Med groddning kan du snabbt ”odla” mikrogrönt året runt hemma i köket. Dessutom är det roligt intygar Lina Wallentinson som kallar det för odling för otåliga. Groddarna kan man sedan ha i både varma och kalla rätter, som här i ett recept på indisk korma.
I boken ”Groddar, skott och mikrogrönt” lär Lina Wallentinson ut hur man blir en mästare på att härodla på nolltid. En av hennes favoriter är gula ärter. De blir enligt Lina snabbt till grymma groddar och snygga gröna skott. De kallas även soppärter och finns i de festa välsorterade butiker.
Groddar med nötig smak
De gula ärterna med sin nötiga sötma passar i alla möjliga rätter. Ska groddarna värmas upp i en soppa eller gryta behöver de bara ha fått en liten svans. Till en sallad kan de få växa några dagar till. Då blir de krispiga, luftiga och även mer lättsmälta för magen. Men ta det ändå försiktigt om du inte är van att äta råa ärtgroddar.
Fakta
Recept: Lina Wallentinson
Från boken: ”Groddar, skott och mikrogrönt”
Ingredienser
1 dl gula ärter ger cirka 4 dl groddar
Korma
4 personer
2 dl ärtskott
100 g sojabönsgroddar (eller groddar av gula ärter reds anmärkning)
1 gul lök
1 blomkålshuvud (800 g)
1 tsk hel kardemumma
75 g smör
1 msk spiskummin
V dl russin (gärna gula)
1 msk gurkmeja
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
3 dl mild naturell yoghurt (3 %)
malen svartpeppar och ev salt
Gör så här
Ärter utvecklas olika snabbt när de ligger i vatten, en del är lite sega i starten. Därför är det bättre att blötlägga några timmar extra, gärna upp till ett dygn, om det finns tid Då slipper man rensa bort ärter som kanske skulle kommit igång om de fått ligga en stund till. Efter ett till två dygns groddning har de flesta ärter utvecklat en liten svans. Smaka efterhand som de växer. Den som vill kan skölja groddarna för att ta bort ytterhöljet men det behövs inte, det genomskinliga skalet stör varken smak eller utseende.
Så här gör man
1. Häll ärterna i ett durkslag. Skölj dem noga med kallt vatten, över en bunke eller direkt under kranen.
2. Lägg ärterna i en skål eller burk. Blötlägg i rikligt med kallt vatten.
3. Häll de blötlagda ärtena i durkslaget. Rensa bort halva missfärgade ärter.
4. Skölj noga igen.
5. Täck skålen med en handduk, tallrik eller ett grytlock.
6. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.
7. Skölj de färdiga groddarna och låt dem rinna av ordentligt.
8. Rensa eventuellt bort skal med hjälp av en hålslev.
Blötlägg i minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Grodda sedan i 3–5 dygn
Korma
Koka böngroddarna i 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Skala och finhacka löken. Ansa blomkålen. Spara blasten, finstrimla den och lägg åt sidan. Skär blomkålen i små buketter. Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret i en stor stekpanna. Fräs lök, kardemumma och spiskummin i 2–4 minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under omrörning i cirka 5 minuter. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl, kokos, sojabönor och blomkålsblast. Låt koka i cirka 2 minuter. Rör ner yoghurten och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Toppa med ärtskott. Servera gärna grytan med naanbröd, picklad lime eller mango chutney, turkisk yoghurt och basmatiris.
Av redaktionen
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!