Lika självklart som det är med sill på julbordet har det blivit med skaldjur på nyår och då gärna hummer. Men för att det nya året ska bli riktigt gott bör det helst firas in schysst. Så hur vet man vilka skaldjur som är OK att köpa och vilka man ska lämna i därhän?
Vårt moderna fiske har gått hårt åt beståndet av både fisk och skaldjur och för att få ett hållbart fiske krävs att vi konsumenter gör medvetna val. Här följer några riktmärken att hålla sig till.
Hummer
Humrar lever länge och kan bli upp till 60 år gamla. De blir oftast kring 30 centimeter långa och väger ungefär ett kilo, men maximal storlek ligger på hela 50 centimeter och fyra kilo.
Välj helst
MSC certifierad hummer
(Homarus americanus) om den är burfångad i Nordvästra atlanten USA eller Kanada.
Tveksamt
Med svensk burfångad hummer (Homarus Gammarus)
Om den är burfångad längs den skottska kusten
Undvik
Om den är fångad i Nordsjön eller i norska vatten (Homarus Gammarus)
Om den är trålad oavsett fångstområde
LÄS OCKSÅ: Vegetarisk nyårsmeny
Havskräfta
Havskräfta fiskas med bur och bottentrål.
Välj helst
MSC certifierad havskräfta
KRAV Certifierad havskräfta
Om den är burfångad i Kattegatt, Skagerak eller i Nordsjön
Tveksamt
Om den är fångad med selektiv trål i Skagerak, Kattegatt eller norska vatten.
Undvik
Om den är trålad oavsett fångstområde
LÄS. OCKSÅ: Så håller du dina nyårslöften
Ostron
Vilda ostron skördas ofta med skrapor eller håv vilket orsakar skador på bottenmiljön och andra djur som lever där. Handplockade ostron är därför att föredra.
Välj helst
MSC certifierad ostron
ASC.certifierade ostron
Ostrea edulis, om de är odlade i norra Europa (Atlanten)
Crassostrea gigas om de är handplockade i Norge eller odlade i USA (Stilla havet), Kina (Dadeng Sea) eller i Norra Europa
Tveksamt
Med norska handplockade ostron från Skagerak och Nordsjön (Ostrea Edulis)
.
Med handplockade ostron från Japanska vatten Crassostrea gigas
Undvik
Om de är bottentrålade, oavsett ostronart eller fångstområde
LÄS OCKSÅ: Skåla in det nya året ekologiskt
Scampi, jätteräka eller tigerräka
Tropiska räkor finns både som vildfångade och odlade, båda är förknippade med miljöproblem. De vildfångade fiskas ofta med trål vilket bland annat skadar bottnar och koraller. Räkodlingarna anses utgöra ett av de största hoten mot mangroveskogar och andra känsliga kustmiljöer då skogarna huggs ner för att ge plats för odlingar.
Välj helst
ASC-certifierad tropisk räka
MSC-certifierad tropisk räka
Undvik
Alla tropiska jätteräkor som tillhör denna grupp, oavsett fångstområde eller metod.
LÄS OCKSÅ: Karamell- och chokladtryffeltårta
Räkor
Nordhavsräkan lever på 50–500 meters djup. Räkorna parar sig på hösten och honan bär de befruktade äggen, rommen hela vintern. En fullvuxen nordhavsräka kan bli 16–17 centimeter lång.
Välj helst
MSC-certifierad nordhavsräka
KRAV-certifierad nordhavsräka
Tveksamt
Om de är fångade i Barents hav
Om de är fångade i Skagerrak och Nordsjön (Norskt fiske)
Om de är fångade vid Grönland (Grönlands ekonomiska zon – EEZ)
Om de är fångade vid Kanada (Kanadas ekonomiska zon – EEZ)
Det norska fisket efter nordhavsräka i Skagerrak och Nordsjön ligger nu på gultljus tack vare förbättrad skötsel och kontroll.
Undvik
Räkor fångade i Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön
Räkor fångade i nordvästra eller nordöstra Atlanten
Fisket i nordvästra Atlanten är förknippat med stora mängder bifångst. Fisket av nordhavsräka i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan saknar effektiv kontroll och förvaltning.
Pilgrimsmussla
Pilgrimsmusslor kallas även kammusslor och lever på sandbotten, delvis nergrävda, där de filtrerar sin föda. De äter döda djur- och växtrester samt plankton som de filtrerar.
Kammusslan fångas med trål eller tas upp med speciella skrapor. Den tas också som bifångst vid annat fiske. Även odling förekommer.
Välj helst
MSC-certifierade pilgrimsmusslor.
Tveksamt
Om de är småskaligt fiskade eller handplockade av dykare i nordöstra Atlanten (Irland, Frankrike och Storbritannien).
Undvik
Om de är bottenskrapade eller trålade, oavsett fångstområde.
Om de är fångade i Medelhavet
Undvik alltid ål som numera är rödlistad och riskerar att dö ut helt.
Av redaktionen
Källa: Världsnaturfonden
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!