Det räcker att gå ut en solig dag, sätta på datorn eller tända lampan inomhus så utsätts vi för både synlig och osynlig strålning. Viss är bra men viss är mindre bra och på senare år har exponeringen för blått ljus ökat enligt Iréne von Arronet hudexpert i Kureras expertpanel. Hon menar att den ökade exponeringen för blått ljus ställer nya krav på vår dagliga hudvård för att den ska klara av att skydda oss.
Det är det blå ljuset som gör att himlen ser blå ut en molnfri dag, det finns överallt och är en del av det synliga vita ljuset enligt Irene.
– De olika färgerna och energierna i solspektrumet påverkar oss på olika sätt, förklarar hon.
Solens ljus gör både nytta och skada
UV-strålning från solen tillhör den osynliga strålningen.
– Det är den som gör det möjligt att skapa D-vitamin i huden. Det även den som påverkar pigmenteringen.
Överexponering kan ge brännskador på huden och anses bidra till uppkomsten av hudcancer. UVB påverkar pigmentet i överhuden och gör oss röda och solbrända. UVA strålning går djupare ner och skadar elastin- och kollagenfibrerna förklarar Irene.
– Den är så kraftfull att den går igenom fönsterglas, något att tänka på vid placering av skrivbord på arbetsplatser.
Den som kör bil gör klokt i att ha skyddande kläder på vänsterarmen soliga dagar, tipsar Irene.
Blått ljus kan användas terapeutiskt
Blått ljus ligger längst ner på skalan av synligt ljus och kallas därför ibland HEV-ljus, kort för High Energy Visible light. Irene berättar för Kurera att det blå ljuset kan användas lokalt på hudens yta för att behandla acne.
– Försök har också gjorts på avgränsade fläckar med psoriasis, ibland med gott resultat .
Det blå ljuset har korta vågor med hög energi och tränger djupare ner i huden än både UVA och UVB, ända ner till underhuden. Där bildas fria radikaler som påverkar hudens underliggande enzymsystem menar Irene.
– Strålningen gör att huden åldras i förtid, kollagen- och elastinfibrerna bryts ner och tappar elasticitet, får ojämn hudton och pigmentfläckar. Det kallas också för photo-aging.
Ögat har en god förmåga att skydda sig mot UV-ljuset, men det blå ljuset tränger ända ner i den gula fläcken.
LÄS OCKSÅ: Stärk din hud – här är fyra favoriter | Kurera.se
Flera källor av blått ljus inomhus
Den största exponeringen av blått ljus kommer från solen utomhus, men inomhus finns andra källor som data- och plattTV-skärmar, mobiler, läsplattor och LED-belysningar.
– Den ökade användningen modern teknik ger hög exponering av blått ljus.
Idag sitter många framför skärmar hela dagarna varvat med flitig användning av mobilerna.
– Det gör att påverkan på huden och ögonen blir betydligt mer påtaglig. Gamla glödlampor alstrade också blått ljus, men exponeringen var jämförelsevis låg.
Irene berättar vidare att skärmstrålning även påverkar sömnhormonet melatonin och att användning av blåljusalstrande skärmar på kvällen har kopplats ihop med sömnstörningar.
LÄS OCKSÅ: Åldras huden för fort? Så blir den ungdomligare igen | Kurera.se
Hur skyddar man sig?
Det kan vara läge att använda skydd även inomhus om man känner igen sig i beskrivningarna ovan och tillhör de med mycket skärmtid och mycket onaturligt ljus men vanligt solskydd med UVA och UVB-filter hjälper inte för att skydda mot det synliga blå ljuset, menar Irene.
Det innebär att det ställs andra krav på produkter som ska skydda mot den här typen av strålning än på de som används vid utomhusvistelse.
LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden | Kurera.se
Ställer nya krav på hudvårdsprodukter
Det börjar dyka upp hudvårdsprodukter på marknaden som även skyddar mot det blå ljuset. Bland annat har det tyska hudvårdsmärket Annmarie Börlind som Irene är agent för precis tagit fram en olja som heter 3 in 1 Facial oil som enligt Irene ska ha ett förstärkt skydd mot just blått ljus och strålning från skärmar.
– Antioxidanter är viktiga för att skydda huden. Det finns även en särskild form av lutein som har som effekt att det absorberar det blå ljuset. Antioxidantrika vegetabiliska oljor och skyddande ämnen som bisabolol, E- och A-vitamin kan också ge skydd mot de negativa effekterna av det blå ljuset,
På insidan är det bra att fylla på med en kost rik på fibrer och naturliga antioxidanter.
– Det bidrar till att stärka kroppens egna försvarsmekanismer.
Iakttag försiktighet och ta pauser
Precis som att solen ska njutas i förståndig och lagom mängd, bör man tänka på effekterna av det blå ljuset menar Irene. Som rekommenderar att vi undviker blått ljus någon timme innan läggdags för god sömn.
– En paus då och då från skärmlivet under dagen kan också vara nyttigt. Tänk särskilt på barnens ömtåliga hud och ögon uppmanar Irene.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Iréne von Arronet
Yrke: Hälsopedagog specialiserad på näringslära och hudvård. Hon har tidigare även varit verksam som informations- och utbildningschef inom hälsobranschen samt diet coach inom svensk elitidrott. Numera är hon verksam med bland annat Annemarie Börlinds ekohudvård. Hon svarar dessutom på frågor om huden i Kureras expertpanel.
Bra att tänka på framför datorn
1. Drick tillräckligt med vatten.
2. Använd fuktkräm i ansiktet.
3. Sänk ljusstyrkan på skärmen. Det går även att installera gula filter som går igång på kvällen som ska minska den sömnstörande effekten av det blå ljuset.
Källa: Aftonbladet