En grön och god paj med smak av våriga bladgrönsaker. Använd gärna bladgrönt som du kan få tag på i din närhet, till exempel nässlor och kirskål.
Fakta
Maya Dilek, gastronomistudent på Högskolan Kristianstad, har komponerat receptet.
Portioner: 6
Ingredienser
Pajdeg
50 gram kokosfett (eller smör)
4 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,75 dl vatten
Fyllning
1 lök
1 vitlöksklyfta
200-250 g sparris
130 gram bladspenat
130 gram blandat bladgrönt till exempel nässlor, kirskål
1 purjolök
180 gram smakrik riven ost så som västerbotten
Äggstanning
3 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen. Blanda alla torra ingredienser.
Smält kokosfettet och tillsätt det.
Arbeta ihop ingredienserna till en finfördelad blandning.
Tillsätt vatten och knåda ihop så du får en fast deg.
Kavla ut degen och lyft över den till en pajform.
Finhacka lök och vitlök, fräs denna någon minut.
Förväll nässlor och kirskål genom att koka upp vatten, häll ner det bladgröna och låt de koka upp (cirka två minuter).
Krama ur överflödig vätska och tillsätt det gröna tillsammans med bladspenaten och purjon i stekpannan.
Krydda lite med salt och peppar.
Fräs någon minut på medelsvag värme.
Blanda ihop den frästa blandningen tillsammans med den rivna osten och fördela jämt i en pajform.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor.
Ansa sparrisen och lägg den ovanpå fyllningen.
Häll äggstanningen över pajen och grädda sedan pajen i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.