Människan har funnits i närmare 200 000 år och även om våra kroppar inte har förändrats nämnvärt, har vår omgivning och livsmiljö ändrats desto mer. Från att ha levt ute i det vilda och jaga vår föda, tillbringar vi i stället upp till 22 timmar om dygnet inomhus omgivna av betongväggar. Trots det har inte vårt behov av natur försvunnit och även i stadsmiljöer söker vi oss till parker och grönområden.
Vi människor har gjort ett tydligt skifte bort från naturen både när det kommer till val av både boende och fritidsaktiviteter. Vi tenderar att i allt större utsträckning välja att bosätta oss i storstäder med smidig tillgång till tjänster och en stillasittande vardag är ett sorgligt faktum för många av oss. Men behovet av natur kvarstår som sagt. Även om en återgång till savannen och att jaga vår föda knappast är en genomförbar lösning tyder undersökningar på att något så enkelt som gröna växter kan ha en positiv inverkan på vårt välmående.
Hälsofrämjande inomhusmiljö
Vid uppförandet av byggnader glöms ofta den främsta orsaken för byggnaden bort – nämligen att människor ska bo, arbeta, lära sig och återhämta sig i dem. Att undvika hälso- och säkerhetsrisker är förstås något som skall beaktas. Men en hälsosam omgivning har inte bara låg skaderisk, utan där bör också finns rikligt med hälsofrämjande inslag enligt Anna Eriksson på Naava som arbetar med grön inomhusmiljö och naturlig luftrening.
LÄS OCKSÅ: Växterna som renar din inomhusluft på skadliga kemikalier
Grönska bidrar till läkning
Termen biofili beskriver människans instinktiva band till naturen, och det har blivit allt vanligare att satsa på inredning med detta i åtanke menar Anna. På senare tid har så kallad biofilisk design uppmärksammats för dess gynnsamma inverkan på patienters återhämtning inom sjukvården, ett positivt inflytande på studenters prestationer samt för att det kan lätta på stress i arbetsmiljön. En studie styrker naturens positiva inverkan på stress och men även andra allmänna hälsoproblem. Genom att lägga till naturliga inslag som växter i arbetsmiljön, minskade den upplevda stressen och hälsoproblem. Dock hade direktkontakt utomhus störst inverkan men som god tvåa kom kontakt med natur inomhus.
LÄS OCKSÅ: Inomhusluften påverkar vår hälsa
Smarta lösningar för inomhusbruk
Idag finns det olika lösningar för att enkelt ha tillgång till naturen även i inomhusmiljöer. Smarta växtväggar som kombinerar natur och teknologi gör det lätt att njuta av naturens fördelar även innanför fyra väggar enligt Anna.
Naavas växtvägg tar enligt henne växternas luftrengöringsförmåga till en ny nivå och skapar en fräsch inomhusluft. Den neutraliserar inomhusluften genom att bland annat avlägsna skadliga kemikalier och optimera fuktigheten. En positiv följd av det kan enligt Anna bland annat vara att det leder till minskad trötthet och förbättrad kognitiv prestationsförmåga. Vi gör bättre ifrån oss på jobbet helt enkelt, samtidigt som vi mår bättre menar hon.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!