Perfekt info för dig som älskar svamp men som kanske plockat för sällan för att ha blivit någon svampexpert.
Vad som är vad får du fortfarande klura ut själv men här en liten guide för hur du bäst tar tillvara svamp – och tips om hur du, med hjälp av restaurangernas fuskknep, kan få svampen rensad rekordfort.
Det är Metros matskribent Jonas Cramby som sammanställt denna eminenta lilla ”så gör du-guide”. Han inleder dessutom guiden väldigt roligt, och för många säkert väldigt träffande:
”Så du har plockat en hel korg med kantareller, tagit en bild på dem, valt filter, lagt ut på Instagram och fått över 20 likes men nu då? Hur tar man egentligen hand om svampen på bästa sätt? Här följer en grundkurs.”
► Läs också: Nyttigheter i skördetid: 10 goda livsmedel som hör hösten till
Förvaring
Har du grovrensat i skogen samt kollat att svampen är fri från eventuella larv- och insektsattacker klarar sig ofta kantareller upp till en vecka i kylen innan de måste ätas – eller tas till vara på annat sätt. För att förhindra att de skrumpnar eller ruttnar är det smartaste sättet att förvara dem i en öppen papperspåse.
Denna info gäller dock inte svamp som är känsligare, till exempel soppar, som måste rensas och tillagas tämligen omgående.
Rensning
Många menar att man absolut aldrig ska skölja svamp – och visst, skriver Cramby ironiskt, kan det kanske vara avkopplande att sitta en hel helg vid köksbordet och pilla bort mossa och barr med en liten borste (utan att få tuppjuck en endaste gång), men är det en fast svamp som kantarell och den redan är fuktig av att ha hängt med mossan i skogen hela dagen så kvittar det om man ”fuskar” och sköljer av det värsta skräpet.
Det finns till och med ett listigt restaurangknep, avslöjar han, för den som rensa en massa kantareller snabbt. Det lyder: lägg svampen i en skål, pudra med vetemjöl, täck sedan med kallt vatten, rör runt, häll av och skölj sedan bort mjölet. Resultatet? Helt ren svamp.
► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär
Tillagning
Det kallas att man förväller svamp, vilket är en sanning med modifikation, menar Jonas Cramby. Vad som egentligen sker är att man kokar bort/in all den vätska som svamparna sugit i sig efter att ha vistats i ruskigt svenskt höstväder.
En förvällning går till på följande sätt: Stek svampen (oftast kantareller) utan fett och salt på låg värme tills de vattnar sig. Vänta sedan tills allt vatten kokat in. Frestas inte att hälla av vattnet, mycket av smaken finns nämligen här.
När svampen börjar bli torr ska man höja värmen, tillsätta smör, salt (samt eventuellt finhackad lök, rekommenderar Cramby) och fortsätter sedan steka svampen tills den blivit lite småknaprig. Är svampen lite torrare vänder man först runt dem i en het och torr stekpanna, tillsätter sedan smör och lök och steker dem snabbt.
Medan många vid rensning skär svampen i två halvor för att kolla larvangrepp rekommenderar matskribenten istället att man gärna ska använda hela, små svampar eftersom dessa håller formen bättre.
För dig som vill spara svampen
Då och då händer det att man har svampturen med sig och hittar mer än vad kan ätas på en vecka. Då kan det vara en bra idé att spara undan spara undan lite till en annan gång.
För att spara svampen finns tre val: Frysa, torka eller lägga in.
Kantarellen är den vanligaste plocksvampen och här är infrysning den vanligaste, och enklaste, metoden enligt Cramby. Då är det bara att hacka upp, koka bort vätskan utan salt och matfett och sedan frysa in i portionspåsar. Klart.
Svampar som trattkantareller och Karljohan är däremot perfekta att torka, menar matskribenten, något som han menar inte bara är en metod utan ett livsstilsval. Detta eftersom man efter rensning lägger ut alla svamp på utbredda tidningar över hela lägenheten, och där ska de ligga ett tag, tills de är torra och skrumpna.
Att välja att pickla svampen kräver kanske lite mer matlagningsintresse, resonerar han, men menar att man å andra sidan kommer att ha snabb och bekväm tillgång till smörgåskondiment hela vintern, vilket han menar höjer livskvalitén…
Tips på vad du ska göra med svampen
…efter att du plockat och tagit om hand om den? Här följer fyra goda recept med svamp:
• Pizza med svamp, päron och chevreost
• Höstiga polenta-snittar med svamp och honungsslungade äpplen
• Tony Irvings kantarellgryta
• Mias kantarellmacka gjord på snabb-bröd utan mjölk och gluten
Av Isabelle G Hedander
Källa: Metro
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Svamp är ett populärt livsmedel, inte minst på hösten. Dock finns det myter som säger att svamp inte innehåller någon direkt näring – men det är just en myt.
Svamp är tvärtom väldigt nyttigt.
Mot benskörhet och höjda blodfetter
Svamp är till exempel den vegetabilier som innehåller allra mest D-vitamin och i japanska studier har man sett en positiv effekt på benskörhet vid intag av svamp. I studier på shiitakesvamp noterades vid intag även en sänkning av förhöjda blodfetter.
Vitamin- och mineralrik
Till exempel kantareller innehåller D-, C- och B-vitaminer, kalium och zink. Hundra gram kantareller ger dig 50 procent av RDI av D-vitamin.