Grön rehab finns numera att få på remiss i flera landsting, bland annat erbjuds patienter i Halland att vistas på olika gårdar. Och allt mer forskning både i Sverige och internationellt stödjer naturens goda effekter på såväl vår fysiska som psykiska hälsa.
Att vistas i naturen har som Kurera berättat om tidigare visat sig vara till stor hjälp vid stress och utmattningsproblem – några av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Liselotte Bergenzaun Abel, psykoterapeut på Sörby retreatcenter säger till SVT att naturen har en läkande förmåga. Möten med välkända intryck som ljud, väder och växtlighet gör att hjärnan kopplar av och reparerar sig menar hon.
Goda resultat med Grön rehab
Allt fler regioner erbjuder nu grön rehab på remiss, bland annat Skåne, Halland, Västra Götaland och Dalarna. Och fler regioner följer efter, rapporterar SVT Nyheter.. De flesta använder en modell från Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne, som var först med trädgårdsterapi. Forskningen därifrån styrker att trädgårdsterapi är effektivt. Nära 70 procent hade återgått till arbete eller stod till arbetsmarknadens förfogande efter ett år. De som varit i rehabträdgården sökte även i mindre utsträckning än andra med samma diagnos annan vård efteråt.
LÄS OCKSÅ: En tur i skogen minskar stress
Europeisk forsning stödjer resultaten
Även forskning i Europa bland annat vid Oxford i Storbritannien visar att naturen stödjer och snabbar på återhämtning från stressrelaterade symptom, något som ytterligare styrker naturbaserade insatser som komplement till annan vård.
LÄS OCKSÅ: Lisen Sundgrens nybörjarguide till skogsbad
Flest kvinnor som är sjukskrivna för utbrändhet
Sjukskrivningar på grund av stress- och utmattningssymptom har ökat markant sedan 2010. Enligt Försäkringskassans senaste statistik från april 2019 hade över 36 000 sjukskrivna diagnosen. Huvuddelen av dem, nära 80 procent, är kvinnor, skriver SVT Nyheter.
Detta kan enligt Liselotte Bergenzaun Abel dels bero på att kvinnor dubbelarbetar och tar stort ansvar för hem och familj. men även på att kvinnor har lättare att be om hjälp och har större kontakt med sitt mående.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress
Svensk forskning på området
Naturens läkande effekter på oss människor visar sig bland annat genom sänkt blodtryck och puls samt ökad koncentration enligt forskning. Något som framgick när Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet startade ett samarbete för att mäta hur personer med utmattningssyndrom reagerar på att vistas i skogen. I en studie fick en grupp med patienter besöka olika platser under 50 minuter samtidigt som olika tester togs. Blodtrycket förändrades inte när deltagarna befann sig i stadsmiljö medan undertrycket sjönk i granskog och ännu mer i tallskog.
Även deltagarnas koncentration testades och forskarna kunde se att den stärktes av att vara i skogen och försämrades i stadsmiljön.
Deltagarna uppgav även i så kallade självskanningstest att deras mående förbättrades. De kände sig mer avspända, lugna och harmoniska, glada och klartänkta där ute i skogen jämfört med stan, enligt forskarna.
Av redaktionen
Källa: SVT Nyheter