Annons

Grisar gasas innan de blir julskinka

2,5 miljoner grisar slaktades i Sverige förra året. Det stora antalet kräver att slaktningen går snabbt och är kostnadseffektiv. Att det är ett oerhört plågsamt sätt för grisarna att slaktas har framgått i en ny rapport som Sveriges Lantbruksuniversitet har publicerat.

Redaktionen

20 december, 2017
Grisar gasas innan de blir julskinka
Dela inlägget

2,5 miljoner grisar slaktades i Sverige förra året. Det stora antalet kräver att slaktningen går snabbt och är kostnadseffektiv. Att det är ett oerhört plågsamt sätt för grisarna att slaktas har framgått i en ny rapport som Sveriges Lantbruksuniversitet har publicerat.

Grisar bedövas med koldioxidgas innan de slaktas, till skillnad mot nötkreatur som bedövas med en bult mot djurets huvud. Grisarna, som vid slakt är ungefär sex månader, drivs in i hissburar som sedan sänks ner i djupa schakt. Det kan ta uppemot en minut innan de är medvetslösa. Därefter slaktas dem genom att halsen skärs upp.

LÄS OCKSÅ: Palmolja – en miljöbov i julmyset

Framkallar ångest hos djuren
Till SvT säger Bo Algers, professor emeritus på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och djurskyddsdebattör, att detta sätt är oerhört ångestframkallande för grisarna eftersom gasen bränner vid inandning. Grisarna försöker få luft och börjar stressat klättra på varandra för att komma uppåt i buren.

LÄS OCKSÅ: Vegetarisk bovetesylta

Annons

Samma sak hos ekogrisar
Även de ekologiska, KRAV-märkta, grisarna går samma öde tillmötes. Både Jordbruksverket och Lantbruksuniversitetet välkomnar mer forskning på alternativ till den plågsamma gasningen, till exempel med mildare gaser som argon men Ingrid Eilertz som är chef för djurskydd på Jordbruksverket säger samtidigt till Svt att detta är de mest ekonomiskt hållbara sättet för köttindustrin och minst plågsamma för grisarna.

LÄS OCKSÅ: Vegetarisk patè med nötter och selleri

Forskning på alternativ behövs
Bo Algers menar att Jordbruksverket inte gett särskilt stor respons på slutresultatet och att det inte bedrivs särskilt mycket forskning för att hitta bättre metoder utan att gasningen med koldioxid anses vara det som är mest lönsamt.

Av Malin Holm

Källa: Svt och Djurens rätt

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

I TV-serien ”Köttest lustar” visas hur grisuppfödning och slakt går till. Komikern Henrik Schyffert har slagit vad med sin son om huruvida han kan fortsätta som köttätare eller måste ställa om till vegan.

Avsnitten finns att se på SVT Play.

Annons