor över svampen. Låt svampen marinera en halvtimme och tappa lite vätska. Grilla sedan på hög temperatur någon minut på varje sida tills de får en fin yta. Servera burgarna i bröd tillsammans med sallad, grönsaker, den syrliga löken och en klick tryffelmajonnäs.

Snabbpicklad rödlök
Skiva löken tunt och blanda med resterande ingredienser. Låt stå medan resten av tillbehören förbereds och tills löken mjuknat.
Rör om då och då.

Vegansk tryffelmajonnäs
Tillsätt alla ingredienser utom oljorna i en hög bunke eller mixer. Använd gärna en stavmixer. Mixa medan oljorna hälls i försiktigt, lite i taget tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med mer salt och vitvinsvinäger efter smak.

Recept och foto av Maya Dilek

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons